Ackermann - Hourican: Αποδίδει η στρατηγική της Τρ. Κύπρου

Ackermann - Hourican: Αποδίδει η στρατηγική της Τρ. Κύπρου

Τι ανέφεραν ενώπιον της Ετήσιας Γενικής Συνέλευσης της τράπεζας

Ackermann - Hourican: Αποδίδει η στρατηγική της Τρ. Κύπρου

Στην επόμενη μέρα της Τράπεζας Κύπρου και στη νέα διεύθυνση του συγκροτήματος επικεντρώθηκαν τόσο ο απερχόμενος Πρόεδρος όσο και ο απερχόμενος Διευθύνοντας Σύμβουλος του μεγαλύτερου τραπεζικού ιδρύματος της Κύπρου, Josef Ackermann και John Hourican αντίστοιχα.

Τόσο ο κ. Ackermann όσο και κ. Hourican μιλώντας ενώπιον της Ετήσιας Γενικής Συνέλευσης της τράπεζας τόνισαν πως η στρατηγική της τράπεζας είναι η κατάλληλη και η ορθή και αποδίδει καρπούς. Στη σημερινή συνέλευση ο Τάκης Αράπογλου θα διοριστεί τη θέση του Προέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου, ενώ ήδη ο Πανίκος Νικολάου αναλαμβάνει ως νέος Διευθύνοντας Σύμβουλος σε διαδοχή του κ. Hourican.

Στη δική του ομιλία, ο κ. Ackermann διαβεβαίωσε πως η αλλαγή στην ηγεσία της τράπεζας δεν θα διαταράξει τη δυναμική των συνεχιζόμενων μεταρρυθμίσεων για την αποτελεσματική αντιμετώπιση των νέων προκλήσεων που αντιμετωπίζει η Τράπεζα.

«Έχουμε στη διάθεσή μας την κατάλληλη στρατηγική, μια έμπειρη ανώτερη διευθυντική ομάδα, ένα έμπειρο και καλά δοκιμασμένο συμβούλιο και αποτελεσματικές εταιρικές δομές διαχείρισης και διακυβέρνησης για να πάρουμε την Τράπεζα μπροστά. Οι αλλαγές στις θέσεις του Προέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου και του Διευθύνοντος Συμβούλου, είναι μια ευκαιρία να συνεχίσουμε αυτή τη διαδικασία με ανανεωμένο σθένος και ενθουσιασμό», ανέφερε ο Ελβετός τραπεζίτης στην τελευταία του ομιλία ως Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της τράπεζας.

Εκφράζοντας χαρά για τη διαδοχή του από τον Τάκη Αράπογλου, ο κ. Ackermann είπε πως «ο Τάκης είναι ένας αξιότιμος συνάδελφος και φίλος μου εδώ και πολλά χρόνια» με πλούσια εμπειρία στις διεθνείς στις διεθνείς κεφαλαιαγορές και στην εταιρική, εμπορική και επενδυτική τραπεζική στην Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή και την Αφρική, αλλά και εκτενή πείρα ως διευθύνων σύμβουλος, συμπεριλαμβανομένης της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος, και ως διοικητικός σύμβουλος και πρόεδρος διαφόρων χρηματο-οικονομικών και εμπορικών επιχειρήσεων.

«Είμαι λοιπόν πολύ σίγουρος ότι, με την εκτενή εμπειρία του, ο κ. Τάκης Αράπογλου θα αποτελέσει πολύτιμη προσθήκη στα Συμβούλια μας», είπε.

Για τον νέο Διευθύνοντα Σύμβουλο της τράπεζας, είπε πως αυτός προέρχεται από την οικογένεια της Τράπεζας και δεν χρειάζεται ουσιαστικά κάποια εισαγωγή, αφού φέρει προσωπική εμπειρία στη διεύθυνση μερικών βασικών τμημάτων της Τράπεζας και έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην ενδυνάμωση εταιρικών σχέσεων με σημαντικούς πελάτες.

«Ο Πανίκος γνωρίζει την Τράπεζα και τις πολιτικές της και είναι έτοιμος να ηγηθεί της Τράπεζας προς τα εμπρός», είπε.

Γυρίζοντας τον χρόνο πίσω, ο κ. Ackermann είπε πως όταν ανέλαβε τη θέση του στην Τράπεζα Κύπρου τον Νοέμβριο του 2014, «οι βαθιές πληγές και η εξάρθρωση της οικονομίας από τα δραματικά γεγονότα του Μαρτίου 2013 και τις υπερβολές και υπερβάσεις που είχαν προηγηθεί τόσο στην Τράπεζα Κύπρου όσο και στην κυπριακή οικονομία ήταν ακόμα πολύ νωπές και επώδυνες στη μνήμη», για να σημειώσει ότι η τράπεζα είχε ένα όνειρο, εφαρμόζοντας μια στρατηγική τριών πυλώνων, που αφορούσαν την επικέντρωση των δραστηριοτήτων στην Κύπρο, τη διόρθωση των στρεβλώσεων και την οικοδόμηση της τράπεζας.

«Τεσσεράμισι χρόνια μετά την αρχή της εφαρμογής του ονείρου μας, χαίρομαι ιδιαίτερα και είμαι υπερήφανος που είμαι σε θέση να αναφέρω ότι, ενώ έχουμε ακόμα πολλά να κάνουμε, τα αποτελέσματα από την εφαρμογή της στρατηγικής μας είναι εντυπωσιακά και ξεπερνούν τις αρχικές μας προσδοκίες», είπε.

«Το όνειρο μας για την Τράπεζα παραμένει ζωντανό και δυνατό. Η αρχική μεταρρυθμιστική μας στρατηγική συνεχίζει να είναι ακόμα η κατάλληλη στρατηγική», τόνισε.

Ο κ. Ackermann εξέφρασε αισιοδοξία για τις προοπτικές της κυπριακής οικονομίας, διαμηνύοντας ότι όλοι πρέπει να συνεισφέρουν, ο δανειζόμενοι να σέβονται τα χρονοδιαγράμματα εξυπηρέτησης του χρέους τους, οι συντεχνίες να συνεργάζονται με τους συμβαλλομένους, οι τράπεζες να συνεχίσουν να τηρούν τις κανονιστικές ρήτρες, αλλά και τα πολιτικά κόμματα και η κοινωνία να επιδιώξουν την αναγκαία συναίνεση στήριξη των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων.

«Είμαστε όλοι στην ίδια βάρκα σε έναν ταραγμένο ποταμό. Για να φτάσουμε με επιτυχία στον τελικό επιθυμητό προορισμό μας, πρέπει να διασφαλίσουμε ότι όλοι κωπηλατούμε προς την ίδια κατεύθυνση», κατέληξε.

Hourican: Έχουμε τα κατάλληλα δομικά στοιχεία για να πετύχουμε

Στο δικό του απολογισμό, ο κ. Hourican είπε πως η Τράπεζα σημείωσε σημαντική, αν και επίπονη κάποιες φορές, πρόοδο στην πορεία ανάκαμψής της κατά τα τελευταία 5 χρόνια. Σήμερα παρουσιάζουμε μια Τράπεζα με σημαντικά βελτιωμένη ποιότητα ισολογισμού, ισχυρότερη κεφαλαιακή θέση, βελτιωμένη ρευστότητα, μικρότερο δίκτυο καταστημάτων, καλύτερη τεχνολογία και με σαφές πλάνο επίτευξης των στόχων της.

Υπενθύμισε πως ο ισολογισμός της τράπεζας είναι μικρότερος κατά €9 δισεκατομμύρια σε σύγκριση με το 2013, τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια (ΜΕΔ) υποχώρησαν κατά €10 δις ή 70% από τον Δεκέμβριο του 2014, ενώ από το τα κεφάλαια του 10,5% το 2013 βρίσκονται πλέον στο 15,4%, αναπροσαρμοσμένη για το πρόγραμμα helix που αφορά την πώληση ΜΕΔ ύψους €2,7 δις.

«Τα τελευταία χρόνια ήταν σημαντικά για το ταξίδι προς την ανάκτηση και πάλι της ηγετικής μας θέσης και αποδεικνύουν πως η στρατηγική μας είναι γενικά επιτυχημένη. Έχουμε μειώσει σημαντικά το επίπεδο των ΜΕΔ. Έχουμε πλεονάζουσα ρευστότητα. Έχουμε ικανοποιητικά κεφάλαια. Έχουμε διατηρήσει το μερίδιο αγοράς μας και έχουμε ικανοποιητικά επίπεδα κερδοφορίας για τις κύριες εργασίες μας», τόνισε.

Εκφράζοντας δέσμευση στην ολοκλήρωση της μείωσης κινδύνου στον ισολογισμό και στην στήριξη της κυπριακής οικονομίας, ο Ιρλανδός τραπεζίτης, υπογράμμισε πως «παρόλο που μένουν αρκετά που πρέπει να γίνουν για την ανάκτηση της ανάκτηση της ισχυρής της θέσης αυτού του οργανισμού, είμαι βέβαιος ότι έχουμε τα κατάλληλα δομικά στοιχεία για να επιτύχουμε τελικά τους στόχους μας».

Υπογράμμισε, τέλος, ότι ένας κύριος στόχος για τα τρίμηνα που ακολουθούν θα είναι η περαιτέρω ανάπτυξη ενός πιο αποτελεσματικού επιχειρηματικού μοντέλου, με έμφαση στη διατήρηση των εσόδων με ταυτόχρονη σημαντική μείωση του κόστους και καλύτερη διαχείριση των εργασιακών σχέσεων.

Loader