Αυξημένης έντασης οι κλιματικές αλλαγές στην Κύπρο

Αυξημένης έντασης οι κλιματικές αλλαγές στην Κύπρο

Αυξημένης έντασης οι κλιματικές αλλαγές στην Κύπρο

Στην Κύπρο οι κλιματικές αλλαγές αναμένεται να είναι σημαντικές και αυξημένης έντασης τα επόμενα χρόνια, δήλωσε σήμερα η Επίτροπος Περιβάλλοντος, Ιωάννα Παναγιώτου, η οποία είπε συγκεκριμένα πως εκτιμάται ότι η ροή του νερού στα φράγματα αναμένεται να μειωθεί κατά 23%, σύμφωνα με το κλιματικό μοντέλο PRECIS (CYPADAPT, 2013), ενώ ήδη βιώνουμε ακόμα μια χρονιά έντονης ανομβρίας.

Σε χαιρετισμό της, στην Ημερίδα «Αμπελοκαλλιέργεια υπό την σκιά της Κλιματικής Αλλαγής», στα πλαίσια του έργου VITISMART – ΤΕΠΑΚ, η κ. Παναγιώτου είπε πως «η μείωση των βροχοπτώσεων, τα έντονα καιρικά φαινόμενα, η αύξηση της θερμής περιόδου επηρεάζουν αναμφίβολα όχι μόνο την ποιότητα ζωής μας αλλά ειδικότερα τον πρωτογενή τομέα», για να σημειώσει πως «η παραγωγή γεωργικών προϊόντων αναμένεται να πληγεί σημαντικά από την μεταβολή του κλίματος παρόλο που η συμμετοχή του τομέα στην κλιματική αλλαγή είναι σχετικά μικρή, αφού σύμφωνα με τον IPCC (Διακυβερνητική Επιτροπή για την Αλλαγή του Κλίματος) ανέρχεται στο 10%».

Όπως πρόσθεσε «οι απειλές που δέχονται τα αγροτικά οικοσυστήματα είναι ήδη ορατές και η γονιμότητα των εδαφών και τα ύδατα ως πόροι δέχονται τις μεγαλύτερες πιέσεις», συμπληρώνοντας πως «για το λόγο αυτό πρέπει να ληφθούν τέτοια μέτρα που σε βάθος χρόνου θα βελτιώσουν την περιβαλλοντική επίδοση των συστημάτων παραγωγής».

Ανέφερε ακόμα πως «η επιστημονική κοινότητα άρχισε να ασχολείται σοβαρά για τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στη γεωργία και κατ’ επέκταση και στην αμπελοκαλλιέργεια και την παραγωγή κρασιών, κυρίως στις χώρες του νότου, συμπεριλαμβανομένης και της Κύπρου.

«Ερευνητές», συνέχισε η κ. Παναγιώτου, «από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια- Σάντα Μπάρμπαρα και την περιβαλλοντική οργάνωση «Conservation International», που έκαναν σχετική δημοσίευση στο περιοδικό της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των ΗΠΑ (PNAS), χρησιμοποίησαν 17 διαφορετικά κλιματικά μοντέλα, που προβλέπουν διάφορα σενάρια για τη μελλοντική άνοδο της θερμοκρασίας».

Είπε ότι «όλα λίγο- πολύ καταλήγουν, στο ότι θα υπάρξει μια δραματική αναστάτωση στον κόσμο του κρασιού διεθνώς, καθώς ο πλανήτης συνεχώς θερμαίνεται και ο καιρός γίνεται πιο ασταθής σε τοπικό ή περιφερειακό επίπεδο, η αμπελουργία θα δεχθεί πιέσεις και, σύμφωνα με τη μελέτη, θα υπάρξουν σημαντικές επιπτώσεις στις οινοπαραγωγικές περιοχές έως το 2050».

Επιπλέον, είπε ότι «μέχρι τα μέσα του τρέχοντος αιώνα, τεράστιες περιοχές στη Νότια Ευρώπη άρα και Κύπρο προβλέπεται ότι θα έχουν γίνει ακατάλληλες πλέον για την παραγωγή κρασιών, με συνέπεια η παραγωγή από αυτές τις περιοχές να μειωθεί περίπου κατά τα δύο τρίτα, ενώ στις περιοχές του Μπορντό, της Τοσκάνης και του Ρήνου η μείωση της οινοπαραγωγής μπορεί να φθάσει το 85% έως το 2050».

Loader