PICK OF THE DAY #1: Tiger King: Murder, Mayhem and Madness

PICK OF THE DAY #1: Tiger King: Murder, Mayhem and Madness

Το τελείως WTF doc του Netflix είναι το απόλυτο βάλσαμο για τις τρελές μέρες που ζούμε

Μένουμε που μένουμε σπίτι, ας βλέπουμε κάτι της προκοπής τουλάχιστον. Ακολουθεί η πρόταση της ημέρας από τον Μαρίνο Νομικό

“Αυτή τη στιγμή υπάρχουν τις ΗΠΑ περισσότερες τίγρεις σε αιχμαλωσία απ’ ότι ελεύθερες σε όλο τον κόσμο”. Αυτό που ξεκίνησε ως εχμ pet project των ντοκιμαντεριστών Eric Goode και Rebecca Chaiklin γύρω από το εμπόριο εξωτικών άγριων ζώων στις ΗΠΑ εξελίχθηκε στα πέντε χρόνια γυρισμάτων στο πιο WTF true crime ντοκιμαντέρ που ούτε η πιο ξέφρενη μυθοπλασία δεν θα μπορούσε να συλλάβει!

Κεντρικός πρωταγωνιστής αυτού του υπαρκτού παραλογισμού επτά επεισοδίων ο Joe Exotic (όπως αυτοαποκαλείται) κατά κόσμον Joseph Schreibvogel,  ιδιοκτήτης ενός τεράστιου ιδιωτικού ζωολογικού κήπου κάπου στην Οκλαχόμα. Τυπικός άξεστος καράβλαχος με φαντεζί γκαρνταρόμπα, τεράστιο “εγώ” και αρκετά όπλα για να ξεκινήσει ένα “νέο Waco” όπως είπε σε μια τηλεοπτική του συνέντευξη σ’ αυτούς που θέλουν να τον κλείσουν (αναφερόμενος στην αιματηρή επιδρομή του FBI στις εγκαταστάσεις της αίρεσης του David Koresh στο Waco του Τέξας το 1993 που άφησε πίσω της 86 νεκρούς). Είναι επίσης ανοιχτά gay και πολυγαμικός, part time τραγουδιστής country με φωνή κι αισθητική που θα έκαναν την Αννίτα Πάνια περήφανη, ερασιτέχνης ταχυδακτυλουργός, θηριοδαμαστής και τηλεαστέρας με δικό του κανάλι που κάνει τον Τηλεβόα του “Παρά πέντε” να μοιάζει με το Mega. Βασικά αν ο συγχωρεμένος κροκοδειλάκιας Steve Irwin έκανε παιδί με τον Φλωρινιώτη θα έβγαινε κάτι σαν τον Joe Exotic. 

Όμως δεν είναι μόνο αυτός ο εξτραβαγκάντ redneck που σε κάνει να μην μπορείς να ξεκολλήσεις τα μάτια σου από την οθόνη. Είναι ολόκληρο το αλλόκοτο, σχεδόν σουρεαλιστικό σύμπαν της εκτροφής και εμπορίας άγριων ζώων στο οποίο ανήκει κι όπου κινούνται οικογένειες που πληρώνουν $50 για να βγάλουν φωτο το βρέφος(!) τους με τιγράκι ή $5000 για να αποκτήσουν ένα, υπάλληλοι και συνεργάτες του Joe -εξίσου καμένοι- που θυμίζουν θύματα αίρεσης, ο εκπαιδευτής ζώων Bhagavan "Doc" Antle που διατηρεί το δικό του εκτροφείο/ζωολογικό κήπο στη Νότια Καρολίνα που λειτουργεί παράλληλα και ως κάποιου είδους σέκτας που συνδυάζει βουδισμό, λατρεία αιλουροειδών και πολυγαμία (αλήθεια, δεν τα βγάζω απ’ το μυαλό μου) και το κερασάκι στην τούρτα: η αρχινέμεση του ήρωά μας, η ακτιβίστρια και ιδιοκτήτρια της φιλοζωικής οργάνωσης Big Cat Rescue, Carole Baskin που φοράει μόνο animal print και λεοπαρδαλέ (μέχρι και το σπίτι της είναι διακοσμημένο ανάλογα) και η οποία έχει βάλει στόχο ζωής να σβήσει το συνάφι του Joe Exotic από τον χάρτη.

Η διαμάχη τους ξεκινά από απλές online αψιμαχίες και ανταλλαγή ύβρεων και κλιμακώνεται σε απίστευτο βαθμό με αποκορύφωμα την ακραία κίνηση του Joe που θα τον οδηγήσει στη φυλακή όπου βρίσκεται μέχρι σήμερα. Στο ενδιάμεσο συμβαίνουν καταστάσεις τόσο απίστευτες  που ακόμα κι αν οι δημιουργοί της σειράς πλήρωναν τους πρωταγωνιστές για να τα στήσουν ΑΠΟΚΛΕΙΕΤΑΙ να τους έβγαιναν τόσο πετυχημένα -  πόσο μάλλον να τους προσφερθούν στο πιάτο καθώς κατέγραφαν την εξωφρενική αυτή ιστορία. 

Μα καλά, θα αναρωτηθείτε, είναι αυτή υπόθεση που να σε κρατήσει για επτά 40λεπτα επεισόδια; Αυτό αναρωτήθηκα κι εγώ, μαζί και για όλο το εξωπραγματικό buzz που δημιούργησε η σειρά στο ίντερνετ (o Jared Leto διοργάνωσε διαδικτυακό viewing party ντυμένος Joe Exotic), μέχρι που είδα το πρώτο επεισόδιο. Και μετά το δεύτερο. Και όπως συμβαίνει με τα πατατάκια καταλήγεις να φας όλο το σακούλι χωρίς να το πολυκαταλάβεις. Χωρίς θρεπτική αξία μεν αλλά απολαμβάνεις το κάθε trashy λεπτό. 

Loader