ΑΤΜ παράδοσης δεμάτων στα κυπριακά ταχυδρομεία το 2020

ΑΤΜ παράδοσης δεμάτων στα κυπριακά ταχυδρομεία το 2020

Ο αριθμός των μικροδεμάτων που φτάνουν στα κυπριακά ταχυδρομεία τα τελευταία χρόνια έχει διπλασιαστει

ΑΤΜ παράδοσης δεμάτων στα κυπριακά ταχυδρομεία το 2020

Της Ελένης Χαραλάμπους

Ραγδαία είναι η ανάπτυξη του ηλεκτρονικού εμπορίου στην χώρα μας τα τελευταία δύο με τρία, με τους Κύπριους καταναλωτές να ψωνίζουν διαδικτυακά χιλιάδες προϊόντα, όπως είδη ένδυσης και υπόδησης, ηλεκτρονικές και οικιακές συσκευές και άλλα είδη οικιακής χρήσης, είδη ψυχαγωγίας, βιβλία, παιχνίδια, χαρτικά κτλ.

Πιο συγκεκριμένα τα μικροδέματα που παραλήφθηκαν από τα κυπριακά ταχυδρομεία το 2018 ανέρχονταν σε ένα εκατομμύριο εκατό εξήντα επτά χιλιάδες περίπου, παρουσιάζοντας αύξηση περίπου 20 χιλιάδων μικροδεμάτων σε σχέση με το 2017, ενώ ο αριθμός τους το 2015 κυμαινόταν γύρω στις 500 χιλιάδες.

Μιλώντας στην Impossible Works ο ταχυδρομικός επιθεωρητής Γιώργος Κολιαντρής είπε ότι οι αριθμοί των μικροδεμάτων που παραλήφθηκαν από τα ταχυδρομεία αφορούν το σύνολο των μικροδεμάτων που παραλήφθηκαν από τα ταχυδρομεία της χώρας, τόσο από την Κύπρο όσο και από το εξωτερικό και δεν σχετίζονται μόνο με το ηλεκτρονικό εμπόριο, (παρόλο που αντιπροσωπεύουν το μεγαλύτερο ποσοστό), αλλά αφορούν και αποστολές μεταξύ συγγενών και φίλων.

Ο κ. Κολιαντρής πρόσθεσε ότι ο όγκος των μικροδεμάτων που παραλαμβάνονται απο τα κυπριακά ταχυδρομεία τα τελευταία δύο με τρία χρόνια έχει διπλασιαστεί.

Για το λόγο αυτό πρόσθεσε ότι τα Κυπριακά Ταχυδρομεία έχουν προχωρήσει τα τελευταία χρόνια σε διάφορες ενέργειες για να ανταποκριθεί στις αυξημένες ανάγκες που παρατηρούνται λόγο του όγκου των δεμάτων που παραλαμβάνουν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ ΕΔΩ: Λιανεμπόριο

Μεταξύ άλλων ενεργειών, τα ταχυδρομεία βρίσκονται στην διαδικασία αξιολόγησης προσφοράς για την απόκτηση ειδικής συσκευής διαλογής μικροδεμάτων, το οποίο περιλαμβάνει αυτόματη μηχανή διαλογής.

Όπως ανέφερε ο ταχυδρομικός επιθεωρητής η αυτόματη μηχανή διαλογής δεμάτων, που θα έχει την δυνατότητα μεταξύ άλλων να ετοιμάζει τα ειδοποιητήρια άφιξης ταχυδρομικών αντικειμένων και θα αποστέλλει μηνύματα SMS στους παραλήπτες, υπολογίζεται να τεθεί σε λειτουργία πριν το τέλος του 2020.

"Βρίσκονται στο τελευταίο στάδιο( υπολογίζεται να τεθούν σε λειτουργία τέλος Οκτωβρίου) εγκατάστασης 10 συστημάτων αυτόματων θυρίδων παράδοσης μικροδεμάτων ( η υπηρεσία θα παρέχεται συνδρομητικά) και από τα οποία οι συνδρομητές θα μπορούν να παραλαμβάνουν τα αντικείμενα τους " πρόσθεσε.

Ανάφερε επίσης ότι έχουν εγκαταστήσει λογισμικό το οποίο παρέχει την δυνατότητα ανταλλαγής ηλεκτρονικών πληροφοριών με άλλους ταχυδρομικούς οργανισμούς, όπως στοιχεία αποστολέα- παραλήπτη καθώς και του περιεχομένου του αντικειμένου, που αφορούν τόσο τα εισερχόμενα όσο και τα εξερχόμενα αντικείμενα τα οποία περιέχουν εμπορεύματα.

Όσο αφορά τα προϊόντα που αποστέλλονται μέσω του ταχυδρομείου, ερωτηθείς σχετικά ο κ. Κολιαντρής ανέφερε ότι «ο κόσμος παραγγέλλει ότι μπορείτε να φανταστείτε και παραλαμβάνονται μέσω του ταχυδρομείου». Χαρακτηριστικά ανέφερε ότι μέχρι και αυγά από την Γερμανία έχει παραλάβει κύπριος μέσω του ταχυδρομείου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ ΕΔΩ: Τεράστιο ενδιαφέρον για ψηφιακή αναβάθμιση από επιχειρήσεις

Αναφορικά με τις χώρες προέλευσης των μικροδεμάτων ο ταχυδρομικός λειτουργός είπε ότι «φτάνουν πακέτα από όλο τον κόσμο με τα περισσότερα να έχουν χώρα προέλευσης την Κίνα».

Πρόσθεσε ότι σημαντικός αριθμός μικροδεμάτων έχουν προέλευσης την Γερμανία, την Βρετανία, την Σιγκαπούρη, το Χονγκ Κονγκ και τις ΗΠΑ. Σχετικά με το βάρος των μικροδεμάτων που παραλαμβάνονται μέσω ταχυδρομείων ο κ. Κολιαντρής είπε ότι η πλειονότητα τους είναι κάτω του ενός κιλού.

Όσο αφορά τα εξερχόμενα από την Κύπρο μικροδέματα ο κ. Κολιαντρής δήλωσε ότι δεν υπάρχουν στοιχεία, αλλά με πρόχειρες εκτιμήσεις ο όγκος αποστολής πακέτων από την χώρα μας είναι πολύ μικρός.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ ΕΔΩ: Εκρηκτική άνοδος του online λιανεμπορίου

Σύμφωνα με πρόχειρες εκτιμήσεις οι εγχώριες επιχειρήσεις που ασχολούνται με διαδικτυακό εμπόριο υπολογίζετε ότι κυμαίνονται μεταξύ 50-100, εκ των οποίων η πιο δραστήρια αποστέλλει κατά μέσω όρο χίλια μικροδέματα τον μήνα.

Αξίζει να αναφερθεί ότι σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε στην δημοσιότητα ηEurostat για το 2017 το ποσοστό των κύπριων που ψωνίζουν από το διαδίκτυο είναι πολύ μικρός σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Ειδικότερα, η Κύπρος βρίσκεται στην 25η θέση στις αγορές ειδών ένδυσης και υπόδησης. Στην τελευταία θέση στις online αγορές ηλεκτρονικών και οικιακών ειδών(κινητά τηλέφωνα, κάμερες, ραδιόφωνα, τηλεοράσεις, dvd κτλ), ενώ στο ίδιο μοτίβο κινείται και η online αγορά οικιακών ειδών (έπιπλα, παιχνίδια, πλυντήρια ρούχων ή πιάτων, φούρνοι μικροκυμάτων, οχήματα).

Πέραν των πιο πάνω, την τελευταία θέση καταλαμβάνει επίσης η Κύπρος και στις διαδικτυακές αγορές εισιτήριων για εκδηλώσεις, συναυλίες, θέατρα κτλ. , ενώ στην τρίτη από το τέλος θέση κατατάσσεται η χώρα μας όσο αφορά τις online αγορές στα είδη λιανικής πώλησης (τρόφιμα, ποτά, προϊόντα καπνού, καλλυντικά κ.α.).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ ΕΔΩ: Τρεις συμβουλές από τον Jack Ma, ιδρυτή της Alibaba

Cover Photo Credits Preis King

Loader