The Post: Μία σύγχρονη αλλά κλασική ταινία που πρέπει να δεις

The Post: Μία σύγχρονη αλλά κλασική ταινία που πρέπει να δεις

Σε περίπτωση που το όνομα του Στίβεν Σπίλμπεργκ στη σκηνοθεσία σε συνδυασμό με το γεγονός ότι στην ταινία πρωταγωνιστούν οι Μέριλ Στριπ και Τομ Χανκς δεν σου είναι αρκετά, δώσε βάση στο στόρι που πραγματεύεται. 

Ας αρχίσουμε από εδώ: Το “The Post” (“Απαγορευμένα Μυστικά” είναι η ελληνική μετάφραση) έχει στο βιογραφικό του έξι υποψηφιότητες για Χρυσή Σφαίρα, υπήρξε υποψήφια για Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας και υποψήφια για Όσκαρ Α' Γυναικείου Ρόλου -θεάρα όπως πάντα η Μέριλ Στριπ- για το 2018. Ήταν, επίσης, η ταινία-θριαμβευτής των ιστορικών βραβείων National Board of Review ως το καλύτερο φιλμ του 2017 και μία από τις δέκα καλύτερες ταινίες της χρονιάς από το περιοδικό “Time” και το “American Film Institute”. 

Ό,τι και να λέμε όμως, αν κρατήσουμε την ουσία, που δεν είναι άλλη από την ίδια την κινηματογραφική πλοκή, πρόκειται σίγουρα για ένα συναρπαστικό δημοσιογραφικό -άρα και πολιτικό- θρίλερ που φέρει την υπογραφή ενός σπουδαίου δημιουργού και, χωρίς υπερβολή, για όλους όσοι δηλώνουμε λάτρεις της ταινίας “Όλοι οι Άνθρωποι του Προέδρου”, θα λέγαμε πως πρόκειται για τη σύγχρονη και μοντέρνα συνέχεια του στο χολιγουντιανό στερέωμα.  22

Αν ήταν να το εντάξουμε κάπου, το "The Post" θα χωρούσε επάξια στα ράφια πολλών genres αφού συνδυάζει τη βιογραφία με το δράμα και το θρίλερ αλλά και την Ιστορία και την πολιτική.

Για το σινάφι των δημοσιογράφων, αποτελεί ένα ακόμα διαμαντάκι στην κινηματογραφική τους λίστα αφού πέραν της ιστορίας που έχει να διηγηθεί, παρουσιάζει και τη συνεργασία της πρώτης γυναίκας εκδότριας εφημερίδας, της Κέι Γκράχαμ, με έναν άτεγκτο συντάκτη, τον Μπεν Μπράντλι, ρόλους που υποδύονται οι Στριπ και Χανκς αντίστοιχα. 

Αυτές είναι οι δύο προσωπικότητες των οποίων τη σχέση παρακολουθούμε καθώς προσπαθούν να προλάβουν τη δημοσίευση ενός τεράστιου σκανδάλου βγαλμένου μέσα από κυβερνητικά μυστικά τριών δεκαετιών και τεσσάρων Αμερικανών Προέδρων. Οι διαφορές των δύο και η επιδίωξη να γεφυρωθούν αποτελούν και ένα απ’ τα βασικά slots της ταινίας ενώ παράλληλα, ως θεατές γνωρίζουμε ότι την ίδια στιγμή διακυβεύεται η καριέρα και η ελευθερία και των δύο πρωταγωνιστών με τελικό στόχο την ανάδειξη της δημοσιογραφικής, άρα και πολιτικής αλήθειας. 

Το, βγαλμένο απ’ την πραγματικότητα, σκάνδαλο που πραγματεύεται η εν λόγω ταινία μάς τοποθετεί στα γραφεία της ιστορικής εφημερίδας Washington Post και μάς παραπέμπει στη δημοσίευση των εγγράφων του Πενταγώνου σχετικά με την 30ετή συμμετοχή της κυβέρνησης των Ηνωμένων Πολιτειών στον πόλεμο του Βιετνάμ. 

Με τον Σπίλμπεργκ να δίνει και πάλι ρέστα (αντίστοιχα με αυτά που εισπράξαμε από ταινίες όπως το "Μόναχο" και το "Λίνκολν") ερχόμαστε σε επαφή με ένα εξαιρετικά καλά δομημένο φιλμ που μπορεί να μην... τερμάτισε στα Όσκαρ αλλά στο μέλλον είναι, σχεδόν βέβαιο, ότι θα θεωρείται κλασικό του είδους του. 

Για τον σημερινό θεατή, ο χαρακτηρισμός "επίκαιρο" δεν θα ήταν άτοπος εάν λαβει κάποιος υπόψη τη σχέση που ο νυν πρόεδρος της Αμερικής διατηρεί με τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης η οποία έχει απίστευτες ομοιότητες με τη σχέση που ο Νίξον διατηρούσε με αυτά.  1

Το “The Post” αντιμετωπίζει με ένα στωικό και προσεγμένο τρόπο, όσον αφορά στην κινηματογραφική πλοκή, το σκάνδαλο που ταλάνισε την Αμερική και γραμμένο από μία νεοεμφανιζόμενη σεναριογράφο, την Λιζ Χάνα σε συνεργασία με τον βραβευμένο με Όσκαρ Τζος Σίνγκερ. 

Τα Pentagon Papers, για όσους τα θυμούνται και για όσους πρόκειται να τα ανακαλύψουν, τα παρακολουθούμε μέσα από την περιπετειώδη διαδικασία της δημοσίευσής τους από την εκδότρια Κάθριν Γκράχαμ, μία γυναίκα που έλαμψε μέσα στον τότε ανδροκρατούμενο χώρο της δημοσιογραφίας. 

Ένα μοντέρνο κομψοτέχνημα του κινηματογράφου μέσα απ’ το οποίο αναδεικνύεται, στο κάθε λεπτό που περνά, η αγωνία και η συγκίνηση. 

Για όσους το έχουμε ήδη απολαύσει και είμαστε έτοιμοι να το απολαύσουμε ξανά και ξανά από την μικρή οθόνη, σίγουρα πρόκειται για μία ταινία την οποία προτείνουμε ανεπιφύλακτα για όλους όσοι εκτιμούν τον καλό κινηματογράφο, τις εμβληματικές υποκριτικές ικανότητες ηθοποιών όπως η Στριπ και ο Χανς αλλά και τις ιστορίες που εμπνέονται από την ίδια τη ζωή. 


Ανάμεσα σε αρκετές οσκαρικές και αξιοσημείωτες ταινίες, το The Post κάνει πρεμιέρα στο NovaCinemaHD1 στις 15 Δεκεμβρίου 2019. Από τα πρώτα κιόλας λεπτά της προβολής τους, οι ταινίες ανεβαίνουν στην υπηρεσία Nova On Demand  η οποία είναι διαθέσιμη δωρεάν προς όλους τους συνδρομητές της Nova Cyprus σε τηλεόραση, tablet, laptop και κινητο μέσω της μοναδικής υπηρεσίας Nova Go. Αξίζει να σημειωθεί ότι από τις 23 Νοεμβρίου μέχρι και τις 31 Δεκεμβρίου η Nova Cyprus δίνει δώρο τον εξοπλισμό  και την εγκατάσταση. Φτιάξτε λοιπόν μια ζεστή σοκολάτα, πάρτε μια ζεστή κουβέρτα και άραξε τε στο καναπέ περνώντας μια ευχάριστη ημέρα και νύχτα με σειρές και ταινίες για όλα τα γούστα 

 

Loader