«Η ιταλική είναι πιο ολοκληρωμένη κουζίνα στον κόσμο»

«Η ιταλική είναι πιο ολοκληρωμένη κουζίνα στον κόσμο»

Ο Φλώρος Κυριάκου, ο σεφ του νέου ιταλικού αυθεντικού εστιατορίου Ciacco μιλά στην Avant Garde

Ο σεφ του νέου talk-of-the-town Ιταλικού εστιατορίου Ciacco στον Πρωταρά, Φλώρος Κυριάκου, μιλά για την τεράστια επιτυχία που σημειώνει το μαγαζί από την πρώτη μέρα λειτουργίας του, την επαγγελματική του σταδιοδρομία, την αγάπη του για την ιταλική κουζίνα και το μενού που δημιούργησε στο Ciacco!

Ο Φλώρος Κυριάκου, ο σεφ του νέου ιταλικού αυθεντικού εστιατορίου Ciacco στον Πρωταρά δεν θα φανταζόταν τον εαυτό του να κάνει κάτι άλλο στη ζωή του από το να μαγειρεύει. «Αυτό το επάγγελμα ήθελα από μικρός», μου εξομολογείται κατά τη διάρκεια της κουβέντας μας. «Όταν ήμουν μικρός βρισκόμουν δίπλα από τον πατέρα μου που διατηρούσε μία μικρή εποχιακή ταβέρνα. Εκεί, πήρα και τα πρώτα ερεθίσματα». 

Όταν έγινε 18 ετών έφυγε για την Αγγλία για να ακολουθήσει το όνειρό του, όπου και έμεινε για 14 χρόνια. Πήγε στο Λίβερπουλ, φοίτησε στο Wirral Metropolitan College μαγειρική και αφού ολοκλήρωσε τον πρώτο του χρόνο πήρε πλήρη υποτροφία σε ιδιωτική ακαδημία. «Στο τέλος εκείνης της χρονιάς», μου εξηγεί, «έπρεπε να κάνω πρακτική εξάσκηση σε χώρους εστίασης. Επέλεξα την ιταλική κουζίνα ως κατεύθυνση, που την αγαπούσα πάντα. Έτσι, βρέθηκα σε ένα πολύ καλό  ιταλικό εστιατόριο μεγάλης αλυσίδας της Αγγλίας για πρακτική και στη συνέχεια μου πρόσφεραν πλήρη απασχόληση. Ξεκίνησα να εργάζομαι στο συγκεκριμένο εστιατόριο μόνιμα. Δύο χρόνια μετά έγινα junior sous chef, στη συνέχεια sous chef και έμεινα εκεί για τέσσερα χρόνια όπου έμαθα πάρα πολλά». Η συνέχεια ήταν σπουδαία για την πορεία του, αφού εργάστηκε σε fine dining ιταλικό εστιατόριο και σε σημαντικά ιταλικά μαγαζιά της Αγγλίας όπου απέκτησε μεγάλη πείρα. 

7

Τι αποκόμισες από την εμπειρία σου εκεί;

Έμαθα τον επαγγελματισμό στην κουζίνα. Γνώρισα την κουτλούρα αυτής της μεγάλης εταιρείας εστιατορίων και τον τρόπο δουλειάς της. Εκεί, έμαθα πραγματικά πως πρέπει να δουλεύω σε μία σωστή κουζίνα, πράγμα που ακολουθώ μέχρι και σήμερα που βρίσκομαι στο Ciacco. 

Τι σου άφησε αυτό το κεφάλαιο στην επαγγελματική σου ζωή στην Αγγλία; 

H Αγγλία ήταν ένα τεράστιο κεφάλαιο, όπου έζησα και εργάστηκα για 14 χρόνια. Οι σπουδές μου ήταν ό,τι πιο σημαντικό έκανα. Δούλεψα σε μεγάλες επαγγελματικές κουζίνες που ήταν πολύ μπροστά, εξελίχτηκα ως μάγειρας και επαγγελματίας. Εκείνο που έμαθα εκεί είναι πως όταν αγαπάς πραγματικά αυτό που κάνεις και εργάζεσαι σκληρά ανταμοίβεσαι και προχωράς μπροστά, αλλιώς παραμένεις στάσιμος. 

1

Χρειάζεται ταλέντο για να γίνει κάποιος μάγειρας τελικά;

Σίγουρα, πρώτα πρέπει να υπάρχει το ταλέντο. Δεν έχει να κάνει με το αν εργάζεσαι πολλά χρόνια στον τομέα. Χρειάζεται ταλέντο και ακολουθούν η σκληρή δουλειά και η εμπειρία; 

Γιατί επέλεξες να ειδικευτείς στην ιταλική κουζίνα; Τι ήταν εκείνο που σου άρεσε;

Πάντα αγαπούσα ό,τι είχε σχέση με ζυμαρικά και πίτσα. Επίσης, πρόσφατα έμαθα πως η μητέρα του παππού μου ήταν Ιταλίδα, άρα και το DNA έπαιξε τον δικό του ρόλο. Θεωρώ ότι η ιταλική, είναι η πιο ολοκληρωμένη κουζίνα στον κόσμο, διότι περιλαμβάνει όλα τα είδη της διατροφικής αλυσίδας από ψάρια και θαλασσινά, κυνήγι μέχρι ζυμαρικά, κρέατα, τυριά και χόρτα. Υπάρχουν τα πάντα, δεν της λείπει τίποτα.  

1

Ποια είναι τα δικά σου αγαπημένα υλικά που δεν λείπουν από την κουζίνα σου;

Πάντα χρησιμοποιώ το ιταλικό αλεύρι «00», το οποίο χρησιμοποιώ και για τα ζυμαρικά μου και για την ζύμη της πίτσας μου στο Ciacco. Επίσης δεν μπορώ να αποχωριστώ ποτέ το δενδρολίβανο και το σκόρδο.  

Είσαι ο σεφ του εστιατορίου Ciacco στον Πρωταρά. Πως εργάστηκες για να δημιουργήσεις αυτό το μενού και ποια είναι η φιλοσοφία του; 

Ήθελα να δημιουργήσω ένα μενού που δεν θα απευθύνεται μόνο σε τουρίστες. Στόχος μου ήταν να διαψεύσω όσους θεωρούν μέτριο το φαγητό στα εστιατόρια της περιοχής. Σκοπός μου ήταν και παραμένει πως όποιος πελάτης και να καθίσει στο τραπέζι του εστιατορίου θα φάει ποιοτικό φαγητό με φρέσκα υλικά. Δεν ήθελα να φτιάξω ένα μεγάλο και χαώδες μενού, αλλά ένα ευέλικτο μενού, απόλυτα ιταλικό, χωρίς άλλες προσθήκες, με λίγα πιάτα ώστε να είμαστε φρέσκοι καθημερινά, να προσφέρουμε την καλύτερη εξυπηρέτηση τόσο στη γεύση, όσο και στην παρουσίαση του πιάτου. Είμαστε ένα αυστηρά ιταλικό εστιατόριο και αυτό θέλουμε να σερβίρουμε στον κόσμο. Κάναμε κάποια twist στα πιάτα μας, προσθέσαμε κάποια ντόπια προϊόντα όπως είναι το κολοκάσι, τα κυπριακά ντοματίνια και φρέσκα βότανα από τον κήπο του εστιατορίου μας.  

1

Ποια είναι τα 3 πιάτα που πρέπει οπωσδήποτε να δοκιμάσει κάποιος στο Ciacco;

Προσωπικά, ακολουθώ την ιταλική φιλοσοφία που λέει: «minimum effort, maximum satisfaction». Όσο λιγότερο περίπλοκο φτιάχνεις ένα πιάτο, τα υλικά του μιλούν από μόνα τους. Αυτό είναι και το μυστικό της ιταλικής κουζίνας, η απλότητα. Όσον αφορά στα πιάτα μας είμαι μεγάλος φαν του mushroom risotto, το νέο μας το πιάτο με το sea bream που βγαίνει με ένα διαφοροποιημένο ριζότο, η αυθεντική μας ιταλική καρμπονάρα, αλλά και το Ciacco Chicken είναι ένα πιάτο που πρέπει κάποιος να δοκιμάσει από το μενού μας. 

Υπάρχουν τελικά μυστικά για μία επιτυχημένη συνταγή; 

Βέβαια, υπάρχει ένα μυστικό και αυτό το λέω πάντα στην ομάδα μου. Το μυστικό είναι η αγάπη που βάζεις στη δουλειά σου. Ακόμα και στο πιο μικρό πράγμα που θα βγει από την κουζίνα πρέπει να βάλεις την αγάπη σου. 

Ποιο είναι το μυστικό για να είναι επιτυχημένη μία πίτσα;

Το μυστικό της πίτσας βρίσκεται στο ζυμάρι και στον φούρνο. Η ζύμη πρέπει να μείνει τουλάχιστον 24 ώρες για να «ξεκουραστεί» ώστε να δουλέψει η μαγιά και πριν ανοίξει το φύλλο να έχει πάρει την θερμοκρασία δωματίου έτσι ώστε να αρχίσει να φουσκώνει απευθείας μόλις μπει στον φούρνο. Εμείς στο Ciacco φτιάχνουμε την παραδοσιακή ναπολιτάνικη πίτσα η οποία διαφέρει από τις υπόλοιπες στο φύλλο της, που είναι πιο λεπτό, πιο φουσκωτή στη διάμετρο και είναι ένα είδος πίτσας που θεωρώ το καλύτερο και το πιο δημοφιλές. 

Πώς σχολιάζεις την τεράστια επιτυχία που σημειώνει το Ciacco από την πρώτη μέρα λειτουργίας του;

Η επιτυχία έρχεται με την ικανοποίηση του πελάτη, που με τη σειρά του θα μιλήσει για την εμπειρία του, και θα προτείνει το εστιατόριο στον κύκλο του. Αυτό το στοίχημα το κερδίσαμε και είμαστε πολύ ευχαριστημένοι που βλέπουμε αυτό που δημιουργήσαμε να αρέσει και που ο κόσμος θέλει ξανά και ξανά να μας επισκέπτεται για να δοκιμάσει τα ίδια ή και άλλα πιάτα από το μενού.  Πίστευα πολύ στην επιτυχία του Ciacco και όλης μας της ομάδας και επαληθεύτηκα.

Πληροφορίες:

Μέρες-ώρες λειτουργίας: Δευτέρα- Κυριακή 17:30-23:00 (κλείνει η κουζίνα) - 01:00 κλείνει το μπαρ)

• Διέυθυνση: Λεωφόρος Πρωταρά 53, Πρωταράς, Κύπρος

 Τηλ.: 23040900

•  Facebook: Ciacco

•  Instagram: ciacco.cy 

 

Loader