Να παγώσουν οι αναπτύξεις στις Θαλασσινές Σπηλιές, ζητά η Βουλή

Να παγώσουν οι αναπτύξεις στις Θαλασσινές Σπηλιές, ζητά η Βουλή

Αναμένονται μέτρα από το Υπουργείο Γεωργίας

Να παγώσουν οι αναπτύξεις στις Θαλασσινές Σπηλιές, ζητά η Βουλή

Της Αριάνας Χαριλάου

Εν αναμονή των εισηγήσεων και των συμπερασμάτων του Υπουργείου Γεωργίας για το τι μέλλει γενέσθαι με τις αναπτύξεις που έχουν εξαγγελθεί στην περιοχή των Θαλασσινών Σπηλιών στην Πέγεια βρίσκεται η Επιτροπή Περιβάλλοντος της Βουλής, με τους βουλευτές να ζητούν το πάγωμα της αδειοδότησης οποιονδήποτε αναπτύξεων.

Το εν λόγω θέμα συζητήθηκε σήμερα ενώπιον της Επιτροπής, με τον διευθυντή του Τμήματος Περιβάλλοντος να αναφέρει ότι όλοι οι αρμόδιοι φορείς που ασχολούνται με τις Θαλασσινές Σπηλιές πραγματοποίησαν σύσκεψη στο αρμόδιο Υπουργείο, ώστε να αξιολογήσουν μέτρα και εισηγήσεις στη βάση της προστασίας του περιβάλλοντος.

Η συζήτηση στιγματίστηκε από αρκετές εντάσεις και φωνασκίες, με τον Πρόεδρο της Επιτροπής Αδάμο Αδάμου να απολογείται. Την ίδια ώρα ακούστηκαν αρκετές προτάσεις και εισηγήσεις από όλα τα αρμόδια Τμήματα, άλλες ακραίες, άλλες συμβιβαστικές, κατά τον κ. Αδάμου, με τους βουλευτές να αναμένουν τη γνωμάτευση και τα συμπεράσματα της σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο υπό τον Κώστα Καδή. Αξίζει να σημειωθεί ότι τα εν λόγω συμπεράσματα θα συζητηθούν εντός ολίγον ημερών και με το Υπουργείο Εσωτερικών και στη συνέχεια θα δημοσιευθούν.

Σύμφωνα με τον Διευθυντή του Τμήματος Περιβάλλοντος Κώστα Χατζηπαναγιώτου, ότι κατά τη διαδικασία εξέτασης όλων των αναπτύξεων στην περιοχή, διαπιστώθηκε ότι σε ένα από τα τεμάχια υλοποιείτο η οικοδόμηση κάποιων οικιών, την οποία σταμάτησε η πολεοδομική αρχή. Υποστήριξε μάλιστα ότι υπήρξαν παρατυπίες από το 2008 για καθορισμό της ζώνης στη συγκεκριμένη περιοχή. Παράλληλα, σημείωσε ότι υπήρξαν κι άλλες διαχρονικές παρατυπίες στην περιοχή που έχουν να κάνουν με την κατασκευή περιπτέρων, εστιατορίων, τη ζώνη της παραλίας, τον εκβραχισμό της ακτής, την τοποθέτηση έντονων προβολέων και την καλλιέργεια ξενικών ειδών χλωρίδας στην περιοχή. Τόνισε δε, ότι το τμήμα έθεσε όρους για την έκδοση περιβαλλοντικών αδειών.

Διαμαρτυρία έξω από τη Βουλή

Την ίδια ώρα, έξω από τη Βουλή πραγματοποιήθηκε εκδήλωση διαμαρτυρίας για τις αναπτύξεις στη συγκεκριμένη περιοχή από το Κίνημα Οικολόγων - Συνεργασία Πολιτών.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο των Οικολόγων Γιώργος Περδίκης οι εκδηλώσεις θα συνεχιστούν και θα ενταντικοποιηθούν, ενώ κάλεσε την Κυβέρνηση να κυρήξει τη περιοχή σε λευκή ζώνη.

Να σταματήσουν οι αναπτύξεις

Να παγώσουν οι αναπτύξεις στην περιοχή, μέχρι να αναθεωρηθεί το τοπικό σχέδιο, εισηγήθηκε η Επίτροπος Περιβάλλοντος Ιωάννα Παναγιώτου, τονίζοντας παράλληλα τη σημασία της εκπόνησης του τοπικού σχεδίου Ακάμα – Πέγειας, που κατά την άποψη της πρέπει να είναι ενιαίο, ώστε να αναθεωρηθούν οι πολεοδομικές και τουριστικές ζώνες. «Πρέπει να γίνει πολύ σύντομα και μέσα σε συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα. Δεν μπορεί ένα σχέδιο να συζητείται εσαεί και να προχωρούν τα λάθη που έχουν στηθεί από το 2008», σημείωσε.

Το πιο μεγάλο λάθος που έγινε, σημείωσε, είναι η αναθεώρηση της ζώνης από το 2008, ακριβώς γιατί ορίστηκαν οι ζώνες που δεν βασίζονταν πάνω σε μελέτες, με αποτέλεσμα να μην έχουν ληφθεί υπόψη θέματα που έχουν να κάνουν με την προστασία του περιβάλλοντος. «Για αυτό και έχει δημιουργηθεί αυτό το πρόβλημα που βλέπουμε σήμερα», ανέφερε. Υπάρχουν οι νομοθεσίες σήμερα που προστατεύουν ως ένα βαθμό το περιβάλλον, πρόσθεσε, τονίζοντας ότι από τη στιγμή που ήδη η χωροθέτηση είναι λάθος, ήδη τα πράγματα προχωρούν πάνω σε μια λάθος λογική. «Πρέπει να δούμε τι σώζεται και τι διορθώνεται, να δούμε αν μπορεί να αποκατασταθούν τα λάθη που έχουν γίνει και ότι γίνει από εδώ και πέρα, όλες αυτές οι αναπτύξεις να στηρίζονται σε αυτή την ορθολογιστική διαδικασία», υπογράμμισε.

Εκπροσωπώντας την Ελεγκτική Υπηρεσία, ο Ανδρέας Κίκας πρότεινε την εφαρμογή περιοχής ασφαλείας 200 μέτρων κατά μήκους των θαλασσινών σπηλιών, σε στεριά και θάλασσα. Την ίδια ώρα, σημείωσε ότι θέσεις της υπηρεσίας συνάδουν με αυτές τις Επιτρόπου Περιβάλλοντος, τονίζοντας πως υπήρξαν παράγοντες που δεν λήφθηκαν υπόψη από το Τμήμα Περιβάλλοντος στις εκθέσεις του, όπως η προστασία της μεσογειακής φώκιας στην περιοχή, η διάβρωση του εδάφους και η προστασία άλλων προστατευόμενων φυτών.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Τμήματος Δασών Χάρη Νικολάου, το Τμήμα έχει προτείνει από το 2016 η περιοχή να κηρυχθεί σε κρατικό δάσος, εισήγηση που βρίσκεται στο γραφείο του Υπουργού.

Οι περιβαλλοντικές οργανώσεις έκαναν επίσης λόγο για την περιβαλλοντική και οικολογική σημασία της περιοχής, λόγω των σπάνιων ειδών που παρουσιάζονται στην περιοχή.

Από την πλευρά του το ΕΤΕΚ, αναφέρθηκε σε προδιαγεγραμμένο έγκλημα, τονίζοντας πως θα πρέπει να δοθούν αποζημιώσεις στους επηρεαζόμενους και να γίνει αποκατάσταση.

Οι αναπτύξεις βοηθούν στη ποιότητα ζωής των κατοίκων

Σε δηλώσεις του, μετά το πέρας της συζήτησης, ο Δήμαρχος Πέγειας Μαρίνος Λάμπρου, ανέφερε ότι οι αναπτύξεις στην συγκεκριμένη περιοχή είναι οι μοναδικές τουριστικές περιοχές που έχουν απομείνει και δεν μπορούμε να αποκόπτουμε το δικαίωμα ιδιοκτησίας και ανάπτυξης σε οποιοδήποτε ιδιοκτήτη. Όσον αφορά τις ζώνες, ο κ. Λάμπρου, σημείωσε ότι υπήρξε μια σύγχυση στη Βουλή, τονίζοντας ότι οι συγκεκριμένες ζώνες είναι από το 1970 και το μόνο που άλλαξε είναι ένα μικρό κομμάτι το 2008. Όλες αυτές οι αναπτύξεις βοηθούν τόσο στη ποιότητα ζωής αλλά και σε θέσεις εργασίας, σημείωσε, προσθέτοντας ότι στη συγκεκριμένη περιοχή κοντά στις θαλασσινές σπηλιές έχει πάνω από 30 χρόνια να κτιστεί κάποιο ξενοδοχείο. Παράλληλα, τόνισε ότι το Δημαρχείο εργάζεται αυτή τη στιγμή στο τοπικό σχέδιο, λαμβάνοντας υπόψη όλες τις περιβαλλοντικές παραμέτρους.

Ερωτηθείς εάν έχει κάποιο προσωπικό συμφέρον, σε σχέση με τις αναπτύξεις, ο κ. Λάμπρου είπε ότι δεν είναι μέτοχος σε καμία από τις αναπτύξεις. «Λόγω του επαγγέλματος μου ως πολιτικός μηχανικός, σίγουρα στη περιοχή της Πέγειας είχα συνεργαστεί με διάφορες εταιρείες. Διατηρούσα γραφείο ως πολιτικός μελετητής, ενώ σε κάποια από τα έργα μιας εταιρείας είχα κάνει κάποιες στατικές μελέτες», είπε.

Να υπάρξει επίλυση του ιδιοκτησιακού καθεστώτος

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου του Συνδέσμου Ιδιοκτητών Γης στον Ακάμα, Σάββας Χατζημηνάς, τόνισε ότι η ισορροπία στη φύση και τον άνθρωπο θα πρέπει να δίνεται από το Κράτος, ωστόσο δεν μπορεί το ίδιο το Κράτος να μην υλοποιεί τις αποφάσεις του. Όπως είπε. Υπήρξε απόφαση από την Κυβέρνηση να γίνει λευκή ζώνη και μετά ενταχθήκαν κάποιες περιοχές σε ζώνες προστασίας, ενώ υπήρξε και η απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου από το 2009 για αποζημίωση ή ανταλλαγή περιουσιών. Αυτή η απόφαση που είναι ακόμα σε ισχύ, δεν έχει υλοποιηθεί ποτέ, σημείωσε, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει κανένα κίνητρο στους ιδιοκτήτες να δώσουν τη περιοχή τους για αυτό που ονομάζεται προστασία της φύσης. «Για να υπάρξει ισορροπία και η προστασία της φύσης θα πρέπει το ίδιο το Κράτος να υλοποιεί τις δικές τους τις αποφάσεις. Εμείς δεν θα πάρουμε θέση για τις Θαλασσινές Σπηλιές διότι θεωρούμε ότι είναι εκτός της περιοχής του Ακάμα, όμως για όλες τις περιουσίες που είναι εντεταμένες μέσα στον Ακάμα θεωρούμε ότι θα πρέπει πρώτα να υπάρξει επίλυση πρώτα του ιδιοκτησιακού καθεστώτος.

Καμία καινούργια άδεια να μην δοθεί

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Αδάμος Αδάμου, σημείωσε πως το συγκεκριμένο θέμα είναι ένα θέμα που βρίσκεται για αρκετό καιρό στην Επιτροπή, τονίζοντας πως σαν Επιτροπή εκείνο που αναμένουμε είναι τα συμπεράσματα και τις εισηγήσεις αυτής της σύσκεψης που έγινε υπό την προεδρία του Υπουργού. Παράλληλα, υπογράμμισε ότι παρακάλεσε εκ μέρους της Επιτροπής να μην δοθεί καμία καινούργια άδεια πριν βγουν τα συμπεράσματα μέχρι να καταλήξουμε για το τι πρέπει να κάνουμε από εδώ και πέρα. «Τα λάθη δεν ξεκινούν τώρα αλλά εδώ και δεκαετίες και μάλιστα πιο έντονα από το 2008 και εντεύθεν», είπε. Σημείωσε ταυτόχρονα, ότι έγιναν αρκετές ερωτήσεις από τους βουλευτές προς τους αρμοδίους και θα απαντηθούν γραπτώς, ενώ μόλις δοθούν τα συμπεράσματα του Υπουργείου η Επιτροπή θα ξανασυνεδριάσει.

Ο Βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών Χαράλαμπος Θεοπέμπτου, είπε ότι σήμερα στην Επιτροπή έχουμε ακούσει για μια σειρά από αδειοδοτήσεις, οι οποίες είχαν περιβαλλοντική μελέτη και για την οποία έπρεπε να γίνει και δεν είμαστε σίγουροι εάν έγινε πραγματικά η δέουσα που επιβάλλει η νομοθεσία. «Παράκληση μου είναι να σταματήσουν να δίνουν άδειες, να δούμε ξανά την περιοχή και πως θα εξελιχθεί η κατάσταση και τι μέτρα να πάρουμε για να μην έχουμε περισσότερα προβλήματα. Έχουμε στρατηγικό σχέδιο για να προστατεύουμε τις φώκιες το οποίο φαίνεται ότι έχουμε αγνοήσει», ανέφερε, τονίζοντας ότι θα πρέπει να σταματήσει κάθε εργασία στην περιοχή. «Πρέπει να δούμε ποιες μελέτες έχουν γίνει σωστά και εξετάσουμε νομικά τις διαδικασίες. Οι πρακτικές του παρελθόντος πρέπει να σταματήσουν», είπε.

Κάποιοι είναι επιλεκτικά ευαισθητοποιημένοι

Ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ Κώστας Κωνσταντίνου είπε ότι υπάρχουν νόμοι και κανονισμοί που πρέπει να εφαρμόζονται και να γίνονται σεβαστοί και εκεί που υπάρχουν ελλείψεις σε σχέση με αναπτύξεις πρέπει να προχωρήσει σε συγκροτημένα σχέδια η πολιτεία ώστε να υπάρχει σεβασμός στο περιβάλλον και να δίνεται μια μορφή ανάπτυξης. Τόνισε δε πως κάποιοι είναι επιλεκτικά ευαισθητοποιημένοι και δεν αντέδρασαν σε άλλες περιπτώσεις που υπήρχαν παραβιάσεις και καταχρήσεις, αλλά δείχνουν συγκεκριμένη ευαισθησία για την Πέγεια, όπου για 20 και πλέον χρόνια υπήρξε μηδενική ανάπτυξη. Πρόσθεσε ότι το κράτος αλλά και οι περιβαλλοντικές οργανώσεις θα πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους.

Ανησυχίες και προβληματισμοί

Από την πλευρά της η βουλευτής του ΑΚΕΛ Ευανθία Σάββα, σημείωσε ότι «εκφράσαμε στην Επιτροπή την έντονη θέση του ΑΚΕΛ για όσα καταστροφικά διαδραματίζονται στην μοναδική αυτή περιοχή και δηλώσαμε τη μεγάλη μας ανησυχία για την καταστροφή της μορφολογίας της περιοχής και του οικοτόπου. Το γεγονός ότι κάποιες άδειες παραχωρήθηκαν νομότυπα πέστε ότι είναι και δικαιολογημένες , αφού κάποιοι άλλαξαν τις ζώνες. Κάποιοι άλλοι δεν εξέτασαν όλες τις παραμέτρους και κάποιοι δεν τήρησαν νομοθεσίες της Κυπριακής Δημοκρατίας και της ΕΕ. Και ενώ όλα αυτά, η Κυβέρνηση δεν ασχολείται και κρύβεται πίσω από γκρίζες εξασφαλισμένες άδειες, χωρίς να διερωτάται πως δόθηκαν, γιατί δόθηκαν και το ουσιαστικότερο αν έπρεπε να δοθούν». Όπως διαφάνηκε, είπε, μέσα από τη συζήτηση, οι παρανομίες και οι παρατυπίες μέχρι να γίνει δήθεν κατορθωτή η δήθεν εξασφάλιση των αδειών βοούν. Είναι φανερό, τόνισε, ότι οι πιέσεις προς τα αρμόδια Κυβερνητικά Τμήματα ήταν επίμονες και αφόρητες, οδηγώντας τελικά στις συγκεκριμένες αποφάσεις.

Η Πάφος στο στόχαστρο

Ο Βουλευτής Χαράλαμπος Πιττοκοπίτης του ΔΗΚΟ έκανε λόγο για προσπάθεια να βρεθεί η Πάφος στο στόχαστρο, τονίζοντας ότι το ΔΗΚΟ δεν πρόκειται σε καμιά περίπτωση να επιτρέψει στο όνομα της προστασίας του περιβάλλοντος – το οποίο όπως είπε σέβονται απόλυτα- να στοχοποιηθεί και να θυματοποιηθεί η Πάφος και οι Παφίτες. «Ο άνθρωπος και το φυσικό περιβάλλον μπορούν και πρέπει να συνυπάρξουν», ανέφερε.

Άμεσα μέτρα

Ο Βουλευτής της Αλληλεγγύης Μιχάλης Γιωργάλλας ανέφερε ότι τα προβλήματα στην Πέγεια απαιτούν άμεσα μέτρα, τα οποία θα πρέπει να σέβονται τις τοπικές ανάγκες, να λαμβάνουν υπόψη τις επιχειρηματικές δραστηριότητα με γνώμονα τον σεβασμό και την προστασία του φυσικού δυναμικού της περιοχής. Πρόσθεσε ότι θα αναμένονται οι ανακοινώσεις του Υπουργού για να εξεταστεί κατά πόσο τα θέματα που εξετάστηκαν σήμερα στην Επιτροπή επιλύονται.

Η ανεξάρτητη Βουλευτής Άννα Θεολόγου ανέφερε ότι σε αυτό το κράτος κάποιοι κλείνουν τα μάτια ή κάνουν στραβά μάτια για να εξυπηρετήσουν συμφέροντα και να βρουν τα παραθυράκια του νόμου ώστε να επιτρέψουν αναπτύξεις μόνο και μόνο για το συμφέρον δισεκατομμυρίων που μπορεί να εισρεύσουν στα ταμία των τραπεζών και των επιχειρηματιών ανάπτυξης γης.

Loader