Αλλάζουν φώτα και στις κοινότητες

Αλλάζουν φώτα και στις κοινότητες

Πρόταση στο Υπουργικό Συμβούλιο για αντικατάσταση του οδικού φωτισμού σε κοινότητες, με λαμπτήρες LED

Αλλάζουν φώτα και στις κοινότητες

Τα πρόγραμμα παρουσιάστηκε κατά τη διάρκεια της συνάντησης που είχε ο Υπουργός Εσωτερικών, Κωνσταντίνος Πετρίδης, με την Ένωση Κοινοτήτων Κύπρου και την ΑΗΚ, στο ΥΠΕΣ.

Όπως αναφέρεται στην παρουσίαση του ΥΠΕΣ, το τελικό κόστος του προγράμματος θα ανέλθει στα €15,3 εκατομμύρια, με τα οφέλη ωστόσο να ανέρχονται σε €24 εκατομμύρια σε βάθος οκταετίας, κονδύλια, που όπως αναφέρεται, θα αξιοποιηθούν για στήριξη των κοινοτήτων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ ΕΔΩ: Τι αποκαλύπτει η νέα έρευνα για τον φωτισμό LED

Σύμφωνα με την παρουσίαση, στην επόμενη συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου, ο Υπουργός Εσωτερικών θα καταθέσει πρόταση, για κάλυψη από το κράτος, του κόστους των €7,5 εκατ. τα οποία θα πρέπει να καταβληθούν από τις Κοινότητες με την υπογραφή των συμβάσεων, πριν το τέλος του 2019, ενώ αντίστοιχο ποσό θα διατεθεί και 2020. Τα κονδύλια αυτά θα προέλθουν από τις εξοικονομήσεις κονδυλίων του ΥΠΕΣ.

Τα οφέλη €24 εκατ σε ορίζοντα 8ετίας κατανέμονται ως εξής:

-Συνολική εξοικονόμηση σε λογαριασμούς ρεύματος €18,76 εκατ

-Εξοικονόμηση από τη συνάντηση (περιλαμβάνεται στο κόστος του έργου) €4,97 εκατ

-Εξοικονομήσεις από τη δαπάνη αγοράς των συμβατικών λαμπτήρων €887.800

Ταυτόχρονα, σύμφωνα με την παρουσίαση, τα περιβαλλοντικά και ενεργειακά οφέλη περιλαμβάνουν μείωση εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα (CO2) και άλλων αέριων ρύπων, σημαντική μείωση εισαγωγών ορυκτών καυσίμων για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, που σε ορίζοντα 8ετίας υπολογίζονται σε 116 εκατ. KWh).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ ΕΔΩ: Η ΑΗΚ θα αλλάξει τα φώτα του Δήμου Στροβόλου**

Πρόσθετα, θα υπάρξουν εξοικονομήσεις ύψους €300.000 ετησίως από το ποσό που καταβάλλει το κράτος προς την ΕΕ, για τις επιπρόσθετες εκπομπές ρύπων (αφορά 11.000 τόνους CΟ2 ετησίως), με ταυτόχρονη συνεισφορά στην επίτευξη των εθνικών μας στόχων προς την ΕΕ για μείωση των εκπομπών των ρύπων μέχρι το 2030.

Υπενθυμίζεται πως ήδη με απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου, ο οδικός φωτισμός των κοινοτήτων επιδοτείται κατά 75% από το κράτος και κατά 25% από τις κοινότητες, με την επιδότηση να υπολογίζεται βάσει της πραγματικής δαπάνης που πραγματοποιήθηκε δύο χρόνια πριν από το έτος για το οποίο καταβάλλεται η επιδότηση.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν, η πραγματική δαπάνη που αφορά στο κόστος οδικού φωτισμού στις 350 Κοινότητες, κυμαίνεται περί τα €4-€6εκ. κατ’ έτος και η κρατική συνεισφορά στα €3-€4,5 εκ. (κυμαίνεται ανάλογα με το κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ ΕΔΩ: H Ευρώπη θα απαγορεύσει τους λαμπτήρες αλογόνου

Loader