Μείνε δίπλα τους

Μείνε δίπλα τους

Μετά από ένα πενηντάλεπτο online streaming, κλείνεις την οθόνη και κάτι λείπει. Το χειροκρότημα, η υπόκλιση, το ανοιγοκλείσιμο των ματιών που, για κάποιους θεατές έρχεται αβίαστα, όχι επειδή ανάβουν τα φώτα αλλά γιατί με την κίνηση αυτή δίνουν σήμα για επαναφορά στο χώρο και τον χρόνο. 

Το θέατρο θα επιβιώσει της πανδημίας και η υποψία ότι θα επανέλθει δριμύτερο αποτελεί κι ευχή μαζί. 

Αν το θεατρικό “Μείνε δίπλα μου”, από την ομάδα Persona, ανέβαινε στο σανίδι, η νύχτα θα ολοκληρωνόταν σ’ ένα τραπέζι, με φίλους, να μιλάμε, να μπλέκουμε τις ιστορίες του έργου με ό,τι μπορεί να μοιάζει με τις δικές μας. Κλειστά και τα μπαρ. 

Παρακολουθώντας το θεατρικό στην σμαρτ τιβί, μπορεί να χάνεις πολλά από τη εμπειρία του θεάτρου αλλά αυτό που είναι να σου μιλήσει, θα σου μιλήσει. Στη περίπτωση τη δικιά μου, μου τραγούδησε, αφού μετά από πενήντα λεπτά θέασης θυμήθηκα, δεν ξέρω πώς, τους στίχους της Τσώτσου. “Όταν κοιτάς από ψηλά, μοιάζει η γη με ζωγραφιά”.  

Ίσως το μυαλό μου να κράτησε, περισσότερο απ’ όλα, το ταξίδι των πρωταγωνιστών στην ανέμελη ζωή που δεν έζησαν. Ίσως να το συνδύασα με το στόρι πίσω απ' τους στίχους του, κατά τ' άλλα, μελό τραγουδιού του Χατζή. 

Το έργο πραγματεύεται με ένα παράδοξο τρόπο την ταξική διάρθρωση της οποιασδήποτε κοινωνίας. Την κακοποίηση για το “καλό”, την τυπική επίσκεψη από τις κοινωνικές υπηρεσίες, το μεροκάματο των €2,50, την μη αποδοχή που έχει να κάνει με την ίδια την κοινωνική τάξη, το “κάτι άλλο” που δεν είναι επιθυμητό. Και το έργο αφηγείται την ζωή που είναι μονόδρομος, χωρίς παράδρομους όπου τα ηθικά διλήμματα λύνονται με σχετική ευκολία γιατί, πολύ απλά, τίποτα άλλο δεν λύθηκε εύκολα. Δύο πρωταγωνιστές μέσα σε μία κοινωνία που δεν έμεινε δίπλα τους, επιχειρούν ένα ταξίδι στο άλλο, το καινούριο, το ιδεατό. 

Πίσω στους στίχους της Τσώτσου που θυμήθηκα κλείνοντας το streaming του θεατρικού έργου εν καιρώ πανδημίας, αυτοί γράφτηκαν με αφορμή το πραξικόπημα της 21ης Απριλίου του 1967. 

Οι πρωταγωνιστές του έργου “Μείνε δίπλα μου” θα μπορούσε να ζούσαν τότε. Ή και σήμερα, μ' έναν παράδοξο τρόπο. 

 

*Μπορείτε να παρακολουθήσετε την παράσταση μέχρι και τις 23/02 σε online streaming εδώ.

 

 

 

Loader