Ασφαλής για το κοινό ο καταρράκτης Καληδονίων

Ασφαλής για το κοινό ο καταρράκτης Καληδονίων

Οι καταρράκτες που βρίσκονται κάτω από την αρμοδιότητά του, πληρούν όλους τους κανόνες ασφαλείας σύμφωνα με το Τμήμα Δασών

Ασφαλής για το κοινό ο καταρράκτης Καληδονίων

Της Ελένης Χαραλάμπους

Γενικότερα όλοι οι καταρράκτες της Κύπρου που βρίσκονται κάτω από την αρμοδιότητα του, πληρούν όλους τους απαραίτητους κανόνες ασφαλείας για το κοινό που τους επισκέπτεται, σύμφωνα με το Τμήμα Δασών.

Με αφορμή σχόλια αναγνωστών σε ρεπορτάζ της ιστοσελίδας μας για το κλείσιμο του δρόμου των καταρρακτών της κοινότητας Κρήτου Τέρρας, για το κατά πόσο είναι ασφαλή τα μονοπάτια που οδηγούν σε άλλους καταρράκτες στην Κύπρο και πιο συγκεκριμένα στον καταρράκτη Καληδονίας, επικοινωνήσαμε με αρμοδίους φορείς και σας παραθέτουμε όσα μας ανέφεραν.

Μιλώντας στην Impossible.works, ο λειτουργός της Εταιρίας Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής Τροόδους (ΕΤΑΠ), Κωνσταντίνος Κωνσταντίνου, ανέφερε ότι o καταρράκτης της Καληδονίας είναι από τους πιο δημοφιλής στην Κύπρο και δέχεται γύρω στις 100 χιλιάδες επισκέπτες τον χρόνο. Επεσήμανε ότι βρίσκεται κάτω από την αρμοδιότητα του Τμήματος Δασών και ότι δεν έχουν παρατηρηθεί περιστατικά ατυχημάτων στο μονοπάτι που οδηγεί στον καταρράκτη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Κλείνει αύριο ο δρόμος των καταρρακτών της Κρήτου Τέρρα

Όσον αφορά σε ενδεχόμενο πυρκαγιάς στην περιοχή, ανέφερε ότι σε συνεργασία με άλλες υπηρεσίες θα ληφθούν μέτρα εκκένωσης της περιοχής από το κόσμο. Επεσήμανε επίσης, ότι στο μονοπάτι υπάρχουν διαφορετικές είσοδοι και έξοδοι, στις οποίες ο κόσμος μπορεί να διαφύγει σε τέτοιο ενδεχόμενο.

Ο κ. Κωνσταντίνου ανέφερε ότι τον καταρράκτη επισκέπτονται ολόχρονα διάφορων ηλικιών άτομα, από παιδιά μέχρι και ηλικιωμένοι. Πρόσθεσε ότι βρίσκεται στο μέσο μονοπατιού της φύση, στην είσοδο του οποίου υπάρχει μεγάλη πινακίδα που ενημερώνει το κοινό για το βαθμό δυσκολίας του και στο τι περιέχει. Επίσης ότι σε ενδεχόμενο που ακολουθήσουν το μονοπάτι οι επισκέπτες, ότι το κάνουν με δική τους ευθύνη.

Τόνισε επίσης ότι δεν υπάρχει καμία σχέση μετάξύ του καταρράκτη Κρήτου Τέρρας και Καληδονίας, , καθώς o μεν πρώτος βρίσκεται σε ιδιωτική κοινοτική γη, ενώ o μεν δεύτερος σε κρατική γη, η οποία βρίσκεται κάτω από την ευθύνη του Τμήματος Δασών.

https://www.youtube.com/watch?time_continue=57&v=u5HzFB1_UKc

Σύμφωνα επίσης με τον Περιφεριακό Δασικό Λειτουργό του Τμήματος Δασών Λοΐζο Λοΐζου λαμβάνονται όλα τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας σε καταρράκτες τους οποίους διαχειρίζεται το Τμήμα και είναι προσβάσιμοι για το κοινό.

Όσο αφορά στον καταρράκτη της Καληδονίας, για τον οποίο αναγνώστες του Impossible.works, έθιξαν το θέμα εάν πληρούνται οι κανόνες ασφαλείας, ο κ. Λοίζου επεσήμανε ότι βρίσκεται στην μέση μονοπατιού της φύσης, το οποίο έχει χαρτογραφηθεί εδώ και αρκετά χρόνια και αποτελεί μέρος του Ευρωπαϊκού μονοπατιού Ε4.

Το μονοπάτι είναι μήκους 3 χιλιομέτρων με βαθμό δυσκολίας τρία. Με αφετηρία από την πλευρά της Πλατείας Τροόδους, το μονοπάτι περνά από πυκνό δάσος και ακολουθεί πορεία κατά μήκος του Κρύου Ποταμού, ο οποίος έχει μόνιμη ροή νερού. Περνά επίσης από τον καταρράκτη των Καληδονιών και καταλήγει στο Ψηλό Δεντρό στις Πάνω Πλάτρες.

Ο κ. Λοΐζου είπε ότι το Τμήμα Δασών έχει αναπτύξει ένα μεγάλο αριθμό μονοπατιών μέσα στα κρατικά δάση (65 με συνολικό μήκος 315,6 km), τα οποία προσφέρουν ευκαιρίες άμεσης επαφής και γνωριμίας με την κυπριακή φύση. Πρόσθεσε ότι το κάθε μονοπάτι έχει βαθμό δυσκολίας και ανάλογα οι περηπατητές των δυνατοτήτων τους, επιλέγουν και ποιο θα επισκεφθούν.

Σημείωσε ότι το Τμήμα προχώρησε στη δημιουργία διάφορων δυνατοτήτων μονοπατιών της φύσης, για να καλύψει τις ανάγκες όλων των περιπατητών. Όσο αφορά στο συγκεκριμένο μονοπάτι της φύσης ανέφερε ότι φέρει βαθμό δυσκολίας 3 και είναι από τα μεγαλύτερα σε επισκεψιμότητα μονοπάτια της φύσης στην Κύπρο, πιθανόν και λόγω του καταρράκτη, ο οποίος είναι ο ψηλότερος στην χώρα μας.

Το Τμήμα Δασών έχει την ευθύνη διαχείρισης και συντήρησης μόνο για τα μονοπάτια τα οποία βρίσκονται εντός των Κρατικών Δασών.

https://www.youtube.com/watch?time_continue=4&v=AoK_MpDBLng

Ο κ. Λοΐζου είπε ότι το Τμήμα Δασών είναι ανοιχτό σε εισηγήσεις του κοινού για βελτίωση του συγκεκριμένου μονοπατιού, αλλά και γενικότερα των μονοπατιών, ενώ ανέφερε επίσης ότι μετά την σχετική πληροφόρηση από την ιστοσελίδα μας για ανησυχίες του κοινού, λειτουργοί του Τμήματος θα επισκεφθούν το μονοπάτι για το ενδεχόμενο που μπορεί να έχει υπάρξει κάποιο πρόβλημα, για να διορθωθεί άμεσα.

Σύμφωνα εξάλλου με τον κ. Λοΐζου στην περιοχή του Τρόοδους υπάρχουν τέσσερις καταρράκτες εκ των οποίων οι τρεις βρίσκονται κάτω από την αρμοδιότητα του Τμήματος Δασών και ο τέταρτος της κοινότητας Πλατρών.

Συγκεκριμένα πρόκειται για τους καταρράκτες της Καληδονίας, του Μιλλομέρη, του Μέσα Ποταμού και της Χαντάρας. Ο καταρράκτης του Μιλλομέρη είναι υπό την ευθύνη της Κοινότητας Πλατρών.

Ο καταρράκτης της Καληδονίας (ή των Καληδονιών) - Πλάτρες

Ο καταρράκτης βρίσκεται σε έδαφος της κοινότητας Πάνω Πλατρών, στην καρδιά του Εθνικού δασικού πάρκου Τροόδους, στην κοίτη του ποταμού "Κρύο Νερό", ο οποίος είναι από τους λιγοστούς ποταμούς της Κύπρου με συνεχή ροή. Είναι ο ψηλότερος καταρράκτης της Κύπρου με κάθετο ύψος ροής τα 13 μέτρα. Υπάρχει δρόμος για αυτοκίνητα, που οδηγεί στον καταρράχτη, καθώς και μονοπάτι της φύσης (κοντά στο Ψηλόδεντρο) που οδηγεί σ' αυτόν.

https://www.youtube.com/watch?time_continue=37&v=Es6d_2Uzd0M

Ο καταρράκτης του Μιλλομέρη - Πλάτρες

Βρίσκεται στην νοτιοανατολική περιοχή των Πλατρών, σε απόσταση ενός χιλιομέτρου από την αφετηρία του «μονοπατιού της φύσης», που οδηγεί σ' αυτόν. Στον καταρράχτη οδηγεί και δρόμος χωμάτινος, από τον οποίο μπορούν να πάνε κοντά και αυτοκίνητα.

Το νερό του καταρράχτη πέφτει από ύψος 15 μέτρων και έγινε τα τελευταία χρόνια γνωστός, επειδή η τοποθεσία που βρίσκεται ήταν μέχρι πρόσφατα απρόσιτη. Πλέον όμως ελκύει πολλούς επισκέπτες με την ομορφιά του, μετά που ανοίχτηκαν δρόμος και μονοπάτι για προσπέλαση στον καταρράκτη.

Καταρράκτης Μέσα Ποταμού

Ο καταρράκτης του Μέσα Ποταμού βρίσκεται λίγο έξω από το χωριό Σαϊττάς σε υψόμετρο 1000 μέτρων. Μπορεί το ύψος του καταρράκτη να είναι μόλις 7 μέτρα, όμως το θέαμα που μπορεί να αντικρίσει κανείς είναι απαράμιλλης ομορφιάς. Οι επισκέπτες μπορούν να πραγματοποιήσουν πικ-νικ στον εκδρομικό χώρο της περιοχής ο οποίος μπορεί να φιλοξενήσει μέχρι και 700 άτομα. Δίπλα, βρίσκεται το μοναστήρι του Τιμίου Προδρόμου το οποίο κτίστηκε τον 12ο αιώνα μ.χ. επί εποχής Φραγκοκρατίας στην Κύπρο.

https://www.youtube.com/watch?time_continue=151&v=lfmLo2uzjPE

Καταρράκτης της Χαντάρας - Φοινι

Ο καταρράκτης του Φοινιού, βρίσκεται στην περιοχή Χαντάρα. Χωρίς αμφιβολία, ο καταρράκτης, ένα εξαίσιο δημιούργημα της φύσης, μαγεύει και εντυπωσιάζει τον κάθε επισκέπτη.

Η πρόσβαση στον επιβλητικό καταρράκτη γίνεται μέσω ενός σύντομου χωματόδρομου. Ο καταρράκτης αναδύεται στο μέσο ενός άγριου παρθένου τοπίου με σκλήδρους, πλατάνια, πεύκα, λατζιές, ρούδι και κουμαριές. Το νερό του καταρράκτη πέφτει ορμητικά από ύψος περί τα οκτώ μέτρα, σχηματίζοντας στη βάση μια μικρή λιμνούλα.

Loader