PICK OF THE DAY #7: Community

PICK OF THE DAY #7: Community

Ολα όσα πρέπει να γνωρίζετε για το cult διαμάντι του NBC που επιτέλους βρήκε στέγη στο Netflix

Μένουμε που μένουμε σπίτι, ας βλέπουμε κάτι της προκοπής τουλάχιστον. Ακολουθεί η πρόταση της ημέρας από τον Μαρίνο Νομικό

To Community δεν είναι ακόμα μία αμερικανική κωμική σειρά, είναι η απόλυτη καλτίλα, το υγρό όνειρο του μέσου καμένου geek, ένα προϊόν σε συσκευασία δώρου για τους απανταχού λάτρεις του meta χιούμορ και των ατελείωτων pop αναφορών. Δύσκολο να το εντάξεις κάπου, είναι κι αυτή η αίσθηση του αταίριαστου (όπως οι ήρωές του) που αποτελεί μέρος της γοητείας του. Δεν υπήρξε ποτέ τρομακτικά λαοφιλές όπως το Friends ή κοινώς αποδεκτό όπως το How I Met Your Mother, δεν τέσταρε ποτέ τα όρια ανοχής της ελεύθερης τηλεόρασης όπως τα Two and a Half Men & 2 Broke Girls ή έστω να καταστήσει mainstream το geekdom όπως το The Big Bang Theory. Κατάφερε όμως να κρατηθεί στη ζωή για έξι(!) σεζόν κόντρα σε όλες τις προβλέψεις που την είχαν τελειωμένη ήδη απ’ την τρίτη (κυμαίνονταν κοντά στα 3,5 με 4 εκατ. τηλεθεατές κάθε εβδομάδα, νούμερο που οδηγούσε σε σίγουρο κόψιμο πριν μια δεκαετία) με μοναδικά όπλα τις καλές κριτικές και ένα περιορισμένο μεν αλλά πανίσχυρο fan club με έντονη δραστηριοποίηση στα σόσιαλ.

Το Community ξεκινά με τον εξυπνάκια, κυνικό χασοδίκη Jeff Winger (το guy-crush μου εκείνης της εποχής Joel McHale) να χάνει την άδειά του όταν αποκαλύπτεται ότι δικηγορούσε χωρίς να έχει πτυχίο και να αναγκάζεται να γραφτεί σε ένα κοινοτικό κολλέγιο του κώλου προκειμένου να αποκτήσει ένα ώστε να επιστρέψει στην ενεργό δράση. Εκεί γνωρίζει την Britta  (Gillian Jacobs) μία αναρχική, άθεη ακτιβίστρια με σωρεία άλυτων issues που προσπαθεί να περάσει ως σοφιστικέ αλλά καταλήγει πάντα ρηχή και ψιλοάσχετη.

Η έλξη είναι άμεση και ο Winger οργανώνει ένα study group προκειμένου να βρίσκεται μαζί της το οποίο όμως προσελκύει ένα τσούρμο από ιδιόρρυθμους χαρακτήρες: η Shirley (Yvette Nicole Brown) μία μαύρη θρησκόληπτη μονογονιός που λειτουργεί ως μητρική φιγούρα του γκρουπ,  ο παλαιστινιακής καταγωγής Abed (Danny Pudi) ένα συνεσταλμένο, πανέξυπνο geek με σύνδρομο Asperger και απεριόριστες γνώσεις ποπ κουλτούρας (φανταστείτε μία μελαμψή εκδοχή του Sheldon Cooper χωρίς τα πτυχία), η νεαρή Annie (Alison Brie) γλυκιά, αθώα, ολίγον αφελής, απίστευτα οργανωμένη και προσηλωμένη στους στόχους της αλλά με ελάχιστη γνώση για το πως δουλεύει η αληθινή ζωή, ο Troy (ο μετέπειτα τραγουδιστής Childish Gambino και δημιουργός του Atlanta, Donald Glover) πρώην παίκτης του φούτμπολ και σκληρό αντράκι που ανακαλύπτει τη nerdy πλευρά του χάρη στη φιλία του με τον Abed και ο εκκεντρικός εκατομμυριούχος Pierce Hawthorne (ένας ξαναγεννημένος Chevy Chase) που εγγράφεται από βαρεμάρα και σπάει τα νεύρα όλων με τη στενομυαλιά, την αλαζονεία και την αγένεια που τον χαρακτηρίζουν.

Γύρω τους κάποιοι περιφερειακοί χαρακτήρες όπως ο πανσεξουαλικός παρενδυτικός κοσμήτορας Craig Pelton (ο βραβευμένος με Όσκαρ σεναριογράφος του The Descendants, Jim Rush), ο κακιασμένος και ύπουλος μαθητής/καθηγητής ισπανικών Ben Chang (η αποκάλυψη Ken Jeong που απολαύσαμε στα Hangover) και ο συμφεροντολόγος καθηγητής ψυχολογίας Ian Duncan (ο πάντα ευπρόσδεκτος John Oliver) απλά προσθέτουν στη σουρεαλιστική ατμόσφαιρα της σειράς. Επίσης εδώ έκαναν όνομα ως executive producers και σκηνοθέτες οι αδελφοί Anthony και Joe Russo που θα κάνουν αργότερα τα ασήμαντα ταινιάκια Captain America: Civil War, Avengers: Infinity War και Avengers: Endgame που πιθανόν να μην έχετε καν ακουστά. 

Η πλοκή βασίστηκε στις προσωπικές εμπειρίες του δημιουργού της σειράς Dan Harmon από τη φοίτησή του σε κοινοτικό κολλέγιο όμως αυτή είναι μόνο η αφορμή ώστε να συγκεντρωθούν σε ένα σημείο όλοι αυτοί οι γραφικοί χαρακτήρες και γύρω τους να χτιστεί ένα σουρεαλιστικό σύμπαν όπου μπορούν να συμβούν τα πάντα χωρίς να χάνεται η συνοχή της (έστω προσχηματικής) πλοκής ή η συνέπεια των ηρώων. Κι όταν λέμε τα πάντα το εννοούμε: από ένα παιχνίδι paintball που μετατρέπεται σε ένα full action movie (το S01E23 επεισόδιο Modern Warfare σκηνοθετημένο από τον Justin Lin των Fast & Furious) και το πανεπιστήμιο να μετατρέπεται σε ένα τεράστιο φρούριο από μαξιλάρια και παπλώματα (S03E14,Pillows and Blankets) σε μια κανονικότατη ζόμπι Αποκάλυψη τη νύχτα του Halloween (S02E06, Epidemiology) επεισόδια εμπνευσμένα από το Dungeons & Dragons (S02E14, Advanced Dungeons & Dragons), τον Dr. Who (S04E03, Conventions of Space and Time) και το Law & Order (S03E17 Basic Lupine Urology με ασορτί τίτλους, μουσική και δομή) μέχρι ίσως το καλύτερο από τα 110 συνολικά επεισόδια Remedial Chaos Theory (S03E04) όπου η παρέα ρίχνει το ζάρι για να δουν ποιος θα πάει να παραλάβει την πίτσα οδηγώντας έτσι σε έξι συν ένα διαφορετικά timelines όπου οι υπόλοιποι αντιδρούν στην απουσία/παρουσία εκείνου που φεύγει από το δωμάτιο (ίσως το ευφυέστερο ημίωρο στην ιστορία της αμερικανικής τηλεοπτικής κωμωδίας). Υπάρχουν επίσης επεισόδια εξ ολοκλήρου σε animation με πλαστελίνες (S02E11, Abed's Uncontrollable Christmas), 8-bit video game (S03E20, Digital Estate Planning) και κινούμενα σχέδια δράσης των 80s (S05E11, G.I. Jeff).

Η σειρά έτρεξε στο NBC από το 2009 έως το 2014 με σχετικά χαμηλή τηλεθέαση όμως με τεράστια πίστη και στήριξη από το κανάλι που κράτησε για πέντε σεζόν πριν τη βγάλει οριστικά από την πρίζα. Παρά τις έντονες πιέσεις τόσο από τους συντελεστές όσο και από χιλιάδες fans στα σόσιαλ, Netflix και Hulu απέρριψαν προτάσεις να τη συνεχίσουν. Η σειρά σώθηκε στο ξεκούδουνο το 2015 από τη νεοσύστατη streaming υπηρεσία του Yahoo, το Yahoo! Screen (ναι, υπήρξε όντως κάτι τέτοιο!) που πήρε τα δικαιώματα και προχώρησε στην παραγωγή της 6ης σεζόν που απαρτίζεται από 13 επεισόδια. Δυστυχώς η χαρά δεν κράτησε πολύ καθώς το Yahoo! Screen φαλήρισε την επόμενη χρονιά και το Community πέρασε οριστικά στην ιστορία με έξι σεζόν για να βρει, ελπίζουμε, μια δεύτερη ζωή ως μέρος της συλλογής του Netflix και γιατί όχι να του χαρίσει ακόμα μία σεζόν ή έστω την πολυπόθητη ταινία ώστε να εκπληρωθεί η προφητεία/επιθυμία του Abed (η φράση #SixSeasonsAndaMovie έγινε σημαία για τη σωτηρία της σειράς).

Loader