Το ντοκιμαντέρ «Σιγή Ιχθύος» ταξίδεψε σε ολόκληρη τη Μεσόγειο

Το ντοκιμαντέρ «Σιγή Ιχθύος» ταξίδεψε σε ολόκληρη τη Μεσόγειο

Προβάλλεται αυτή την Τετάρτη και Παρασκευή από το Digital TV

Το σπουδαίο ντοκιμαντέρ αποτυπώνει με ιδιαίτερη ευαισθησία και μαεστρία τη ζωή των ψαράδων στις μεσογειακές ακτές, οι οποίοι κινδυνεύουν να καταστούν «είδος προς εξαφάνιση»

Το ντοκιμαντέρ μεγάλου μήκους «Σιγή Ιχθύος» ταξίδεψε, απ’ άκρη σ’ άκρη, στη Μεσόγειο και αποτύπωσε τη ζωή των ψαράδων, που -εξαιτίας αποτυχημένων ενωσιακών και εθνικών πολιτικών- κινδυνεύει να καταστεί «είδος προς εξαφάνιση» στις ακτές όπου ο ανθρώπινος πολιτισμός έκανε τα πρώτα του βήματα πριν από χιλιάδες χρόνια.

Το ντοκιμαντέρ των Θοδωρή Χονδρόγιαννου και Ανδρέα Λουκάκου καταπιάνεται μ' ένα από τα πιο πιεστικά περιβαλλοντικά προβλήματα της Μεσογείου την εποχή της κλιματικής αλλαγής: την υπεραλίευση.

gsgsgs

Η «Σιγή Ιχθύος» ταξιδεύει από την Ελλάδα ως την Ισπανία και από την Ιταλία ως τις Βρυξέλλες, αποκαλύπτοντας τις πτυχές του εκρηκτικού προβλήματος της υπεραλίεσης. Στα κέντρα αποφάσεων των ευρωπαϊκών κρατών και της ΕΕ συναντά επιστήμονες, πολιτικούς αξιωματούχους και ακτιβιστές, για να κατανοήσει γιατί οι εθνικές και ενωσιακές Αρχές δεν έχουν καταφέρει να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα και να συμβάλλουν στη διάσωση της βιοποικιλότητας της Μεσογείου. Παράλληλα, εξερευνά προσπάθειες βιώσιμης αλιείας, στο πλαίσιο των οποίων οι ψαράδες καλούνται να συνεργαστούν με επιστήμονες, οργανώσεις και τοπικές Αρχές για να συνδιαμορφώσουν βιώσιμα όρια αλιείας, κάτι που σημαίνει προστασία του περιβάλλοντος και καλύτερα μεροκάματα για τις οικογένειες των αλιέων.

Τρέιλερ:

Σιγή Ιχθύος - Τρέιλερ from Thodoris Chondrogiannos on Vimeo.

Στο ταξίδι της, η «Σιγή Ιχθύος» καταγράφει την ψαροσύνη και την προαιώνια παράδοση των ψαράδων που κινδυνεύει να χαθεί εξαιτίας της υπεραλίευσης. Μπαίνει στα ψαράδικα και ταξιδεύει, απ’ άκρη σ’ άκρη, στη Μεσόγειο, από την Καβάλα έως τη Σάμο και από την Παντελλερία, ένα μικρό ιταλικό νησί μεταξύ Σικελίας και Τυνησίας, έως την Καταλονία. Εκεί αποτυπώνει τις ζωές των ψαράδων, που κινδυνεύουν να καταστούν «είδος προς εξαφάνιση» στις ακτές όπου ο ανθρώπινος πολιτισμός έκανε τα πρώτα του βήματα πριν από χιλιάδες χρόνια. Οι αλιείς μας ανοίγουν τα καΐκια και τα σπίτια τους, μας φιλοξενούν μέσα στην καθημερινότητά τους, μας δείχνουν πώς οι ψαριές τους λιγοστεύουν με το πέρασμα του χρόνου, τα μεροκάματα πέφτουν και οι ίδιοι συχνά αναγκάζονται να εγκαταλείψουν αυτό το παραδοσιακό επάγγελμα για να επιβιώσουν.

Σε μία εποχή όπου η ανάγκη για την προστασία του περιβάλλοντος συνδέεται άρρηκτα με την επιβίωση και την ποιότητα ζωής του ανθρώπου, η «Σιγή Ιχθύος» αποτυπώνει πώς η υπεραλίευση έγινε ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα της Μεσογείου και πώς μπορούμε να προστατέψουμε τη βιοποικιλότητά και την πλούσια ιστορία της.

H «Σιγή Ιχθύος» θα προβληθεί από το Digital TV την Τετάρτη, 20/1/2021 στις 21:15 και σε επανάληψη την Παρασκευή, 22/1 στις 21:30.

Διάρκεια: 70 Λεπτά

Loader