Μένουμε σπίτι και δεν χάνουμε με ΤΙΠΟΤΑ αυτές τις σειρές

Μένουμε σπίτι και δεν χάνουμε με ΤΙΠΟΤΑ αυτές τις σειρές

Εναλλακτική ιστορία, σκανδιναβικό νουάρ, βρετανικό ψυχολογικό θρίλερ και Reese Witherspoon με Kerry Washington να παίρνουν φωτιά

The Plot Against America

Σ’ αυτή την εφιαλτικά οικεία σειρά εναλλακτικής ιστορίας του ΗΒΟ (από το ομώνυμο βιβλίο του Philip Roth) οι ΗΠΑ κάνουν ακροδεξιά στροφή όταν ο Franklin Roosevelt χάνει τελικά τις εκλογές του 1940 και στον Λευκό Οίκο μπαίνει ο λαϊκός ήρωας πιλότος αλλά και γνωστός αντισημίτης, κρυφοναζί, δημαγωγός Charles Lindbergh που αντιτίθεται στην εμπλοκή της Αμερικής στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και ρίχνει ακόμα περισσότερο λάδι στην αντισημιτική φωτιά που ήδη άρχισε να φουντώνει.

Η ανησυχητικά επίκαιρη αυτή αλληγορία εξιστορείται με επίκεντρο μια τυπική εβραϊκή οικογένεια του Νιου Τζέρσεϊ τα μέλη της οποίας βλέπουν σταδιακά τις ζωές τους να αλλάζουν και το μίσος και την καχυποψία των γύρω τους (ειδικά της γειτονικής γερμανικής κοινότητας) να μεγαλώνει μέρα με τη μέρα. Υπέροχη αναπαράσταση της εποχής, εξαιρετικό καστ που περιλαμβάνει τον Morgan Spector, τη Winona Ryder, τον John Turturro και τον μικρό Azhy Robertson από το Marriage Story, και μια βραδυφλεγής εξέλιξη που απλά εντείνει περισσότερο την ανησυχία και τον φόβο για τα άσχημα που περιμένουν, όχι μόνο τους ήρωες αλλά και την αμερικανική κοινωνία γενικότερα.

Ναι, οι παραλληλισμοί με τη διακυβέρνηση Τραμπ είναι κάτι περισσότερο από εμφανείς (το ΗΒΟ παρήγγειλε τη σειρά λίγες μόλις εβδομάδες μετά τη δολοφονική επίθεση στη Συναγωγή του Πίτσμπουργκ που άφησε 11 νεκρούς) και με την ανερχόμενη τάση λαϊκισμού, ξενοφοβίας και εσωστρέφειας στη Δύση αρχικά με το μεταναστευτικό και τώρα με την πανδημία του κορωνοϊού, αυτή η φροντισμένη σειρά έξι επεισοδίων κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για το που πάει γενικά το πράγμα και όχι μόνο στην Αμερική. Για όποιον φυσικά θέλει να ακούσει. 

Liar

Δασκάλα δέχεται να βγει ραντεβού με τον γοητευτικό χήρο χειρουργό για τον οποίο την έχει ζαλίσει η αδελφή της που δουλεύουν στο ίδιο νοσοκομείο. Η βραδιά κυλάει ειδυλλιακά μέχρι και τη στιγμή που τον καλεί σπίτι της για να καλέσει ταξί επειδή ξέμεινε από μπαταρία. Την επομένη η κοπέλα ξυπνάει μισόγυμνη, ζαλισμένη και με θολή μνήμη γύρω από την προηγούμενη νύχτα. Για ένα πάντως είναι σίγουρη, ότι ΔΕΝ έκανε σεξ με τη θέλησή της. Καταγγέλλει τον βιασμό της, εκείνος αρνείται τα πάντα κι από τη στιγμή που δεν υπάρχουν χειροπιαστά στοιχεία είναι ο λόγος της ενάντια στον δικό του.

Ποιος λέει ψέματα; Το πρώτο επεισόδιο αυτού του ιντριγκαδόρικου ψυχολογικού θρίλερ του ITV είναι ηθελημένα θολό και tricky, όπως τη μνήμη της ηρωίδας, αφήνοντας τα τεκταινόμενα στην κρίση του θεατή παίζοντας έντεχνα με τις παρανοήσεις και τις προκαταλήψεις μας. Κάπου στα μισά αποκαλύπτεται η αλήθεια αυτό όμως δεν σημαίνει ότι χάνεται και το ενδιαφέρον με τη νέα, σκοτεινότερη, τροπή της πλοκής να ποντάρει περισσότερο στις ανατροπές και το σασπένς. Το Liar δεν είναι Unbelievable (αν και προηγήθηκε, είναι του 2017), τουλάχιστον σε ότι αφορά την εμβάθυνση στο έγκλημα του βιασμού και την αντιμετώπιση του θύματος από Αρχές και περίγυρο, αν και παρουσιάζει αρκετές ομοιότητες (άλλωστε η μυθοπλασία εμπνέεται από την αληθινή ζωή, σωστά;). Είναι πάνω απ’ όλα ένα τηλεοπτικό θρίλερ που βασίζεται στην ίντριγκα και το μυστήριο, χωρίς όμως να αντιμετωπίζει επιπόλαια ή “κίτρινα” το φλέγον αυτό πρόβλημα. Το απρόσμενο φινάλε οδήγησε στη δεύτερη σεζόν που ξεκίνησε να προβάλλεται πριν από ένα μήνα. 

The Valhalla Murders

Μόνο το σκανδιναβικό νουάρ μπορεί να κάνει ένα κατάλευκο τοπίο να φαντάζει τόσο σκοτεινό και μοχθηρό. Μανιακός δολοφόνος σπέρνει τον τρόμο στην Ισλανδία πονοκεφαλιάζοντας τις τοπικές Αρχές που ζητούν τη συνδρομή του ντόπιου ντετέκτιβ Arnar που ζει στο Όσλο. Επιστρέφοντας στην πατρίδα του ο Arnar ενώνει δυνάμεις με την ανερχόμενη αστυνομικό Kata και η έρευνά τους οδηγεί σε ένα εγκαταλελειμμένο αναμορφωτήριο (ονομαζόμενο Valhalla που είναι η κατοικία των νεκρών στη σκανδιναβική μυθολογία) που κρύβει τρομακτικά μυστικά.

Το εύρημα των φόνων που συνδέονται με ένα τραυματικό γεγονός ή έγκλημα του παρελθόντος δεν είναι φυσικά κάτι καινούργιο ή πρωτότυπο, όμως αυτό το σφιχτοδεμένο θρίλερ οκτώ επεισοδίων του Netflix πετυχαίνει να κρατήσει όλα του τα μυστικά (και είναι αρκετά) καλά κρυμμένα μέχρι το τέλος, ενώ παράλληλα διατηρεί στο ακέραιο τα δύο κύρια γνωρίσματα του σκανδιναβικού νουάρ: ελλατωματικοί κεντρικοί ήρωες με προσωπικούς δαίμονες και μυστικά και φυσικά η σήμα κατατεθέν παγωμένη, αποστειρωμένη ατμόσφαιρα με τα χιονισμένα τοπία και παλέτα που διαθέτει μόνο αποχρώσεις του σκούρου πράσινου και μπλε.

Little Fires Everywhere

Οι fans του Big Little Lies θα καταβροχθίσουν (και) αυτή τη μεταφορά του best seller της Celeste Ng από το Hulu γύρω από ταξικές, φυλετικές, οικογενειακές και ψυχολογικές συγκρούσεις με φόντο ένα ειδυλλιακό προάστιο του Οχάιο των late 90s. Η Reese Witherspoon στα πιο γουϊδερσπουνικά της υποδύεται μια πιο προβληματική εκδοχή της πλούσιας, χαρωπής, οργανωτικής, control-freak νοικοκυράς που έπαιζε στο Big Little Lies. Έχει τέσσερα παιδιά, τον ιδανικό σύζυγο (Joshua Jackson), μια part time δουλειά στην τοπική εφημερίδα και αμέτρητες ενασχολήσεις, από φιλανθρωπικά και κοσμικά μέχρι φυσικά να ανακατεύεται στις ζωές των άλλων πάντα πρόθυμη να πατρονάρει και να βοηθήσει ακόμα κι αν δεν της ζητηθεί. Η Kerry Washington φέρνει λίγο από τη δυναμική, ανεξάρτητη, I-take-no-shit, επιζήσασα Olivia Pope του Scandal (χωρίς φυσικά τα κονέ) ως η περιπλανώμενη καλλιτέχνις που καταφθάνει στην πόλη με την έφηβη κόρη της αναζητώντας ένα προσωρινό σπίτι μακριά από το στοιχειωμένο της παρελθόν.

Οι δύο διαμετρικά αντίθετοι κόσμοι θα συναντηθούν όταν η πρώτη θα στείλει την αστυνομία στο αυτοκίνητο όπου κοιμούνται οι δεύτερες και μετά από λευκή ενοχή θα τις νοικιάσει ένα σπίτι που διαθέτει με χαμηλό ενοίκιο. Οι ζωές τους περιπλέκονται τόσο που επηρεάζουν πλέον όχι μόνο τα παιδιά τους αλλά και τους κοινούς τους φίλους και συνεργάτες ενώ όπως συμβαίνει συνήθως υποβόσκει αρκετή ένταση κάτω από τη φαινομενικά ήρεμη επιφάνεια. Η προσμονή όχι για το αν αλλά το πότε θα ξεσπάσει η φωτιά (μεταφορικά και κυριολεκτικά) είναι που κάνει τη θέαση του Little Fires Everywhere σχεδόν ψυχαναγκαστική, μαζί -εννοείται- με τις δύο πρωταγωνίστριες οι ερμηνείες των οποίων παρέχουν το απαραίτητο προσάναμμα. 

Loader