Απολυτήριο Λυκείου μεταφρασμένο σε 14 γλώσσες

Απολυτήριο Λυκείου μεταφρασμένο σε 14 γλώσσες

Με μόνο 8 ευρώ οι απόφοιτοι μπορούν να προμηθευτούν από το σχολείο τους, το απολυτήριο Λυκείου

Απολυτήριο Λυκείου μεταφρασμένο σε 14 γλώσσες

Της Ελένης Χαραλάμπους

Τα σχολεία έχουν κλείσει και οι πλείστοι μαθητές απολαμβάνουν ήδη τις καλοκαιρινές διακοπές. Οι απόφοιτοι έχουν πάρει πριν από λίγες μέρες τα αποτελέσματα των παγκύπριων και εισαγωγικών εξετάσεων σε πανεπιστήμια της Κύπρου αλλά και της Ελλάδας.

Κάποιοι έχουν χαρεί με τα αποτελέσματα, γιατί εξασφάλισαν θέση σε τμήματα και πανεπιστήμια της επιλογής τους , ενώ κάποιοι μπήκαν στην διαδικασία να δουν τις άλλες επιλογές τους. Σημειώνεται ότι μεγάλη μερίδα των αποφοίτων, έδωσε εξετάσεις μόνο για σκοπούς απόλυσης, καθώς ήδη έχει αποφασίσει να σπουδάσει σε πανεπιστήμια του εξωτερικού και έχει προβεί στην προεγγραφή.

Το απολυτηρίου Λυκείου εξάλλου είναι ένα πολύ σημαντικό πτυχίο που συνοδεύει τον καθένα από μας σε όλη του τη ζωή. Είναι το πρώτο έγγραφο πιστοποίησης εκπαιδευτικών γνώσεων που ζητείται και υποβάλλεται σε κάθε αίτηση, μεταξύ των οποίων και στα απαιτούμενα πιστοποιητικά για εισδοχή σε πανεπιστήμια της Κύπρου και του εξωτερικού.

Για όλους όσους σκοπεύουν να σπουδάσουν στο εξωτερικό και τρέχουν αυτές τις μέρες για τα απαραίτητα πιστοποιητικά, μπορούν εύκολα και γρήγορα να εξασφαλίσουν το απολυτήριο Λυκείου τους σε 14 γλώσσες.

Συγκεκριμένα, οι κύπριοι που σκοπεύουν να προχωρήσουν σε σπουδές στο εξωτερικό μπορούν από πέρσι να αιτούνται έκδοση μεταφρασμένου απολυτηρίου Λυκείου, απευθείας από το σχολείο αποφοίτησής τους με τέλος οκτώ (8) ευρώ σε 14 γλώσσες.

Οι 14 γλώσσες είναι : Αγγλικά, Βουλγαρικά, Γαλλικά, Γερμανικά, Δανέζικα, Ιταλικά, Ολλανδικά, Ουγγρικά, Πολωνικά, Ρουμανικά, Σλοβακικά, Σλοβενικά, Σουηδικά και Τσέχικα.

Στη συνέχεια θα έχουν τη δυνατότητα να απευθύνονται στα Επαρχιακά Γραφεία Μέσης Εκπαίδευσης της πόλης τους για επικύρωση της υπογραφής του διευθυντή του σχολείου.

Ο κάθε ενδιαφερόμενος προσκομίζει για την έκδοση φωτογραφία, η οποία επικολλάται στο αντίγραφο, ενώ σε περίπτωση που το αντίγραφο το ζητά ο γονέας/κηδεμόνας/εξουσιοδοτημένος αντιπρόσωπος του αποφοίτου, η φωτογραφία πρέπει να είναι πιστοποιημένη.

Ακολούθως υποβάλλεται στο Υπουργείο Δικαιοσύνης ή Κέντρο Εξυπηρέτησης Πολίτη (στην πόλη όπου βρίσκεται ο αιτητής) για Apostille.

Υπενθυμίζεται ότι μέχρι πέρσι οι απόφοιτοι που ήθελα το απολυτήριο Λυκείου σε γλώσσα εκτός των ελληνικών έπρεπε να απευθυνθούν στο Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών, το οποίο αναλαμβάνει να μεταφράζει τα επίσημα έγγραφα πολιτών.

Διαδικασία που ήταν πιο χρονοβόρα καθώς μεταξύ άλλων θα έπρεπε να μεταβούν στην Λευκωσία για να ζητήσουν και να παραλάβουν το απολυτήριο. Με την νέα διευθέτηση, κατέστη επίσης δυνατό και να μειωθεί κατά πολύ το τέλος της μετάφρασης που επωμίζονταν οι πολίτες.

Αξίζει να αναφερθεί ότι το Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών αναλαμβάνει μόνο να μεταφράζει απολυτήρια όσων έχουν αποφοιτήσει από το Λύκειο πριν τον Ιούνιο του 2006 σε όλες τις γλώσσες, απολυτήρια Λυκείου σε άλλες γλώσσες, εκτός των δεκατεσσάρων που προαναφέρθηκαν και απολυτήρια Γυμνασίου, Τεχνικών Σχολών και ιδιωτικών σχολείων.

Για μετάφραση επίσης του απολυτηρίου Λυκείου σε γλώσσα εκτός των 14 που προσφέρονται απευθείας από τα σχολεία αποφοίτησης, οι για όποια άλλα έγγραφα πιστοποιημένα από το κράτος οι ενδιαφερόμενοι μπορούν από φέτος να απευθύνονται απευθείας σε πιστοποιημένους μεταφραστές στην πόλη τους.

Loader