5 γοητευτικά στέκια-εμπειρία για να επισκεφτείς τον Αύγουστο

5 γοητευτικά στέκια-εμπειρία για να επισκεφτείς τον Αύγουστο

Εκεί που η γεύση, η νοστιμιά και η μαστοριά δεν βρίσκονται μόνο στο πιάτο

Κάθε επίσκεψη σε ένα χώρο εστίασης αποτελεί αναμφίβολα και μία εμπειρία. Καμία φορά θα δυσαρεστηθούμε, θα το χαρούμε και άλλες φορές θα είναι σαν να μην έγινε ποτέ. Αυτά τα πέντε στέκια δεν θα τα ξεχάσεις ποτέ!

Οι πέντε συγκεκριμένοι προορισμοί γεύσης δεν θα σε δυσαρεστήσουν ποτέ διότι έχουν να σου προσφέρουν πέρα από τα πιάτα τους, μοναδικές εμπειρίες που έχουν να κάνουν με την τοποθεσία στην οποία βρίσκονται, τα χαμόγελα και την φιλοξενία των ανθρώπων που συναντάς εκεί, την θέα που αντικρίζεις, την ατμόσφαιρα του εκάστοτε χώρου αλλά και τη διαδρομή για να φτάσεις μέχρι εκεί.   

1

1

Παραδιακή κουζίνα στην κυρία Σοφία στην Λετύμπου

Η κυρία Σοφία στο ορεινό χωριό Λετύμπου της επαρχίας Πάφου έχει δημιουργήσει κάτι μοναδικό για την Κύπρο. Ουσιαστικά, η κυρία Σοφία δεν κάνει τίποτα περισσότερο απ’ ότι κάνει μία Κύπρια μητέρα ή γιαγιά που ζει σε ένα όμορφο σπίτι στο χωριό, με ξυλόφουρνο στην αυλή της. Το φαγητό στης κυρίας Σοφίας είναι μία ολόκληρη μυσταγωγία αφού νιώθεις όπως ακριβώς τις Κυριακές στο σπίτι της γιαγιάς. Εκεί θα βιώσεις την αυθεντική κυπριακή φιλοξενία αφού θα σε υποδεχθεί με χαμόγελο και εγκάρδια. Το σπίτι της έχει μετατραπεί σε ένα μικρό λαογραφικό μουσείο ενώ στο τραπέζι θα φτάσουν πιάτα φτιαγμένα από τα χεράκια της στην κουζίνα της. Στους ξυλόφουρνους της αυλής ψήνει κυπριακό προζυμένιο ψωμί, οφτό κλέφτικο με πατάτες, γουρουνόπουλο αλλά φτιάχνει ραβιόλες, αρνίσιο συκώτι, αιγινά χαλλούμια, πρόβειο γιαούρτι, ζαλατίνα και ελιές τσακιστές δικής της παραγωγής και άλλες κυπριακές γεύσεις. Για κρατήσεις: 97904922.

1

Κυπριακό brunch στην κυρία Κίκα στην Καλλέπεια

Τι να πρωτοπείς για την κυρία Κυρία και την κόρη της Μάρλεν που τα τελευταία χρόνια δημιούργησαν στο χωριό τους στην Καλλέπεια μία μοναδική γαστρονομική εμπειρία προσφέροντας ένα ξεχωριστό κυπριακό πρόγευμα. Η αυλή και η βεράντα του σπιτιού τους φιλοξενεί ανθρώπους από όλη την Κύπρο οι οποίοι θα δοκιμάσουν τα σπιτικά ψωμιά και τις μαρμελάδες τους. Σε ένα πανέμορφο αγροτόσπιτο, λοιπόν, στο χωριό Καλλέπεια της επαρχίας Πάφου θα συναντήσεις την υπέροχη κυρία Κίκα και την κόρη της Μάρλεν οι οποίες τα τελευταία χρόνια δημιούργησαν μία μοναδική εμπειρία για όλους μας. Σερβίρουν ένα υπέροχο brunch, μοναδικό στο είδος του φτιαγμένο από ντόπια προϊόντα της αυλής τους αλλά και της ευρύτερης περιοχής. Εκεί θα δοκιμάσεις μία πλειάδα από φρέσκες σπιτικές μαρμελάδες, σπιτικά ψωμιά, αυθεντικό κυπριακό χαλούμι, τις πιο νόστιμες ελιές τσακιστές και φυσικά το γνωστό της πιάτο με τα αυγά και τα μανιτάρια. 

Παρασκευή, Σάββατο, Κυριακή, 10:00-15:00, Καλλέπεια, Πάφος. Τηλ: 99459400

7

Κυπριακοί μεζέδες στην ταβέρνα Ποταμός στο Καμπί Φαρμακά 

Το καλοκαίρι αναζητάμε ξεχωριστά μέρη και χώρους με φυσική ομορφιά, μέσα στη φύση και δροσιά. Η ταβέρνα Ποταμός που βρίσκεται στο μικρό χωριό της επαρχίας Λευκωσίας δίπλα από τον Φαρμακά, το Καμπί θα σε ανταμείψει με τον καλύτερο τρόπο. Η κυρία Μηλίτσα, η μαστόρισσα της κουζίνας, ιδιοκτήτρια της επιχείρησης γνωρίζει πολύ καλά να φτιάχνει κυπριακές γεύσεις. Εδώ θα φας νόστιμα κρεατικά, πλούσιο μπουφέ μερικές φορές την εβδομάδα, πολύ καλό κλέφτικο και κουνέλι στιφάδο, πλούσιους μεζέδες, κυπριακό μπούκωμα το πρώι αλλά στο εστιατόριο θα βρεις και εξαιρετικά τοπικά και παραδοσιακά προϊόντα προς πώληση. 

Δευτέρα-Κυριακή 9:00-22:30, Καμπί του Φαρμακά, επ. Λευκωσίας. Τηλ: 99152540. 

 

6

Φαγητό με θέα το ναυάγιο στο Oniro by the sea στην Πέγεια 

Ένα ακόμα μοναδικό στέκι της Κύπρου που ξεχωρίζει ιδιαίτερα για τον χώρο στον οποίο βρίσκεται και τη θέα που σου προσφέρει. Ένα στέκι πραγματικα «Όνειρο» όνομα και πράγμα. Το Oniro by the sea βρίσκεται στην ειδυλλιακή περιοχή των θαλασσινών σπηλιών της Πέγειας ενώ πολύ κοντά θα δεις και το φημισμένο ναυάγιο του EDRO III που τα τελευταία χρόνια έχει καταστεί μία από τις ατραξιόν της ευρύτερης περιοχής. Το εστιατόριο διαθέτει μερικά πολύ νόστιμα πιάτα από τη διεθνή και μεσογειακή κουζίνα, ένα πολύ καλό μενού από signature και κλασικά κοκτέιλ. 

Τρίτη-Κυριακή 11:30-23:00, Γλυκού Νερού, Πέγεια, Πάφος. Τηλ.: 70077272.

Διάβασε ακόμη: Θυμόμαστε ξανά την ιστορία του ναυαγίου της Πέγειας

6

Η πιο όμορφη θέα της Κύπρου στο Βικλάρι 

Αν δεν έχεις πάει ακόμα μέχρι το Βικλάρι, τότε πρέπει να το βάλεις σαν στόχο. Πρόκειται για μία μοναδική εμπερία από μόνο του. Τι να πρωτοπούμε; Για τη διαδρομή, την τοποθεσία, τη θέα, την εντυπωσιακή κληματαριά που σκεπάζει την μεγάλη του βεράντα, το φαγητό ή το φυσικό περιβάλλον. Το Βικλάρι είναι γνωστό και ως το τελευταίο κάστρο του Ακάμα, στον δρόμο προς το φαράγγι του Άβακα. Όταν καθίσεις στην εντυπωσιακή του βεράντα με τα πέτρινα τραπέζια απέναντί σου θα δει το μικρό νησάκι Γερόνησος που βρίσκεται απέναντι από την ακτή του Αγίου Γεωργίου της Πέγειας και υπήρξε σημαντικός λατρευτικός χώρος κατά τα Ελληνιστικά Χρόνια όταν οι πιστοί διέσχιζαν τα νερά για να επισκεφθούν το Ιερό του Απόλλωνα. Το Βικλάρι σερβίρει αποκλειστικά χοιρινή σούβλα και κοτόπουλο, σαλάτα και τηγανητές πατάτες. Πρόκειται για ένα μοναδικό μέρος που πρέπει έστω για μία φορά να επισκεφτείς. 

Δευτέρα-Κυριακή 11:00-17:00, Φαράγγι του Άβακα, Πέγεια, Πάφος. Τηλ.: 26991088. 

Φωτογραφίες: Μιχάλης Χριστοδούλου

Loader