Διατροφή και μύθοι: Το μαύρο ψωμί έχει λιγότερες θερμίδες από το λευκό

Διατροφή και μύθοι: Το μαύρο ψωμί έχει λιγότερες θερμίδες από το λευκό

Πολύ συχνά οι διατροφικές μας αντιλήψεις αγγίζουν την σφαίρα της φαντασίας. Κι υπάρχουν κάποιοι διαδεδομένοι διατροφικοί μύθοι που εξακολουθούν να κάνουν trend στις μεταξύ μας συζητήσεις αλλά και στο πιάτο μας. 

Κεντρική φωτογραφία: Marta Dzedyshko από Pexels


Διατροφική αντίληψη: "Το μαύρο ψωμί έχει λιγότερες θερμίδες από το λευκό"

Κι όμως, στη μάχη μεταξύ των δύο, ενδέχεται να έχουμε ισοπαλία. Παρόλα αυτά το λευκό ψωμί αποδίδει γύρω στις 5 θερμίδες ανά φέτα παραπάνω και, ως θρεπτική αξία, το μαύρο ψωμί (ψωμί ολικής αλέσεως)  είναι πιο πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά και φυτικές ίνες, ενώ ταυτόχρονα έχει χαμηλότερο γλυκαιμικό δείκτη σε σχέση με το λευκό.

Επιπλέον, μέσα από έρευνα του Ινστιτούτου Επιστημών Weizmann, έγινε σύγκριση των επιπτώσεων που έχει η κατανάλωση του λευκού επεξεργασμένου ψωμιού και του μαύρου (ολικής αλέσεως) ψωμιού με προζύμι. 13

 

Οι επιστήμονες, με επικεφαλής τον καθηγητή υπολογιστικής βιολογίας Έραν Σεγκάλ, έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό Cell Metabolism (Κυτταρικός Μεταβολισμός) και χώρισαν τους συμμετέχοντες σε δύο ομάδες. Η μία κατανάλωνε λευκό ψωμί και η άλλη μαύρο, επί μία εβδομάδα. Μετά από ένα κενό χρονικό διάστημα 15 ημερών χωρίς καθόλου ψωμί, ακολούθησε μια δεύτερη εβδομάδα στην οποία οι ρόλοι αντιστράφηκαν, δηλαδή όσοι είχαν φάει λευκό ψωμί, έφαγαν μαύρο και το αντίστροφο.

Πριν, στη διάρκεια και μετά τη μελέτη, οι ερευνητές κατέγραφαν την όποια επίπτωση των ψωμιών στον οργανισμό των εθελοντών: επίπεδα σακχάρου, χοληστερίνης, ασβεστίου, σιδήρου, λιπιδίων, ενζύμων νεφρών και ήπατος, δεικτών φλεγμονής και βλαβών σε ιστούς κ.ά. Μελετήθηκε επίσης το μικροβιακό «οικοσύστημα» (μικροβίωμα) των συμμετεχόντων πριν και μετά τη μελέτη. 34

Προς μεγάλη έκπληξη των επιστημόνων, δεν διαπιστώθηκαν σημαντικές κλινικές διαφορές όσον αφορά τις επιπτώσεις του λευκού και του μαύρου ψωμιού πάνω στους διάφορους βιοδείκτες της υγείας. Μια προσεκτικότερη ανάλυση έδειξε όμως ότι περίπου οι μισοί άνθρωποι αντιδρούσαν καλύτερα στο λευκό ψωμί (άρα γι΄ αυτούς αυτό είχε καλύτερες επιπτώσεις στην υγεία τους), ενώ οι άλλοι μισοί αντιδρούσαν καλύτερα στο μαύρο ψωμί με προζύμι (που γι' αυτούς ήταν πιο υγιεινό).

«Τα ευρήματα αυτά είναι πολύ ενδιαφέροντα και πιθανώς πολύ σημαντικά, επειδή αποκαλύπτουν διαφορετικοί άνθρωποι αντιδρούν διαφορετικά ακόμη και στις ίδιες τροφές» δήλωσε ο ανοσολόγος Έραν Ελινάβ.

Πηγή: mednutritiononmed

 

Loader