Brexit Status: It’s complicated

Brexit Status: It’s complicated

Το Brexit ανησυχεί την κυπριακή τουριστική βιομηχανία

Brexit Status: It’s complicated

Της Αριάνας Χαριλάου

Πόσο θα επηρεάσει η έξοδος της Μεγάλης Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά και το κλείσιμο κάποιων αεροπορικών αερογραμμών τις αφίξεις της καλοκαιρινής σεζόν τη χώρα μας;

Με την Μεγάλη Βρετανία πάντως να είναι ο μεγαλύτερος τροφοδότης της Κύπρου, οι φορείς της τουριστικής βιομηχανίας εξέφρασαν στο Impossible Works τις ανησυχίες τους, τονίζοντας πως η αβεβαιότητα και η αστάθεια στην ισοτιμία της αγγλικής στερλίνας δημιουργεί πιέσεις στους Βρετανούς καταναλωτές, οι οποίοι αποφεύγουν να κάνουν τις κρατήσεις τους για διακοπές. Σημειώνουν μάλιστα πως η χρονιά αυτή θα σημαδευτεί με αρκετές δυσκολίες στον τουρισμό μας.

Θα μπούμε σε διαδικασία σταθεροποίησης

Σε δηλώσεις του στην κάμερα του Impossible Works, ο πρόεδρος του Παγκύπριου Συνδέσμου Ξενοδόχων, Χάρης Λοιζϊδης, ανέφερε πως μετά από τέσσερα χρόνια με ραγδαίες αυξήσεις στις τουριστικές αφίξεις, αλλά και στα έσοδα από τον τουρισμό, φαίνεται ότι το έτος που διανύουμε θα μπούμε σε μια διαδικασία σταθεροποίησης της τουριστικής αγοράς. «Ευελπιστούμε ότι δεν θα έχουμε απώλειες και θα είμαστε ικανοποιημένοι να διατηρήσουμε τα κεκτημένα του 2018», είπε.

Παράλληλα σημείωσε πως οι βασικές κύριες αγορές της Κύπρου, όπως η Μεγάλη Βρετανία, η Ρωσία αλλά και η Γερμανία μαζί με τις Σκανδιναβικές χώρες παρουσιάζουν κάποιες δυσκολίες.

Η Μεγάλη Βρετανία όπως όλοι γνωρίζουμε πάσχει από το μεγάλο κεφάλαιο του Brexit, το οποίο δημιουργεί μια τεράστια αβεβαιότητα στην αγορά και παράλληλα μια αστάθεια στην ισοτιμία της αγγλικής στερλίνας, είπε, προσθέτοντας πως αυτά τα δεδομένα δημιουργούν σοβαρές πιέσεις στους καταναλωτές στο Ηνωμένο Βασίλειο να αποφεύγουν να κάνουν κρατήσεις για διακοπές. «Αυτό σίγουρα μας δημιουργεί σοβαρή ανησυχία, αφού η Μεγάλη Βρετανία είναι η πιο μεγάλη μας αγορά», ανέφερε.

Αναφορικά με την αγορά της Ρωσίας, ο κ. Λοιζίδης, είπε πως παρά τα κάποια προβλήματα που ενδεχομένως να παρουσιάζει λόγω κυρίως της ισοτιμίας του ρωσικού νομίσματος και κάποια άλλα θέματα που αφορούν κυρίως τις αφρικανικές αγορές (Μαρόκο, Τυνησία, Αίγυπτος και σε λιγότερο βαθμό η Τουρκία), αφού έχουν μπει πολύ δυναμικά το 2010 φαίνεται ότι εξασκούν ανταγωνιστικές πιέσεις στη ρωσική αγορά, όσον αφορά το κυπριακό τουριστικό προϊόν.

Για την γερμανική αγορά και την αγορά από τις Σκανδιναβικές χώρες, σημείωσε πως ενώ υπάρχει μια καλή ζήτηση για την Κύπρο, δυστυχώς έχουμε απωλέσει σημαντικό αριθμό αεροπορικών θέσεων σαν αποτέλεσμα της χρεοκοπίας τριών αεροπορικών εταιρειών το τελευταίο εξάμηνο. «Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να είμαστε αυτή τη στιγμή μπροστά από την εικόνα του να υπάρχουν γύρω στις 40.000 θέσεις που είχαν προγραμματιστεί και σήμερα δεν υπάρχουν. Σίγουρα δημιουργεί πίεση σε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς του τουρισμού, ώστε να βρούμε τρόπους να καλύψουμε αυτές τις θέσεις. Δεν είναι εύκολο, ιδιαίτερα όταν βρισκόμαστε ήδη στον Μάρτιο που οι πλείστες των αεροπορικών εταιρειών έχουν προγραμματίσει τα δρομολόγιά τους για το ερχόμενο καλοκαίρι», είπε.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ: Με τους καλύτερους οιωνούς ξεκίνησε το Υφ. Τουρισμού

Είμαστε σε εγρήγορση

Ερωτηθείς για τις πιέσεις που δημιουργούνται από το Brexit στον τουρισμό της χώρας αλλά και το κλείσιμο αεροπορικών αερογραμμών, ο Γενικός Διευθυντής του ΠΑΣΥΞΕ, Ζαχαρίας Ιωαννίδης, σημείωσε πως και οι δύο παράγοντες επηρεάζουν άμεσα τον μεσογειακό τουρισμό αλλά και την τουριστική Κύπρο. «Με το Ηνωμένο Βασίλειο να είναι ο κύριος τροφοδότης της χώρας μας, με σχεδόν ένας στους τρεις τουρίστες που μας επισκέπτονται να είναι από το Ηνωμένο Βασίλειο αντιλαμβάνεστε ότι στο ενδεχόμενο μιας άτακτης εξόδου, οι οικονομικές επιπτώσεις θα είναι τεράστιες όσον αφορά την οικονομία του Ηνωμένου Βασιλείου και κατ΄ επέκταση της οικονομικής κατάστασης των νοικοκυριών των Βρετανών πολιτών. Άρα αν φέρω το παράδειγμά, όπως μεγάλες πολυεθνικές εταιρείες που έχουν τα δικά τους εργοστάσια παραγωγής στο Ηνωμένο Βασίλειο και τώρα προβληματίζονται να μετακινηθούν σε άλλη χώρα, η άμεση αρνητική επίπτωση που έχει στους χιλιάδες Βρετανούς, που εργάζονται σε αυτές τις εταιρείες που θα χάσουν τη δουλειά τους, οικονομική κατάσταση της οικογένειάς τους θα επηρεαστεί πέραν και του εκτιμώμενου αρνητικού παράγοντα που θα έχει στην συναλλαγματική ισοτιμία της στερλίνας με την εξασθένισή της έναντι των άλλων νομισμάτων. Συνεπώς βλέπουμε μια ανακατανομή της τάσης και προτίμησης των Βρετανών στις παραδοσιακές καλοκαιρινές τους διακοπές προς πιο φθηνούς τουριστικούς προορισμούς», ανέφερε.

Επιπρόσθετος σημαντικός παράγοντας είναι και η δυναμική ανάκαμψη που παρουσιάζουν κύριοι ανταγωνιστικοί μας προορισμοί της Μεσογείου, όπως η Τουρκία, η Τυνησία, η Αίγυπτος, το Μαρόκο τόνισε ο κ. Ιωαννίδης, σημειώνοντας πως οι προκρτήσεις προς αυτούς τους προορισμούς είναι σε πολύ υψηλά επίπεδα, έναντι των υπολοίπων μεσογειακών προορισμών. «Η υποτίμηση της τουρκικής λίρας κατά 40% δίνει έναν επιπρόσθετο προσελκυστικό παράγοντα προς τους διάφορους ευρωπαίους που θα επιλέξουν τον προορισμό των διακοπών τους προς την Μεσόγειο προς την Τουρκία», είπε.

Οι παράγοντες αυτοί, συνέχισε, μας κρατούν σε εγρήγορση και είμαστε σε στενή επαφή με τους τροφοδότες μας, τους διοργανωτές ταξιδιών αλλά και τις αεροπορικές εταιρείες. «Είναι με ικανοποίηση που έχουν καταφέρει να διατηρήσουν τις πτήσεις και τα προγράμματά τους για την επόμενη περίοδο, περίπου στα ίδια επίπεδα με την περσινή», πρόσθεσε, τονίζοντας ότι η μεγάλη πρόκληση για όλου είναι να γεμίσουν αυτές οι θέσεις.

Θα ακριβώσουν τα πακέτα διακοπών

Από την πλευρά της η αντιπρόεδρος του Top Kinisis Travel, Έλενα Τάνου, σημείωσε πως με το κλείσιμο της Cobalt, οι τιμές των αεροπορικών εισιτηρίων ανέβηκαν πάρα πολύ και λόγω του ότι η συγκεκριμένη αεροπορική εταιρεία ένωνε την Ευρώπη με τους υπόλοιπους προορισμούς είχε δημιουργηθεί τεράστιο πρόβλημα στις αρχές. «Η εταιρεία μας ωστόσο, κάνει βήματα, ώστε να προσφέρουμε στους Κύπριους τις επιλογές που δίνουμε πάντα αλλά και στους τουρίστες που θέλουν να επισκεφτούν τη χώρα μας», ανέφερε.

Αναφορικά με το Brexit, η κ. Τάνου είπε πως σίγουρα θα επηρεάσει, ειδικά στις αρχές, μιας και τα πακέτα διακοπών θα ακριβώσουν λόγω της ισοτιμίας της στερλίνας. Το ότι οι διοργανωτές ταξιδιών είναι δεσμευμένοι με τις διανυκτερεύσεις στα ξενοδοχεία αλλά και τις αεροπορικές πτήσεις, οι συνέπειες του Brexit δεν θα είναι τόσο απότομες. «Η βρετανική αγορά έχει δει κάποια μείωση από πέρσι, υπάρχει όμως η ανησυχία για περαιτέρω μείωση», τόνισε.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ: «Ψαγμένοι» οι Κύπριοι στις επιλογές διακοπών

Πρέπει όλοι να δουλέψουμε σκληρά

Η Ανώτερη Γενική Διευθύντρια Πωλήσεων και Μάρκετινγκ της Louis Hotels , Πόπη Τάντα, κληθείσα να σχολιάσει τις συνέπειες του Brexit και του κλεισίματος των αεροπορικών αερογραμμών, ανέφερε πως οι συγκεκριμένοι παράγοντες θα επηρεάσουν αισθητά όλους τους τουριστικούς προορισμούς και κυρίως τη Μεσόγειο, όπου κινούνται περισσότερο οι Άγγλοι τουρίστες. Η χώρα μας, σημείωσε η κ. Τάντα, θα επηρεαστεί λίγο περισσότερο από τις άλλες, αφού είμαστε ένα νησί που εξαρτάται άμεσα μόνο από τις πτήσεις λόγω του ότι δεν έχουμε κάποιο άλλο μέσο που ενώνει τη χώρα μας με άλλους προορισμούς.

Με αυτά τα δεδομένα, πρόσθεσε, πρέπει όλοι να δουλέψουμε σκληρά για να προσελκύσουμε κι άλλες αγορές, από την αγγλική, που είναι υπεύθυνη για πάνω από το 60% του χρονιαίου ρεύματος προς τη Κύπρο, και να βοηθήσουμε με κάποια κίνητρα για να περάσουμε όσο το δυνατόν πιο ανώδυνα τις συνέπειες του Brexit αλλά και του κλεισίματος κάποιων αεροπορικών αερογραμμών.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ: Τα trends του τουρισμού

Loader