Indian Matchmaking: Το νέο εθιστικό docuseries του Netflix

Indian Matchmaking: Το νέο εθιστικό docuseries του Netflix

Το αγαπήσαμε!

Στον κόσμο του Indian Matchmaking, το μόνο που έχει σημασία είναι το Happy End

Αν και η στήλη υποστηρίζει αναφανδόν την ποιότητα, οι μέρες που διανύουμε απαιτούν λιγότερη περίσκεψη και περισσότερο αθώο, αφελές trash στη ζωή μας - αν υπάρχει κάποιος άλλος τρόπος να επιβιώσουμε αυτό τον Αύγουστο, πείτε μας κάτι τώρα ή σωπάστε για πάντα. Εδώ στη Λεμεσό του γλεντιού και της καραντίνας, ενέδωσα το σαββατοκύριακο στο Indian Matchmaking. Είναι το πρώτο docuseries-αλλά-συνορεύει-με-reality show που βλέπω μετά το Love is Blind και ένα (πολύ) ετεροχρονισμένο μου κόλλημα με τις Real Housewives του Beverly Hills.  

Συνοπτικά: το Indian Matchmaking είναι ένα σύμπαν το οποίο στην εποχή του tinder επαναφέρει τον ρόλο της παραδοσιακής προξενήτρας στο προσκήνιο και επικεντρώνεται στην αναζήτηση συντρόφου μέσα από τον εκμοντερνισμό ενός εθίμου που σε πάει πίσω αιώνες.

Το αγαπήσαμε γιατί δεν είναι σκληροπυρηνικό trash αλλά light ψυχαγωγία, με την έννοια του ότι βλέπεται πολύ ευχάριστα. Το διαπνέει επίσης ένας χιουμοριστικός τόνος που σε κάνει να αντιληφθείς πολύ νωρίς ότι οι δημιουργοί του γνωρίζουν καλά σε ποιo είδος κοινού απευθύνονται #win. 

Μάθημα πρώτο: Στην Ινδία υπάρχουν οι γάμοι από έρωτα και οι γάμοι σκέτο. Αυτό μας μαθαίνει με το καλημέρα σας η Sima Taparia, η σουπερ επιτυχημένη προξενήτρα από την Mumbai και κεντρικο πρόσωπο του reality. H Sima, ταξιδεύει ανα τον κόσμο γνωρίζοντας τους πελάτες της - άνδρες και γυναίκες με Ινδική καταγωγή που ψάχνουν τον ή την σύντροφο ζωής τους. 

Εξηγώντας τη φιλοσοφία της, η Sima λέει ευθαρσώς ότι δεν είναι απλή ιστορία το matchmaking, αφού το ταίριασμα δεν έχει να κάνει μόνο με το ζευγάρι. Αν δεν ταιριάζουν και οι οικογένειες του ζευγαριού μεταξύ τους, τότε υπάρχει πρόβλημα. 

Οι κεντρικοί χαρακτήρες που ακολουθεί το Indian Matchmaking από τα πρώτα επεισόδια είναι άντρες και γυναίκες γυρω στα 30 που ζουν ανα τον κόσμο - η Aparna που ζει στο Houston του Tέξας αξίζει δική της εκπομπή και μόνο για το απαιτητικό και μονίμως ξινό ύφος της. 

μια κουλτούρα αρκετά διαφορετική αλλά και συγχρόνως πολύ παρόμοια με τη δική μας

Εκτός από την fun ροή των 45λεπτων επεισοδίων, το Indian Matchmaking ανοίγει κι ένα παράθυρο σε μια κουλτούρα αρκετά διαφορετική αλλά και συγχρόνως πολύ παρόμοια με τη δική μας. Η εμμονή για παράδειγμα με επιφανειακά στοιχεία όπως το ύψος του υποψήφιου συντρόφου (τρελαμένοι οι Ινδοί μ’ αυτό) και οι απολαβές/κοινωνικό στάτους μου θύμισαν τόσο έντονα τo love scene της Κύπρου, αν και στην Ινδία σαφώς οι κάστες και  ο ταξικός διαχωρισμός φτάνει στα άκρα.

Όλα αυτά είναι κοινωνικά ζητήματα που δεν αγγίζει ποτέ το Indian Matchmaking που επικεντρώνεται άλλωστε μια πολύ συγκεκριμένη κατηγορία προνομιούχων Ινδών που δεν έχουν ν’ αντιμετωπίσουν τέτοια προβλήματα. 

Στον κόσμο του Indian Matchmaking, το μόνο που έχει σημασία είναι το Happy End.

Loader