Ψάχνοντας για εναλλακτικό κινηματογράφο στο Netflix

Ψάχνοντας για εναλλακτικό κινηματογράφο στο Netflix

Ευχάριστες εκπλήξεις για σινεφίλ

Δεν με ικανοποιεί ο όρος ‘εναλλακτικός κινηματογράφος’ αλλά έπρεπε να δoθεί ένας κάποιος τίτλος σε αυτό το κείμενο και ιδού. Με το content του Netflix να αυξάνεται και να πληθύνεται, να μερικοί πιο art-house τίτλοι που μπορεί να σου έχουν ξεφύγει. 

My Happy Family (2017)

Με συμμετοχές στο Sundance, το Βερολίνο και διακρίσεις σε πολλά Φεστιβάλ του κόσμου, αυτή η ταινία έρχεται από την Γεωργία για να μιλήσει για τις κοινωνίες που αλλάζουν ξορκίζοντας τα πατριαρχικά πρότυπα του παρελθόντος. Μια μέρα μετά τα 52α γενέθλιά της, μια γυναίκα εγκαταλείπει το σπίτι της. Σύζυγο, παιδιά, πεθερικά. Επιχειρεί να ξεκινήσει τη ζωή της από την αρχή, μόνο που η οικογένεια μοιάζει με τον μοναδικό ακλόνητο δεσμό από τον οποίο δεν μπορεί κανείς να ξεφύγει. Λογική και συναίσθημα, παλιό και καινούργιο, γίνονται συνδαιτυμόνες σε ένα αφοπλιστικά ειλικρινές και γλυκόπικρο δράμα γεμάτο ανθρωπιά και ευεργετικές ενέσεις χιούμορ.

 

Atlantics (2019)

Ας ξεκινήσω με το πιο σημαντικό: το Atlantics είναι από τις καλύτερες ταινίες της χρονιάς. Μια βαθιά ανθρώπινη ταινία από την Σενεγάλη που έγραψε ιστορία στις Κάννες ως η πρώτη ταινία από μαύρη γυναίκα σκηνοθέτη που συμμετείχε στο Διαγωνιστικό - και πήρε και το Grand βραβείο της Επιτροπής. Ένα νεαρό κορίτσι ζει κάπου στο Ντακάρ και ερωτεύεται έναν οικοδόμο - παρόλο που η οικογένεια της την έχει τάξει σε άλλο άντρα. Σ ’ευχαριστούμε Netflix που αγόρασες μια ταινία που υπο άλλες συνθήκες δεν θα καταφέρναμε να δούμε στο σινεμά.

 

The Edge of Democracy (2019)

Υποψήφιο για Όσκαρ καλύτερου ντοκιμαντέρ στα φετινά βραβεία, το The Edge of Democracy πραγματεύεται την άνοδο του Μπολσονάρου στην εξουσία και τις συνθήκες δημοκρατίας στη Βραζιλία σήμερα. «Σε μια εποχή που η ακροδεξιά απλώνεται ως επιδημία, ελπίζουμε πως το φιλμ θα μπορέσει να μας βοηθήσει να καταλάβουμε σε πιο βαθμό είναι κρίσιμο να προστατεύσουμε τις δημοκρατίες μας» ήταν τα λόγια της σκηνοθέτη μαθαίνονται για την Οσκαρική υποψηφιότητας της. Πρόκειται για ένα καθηλωτικό ντοκιμαντερ που ξεπερνά τα όρια της Βραζιλίας και θέτει κρίσιμα ζητήματα που αφορούν όλους μας - κυρίως μέχρι που θα καταφέρει να φτάσει ο λαϊκισμός και πόσο θ’ αντέχει ακόμα ο δημοκρατικός ιστός.

Loader