Οι καλύτερες σειρές της δεκαετίας

Οι καλύτερες σειρές της δεκαετίας

Μαζί με λιγότερο προφανείς τίτλους που χρήζουν αναγνώρισης

Τα κλισέ για τον χρυσό αιώνα της τηλεόρασης ισχύουν. Από φτωχός συγγενής της βιομηχανίας του θεάματος, η τηλεόραση έγινε η αρένα που συγκεντρώνει πια όλα τα μεγάλα ονόματα και όλους τους ενδιαφέροντες δημιουργούς, μονοπολώντας πια την ατζέντα της ποπ κουλτούρας και παραδίδοντας θέαματα με κινηματογραφικούς όρους. Προσπαθώντας να ανασύρω στη μνήμη μου τις σειρές που θα χαρακτήριζα ως τα highlights της δεκαετίας, άφησα αναπόφευκτα έξω σειρές-διαμάντια και άλλες που προκάλεσαν συμπαντική φρενίτιδα (sorry Game of Thrones και Peaky Blinders). Αντιστοίχως, προσπάθησα να συμπεριλάβω στη λίστα μερικούς λιγότερο προφανείς τίτλους που χρήζουν μεγαλύτερης αναγνώρισης και εν καιρώ ίσως την λάβουν.   

Breaking Bad

Δύσκολα φτιάχνεις λίστα με top σειρές χωρίς να συμπεριλάβεις το βαρύ πυροβολικό του Vince Gilligan. Ένα αξέχαστο αριστούργημα από την αρχή μέχρι το τέλος.

The Good Wife

Κανένα procedural tv series δεν έχει κατορθώσει να κάνει όσα μεθοδικά έκτισε η σειρά των Robert και Michelle King που μπορεί να μην θεωρήθηκε ποτέ ‘prestige’ tv αλλά ήταν κάτι πολύ παραπάνω: καλογραμμένη, με μνημειώδη storylines, μπροστά από την εποχή της και τόσο πολυεπίπεδη που λέω να την ξαναδώ. 

ljjk

30 Rock

Καμιά αμερικάνικη κωμική σειρά δεν μπορεί να συγκριθεί με αυτό που ήταν το 30 Rock. Μια σειρά που δεν έκανε ποτέ μεγάλα νούμερα τηλεθέασης αλλά βρήκε το μικρό φανατικό κοινό της σε όσους από εμάς αγαπήσαμε τον υπέρτατο σουρεαλισμό της Tina Fey και των χαρακτήρων της. 

Mad Men 

Ο Don Draper θα παραμείνει στην ιστορία ως ένας από τους εμβληματικότερους χαρακτήρες της τηλεόρασης. Το ίδιο και το ensemble cast μιας σειράς που έφερε την μεταπολεμική Αμερική στις οθόνες μας με τον πιο πιστευτό τρόπο.

Girls 

Η σειρά του HBO από την πρωθιέρεια των millenial Lena Dunham είχε στη διάρκεια ζωής της και τα πάνω και τα κάτω της. Ωστόσο, ακόμη και ο πιο κακόπιστος πολέμιος της οφείλει να αναγνωρίσει την αισθητική και θεματική επίδραση που είχε στο παγκόσμιο zeitgeist με τον ίδιο τρόπο που το Sex and the City έφερε τα πάνω κάτω σε μια ολόκληρη γενιά γυναικών.

jkljjkl  

Enlightened

Η Laura Dern είναι θησαυρός. Kάθε επεισόδιο του Enlightened είναι υπέροχο. Το HBO το έκοψε μετά από δύο σεζον, η παρακαταθήκη του όμως θα αντέξει στο πέρασμα του χρόνου. 

Fleabag

Χρειάστηκαν μόλις 12 επεισόδια για να περάσει η τηλεοπτική διασκευή του θεατρικού μονολόγου της Phoebe Waller-Bridge στο πάνθεον της δεκαετίας. Ποτέ άλλοτε η ιστορία μιας βαθιάς προβληματικής ηρωίδας δεν υπήρξε τόσο συγκινητική και τραγελαφικά αστεία. 

klk;l

Casual

Γλυκόπικες αλήθειες για τις σύγχρονες ανθρώπινες σχέσεις μέσα από ένα σενάριο-κέντημα που δεν χάνει ποτέ το κέντρο βάρους του. Η σειρά αν και δεν εισέπραξε ποτέ την αναγνώριση που της αξίζει, είναι το διαμάντι του Hulu που αξίζει ν’ανακαλύψεις.   

Transparent

Το άδοξο τέλος της (όσο άδοξο μπορεί να είναι ένα go-out-with-a-bang musical finale) στην μετα-#metoo εποχή, δεν σβήνει όσα κατόρθωσε η σπουδαία αυτή σειρά: να αγγίξει θέματα ταμπου με βαθιά ανθρώπινο τρόπο. Toλμηρή, ευφυής και υπέροχα γυρισμένη.    

Loader