Γιατί μερικές φορές πρηζόμαστε ενώ δεν έχουμε φάει αρκετά;

Γιατί μερικές φορές πρηζόμαστε ενώ δεν έχουμε φάει αρκετά;

Ο Κλινικός Διατροφολόγος Κώστας Χαρή απαντά στην εβδομαδιαία μας ερώτηση

Η διατροφή είναι ένα θέμα που συζητάμε στις παρέες μας και προβληματίζει τους περισσότερους, κυρίως οι μύθοι που κυκλοφορούν γύρω από το θέμα.

 

Ο κλινικός διατροφολόγος Κώστας Χαρή απαντά στην εβδομαδιαία μας ερώτηση λύνοντας όλες τις απορίες.

Γιατί μερικές φορές πρηζόμαστε ενώ δεν έχουμε φάει αρκετά;

Περίπου 10-15% των ατόμων εκφράζουν δυσαρέσκεια μετά από κάθε γεύμα λόγω φουσκωμάτων έστω και αν δεν έχουν καταναλώσει μεγάλες ποσότητες φαγητού. Το 75% αυτών των ατόμων χαρακτηρίζουν την αίσθηση ως ανυπόφορη.

Το φούσκωμα είναι ουσιαστικά η συσσώρευση αερίων στο γαστρεντερικό σύστημα και η δημιουργία τους μπορεί να είναι από πολλούς παράγοντες όπως το να τρώμε πολύ γρήγορα ή ακόμα και αν έχει περάσει αρκετή ώρα από το προηγούμενο γεύμα. Οπότε εάν τρώμε αργά και δεν περνάει αρκετή ώρα μεταξύ των γευμάτων μας τότε, μπορεί να είναι και λόγω κάποιου γαστρεντερικού ιατρικού θέματος και έτσι θα πρέπει να επισκεφτούμε γαστρεντερολόγο για περεταίρω εξετάσεις

Τα φουσκώματα προέρχονται επίσης λόγω δυσανεξίας σε κάποιο φαγητό οπότε θα πρέπει να ήμαστε παρατηρητικοί και να καταγράφουμε τι έχουμε καταναλώσει πριν από κάθε φούσκωμα. Φαγητά σε υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες μπορούν να δημιουργήσουν φουσκώματα. Αυτά είναι τα όσπρια, το μπρόκολο, μπιζέλι, λαχανάκια Βρυξελλών και οι ολικής αλέσεως υδατάνθρακες.

 

Περισσότερα στο costaschari.com

Loader