Ένα νομοσχέδιο για την κινηματογραφική βιομηχανία στην Κύπρο

Ένα νομοσχέδιο για την κινηματογραφική βιομηχανία στην Κύπρο

Περιμένοντας τα γυρίσματα του επόμενου Game of Thrones.

Ένα νομοσχέδιο για την κινηματογραφική βιομηχανία στην Κύπρο

H Κύπρος διαθέτει όλα τα χαρακτηριστικά που θα της επιτρέψουν να μπει δυναμικά στον χάρτη των διεθνών κινηματογραφικών παραγωγών, γεγονός που δημιουργεί πολύ θετικές προοπτικές ανάπτυξης, ανέφερε ο Υπουργός Εσωτερικών Κωνσταντίνος Πετρίδης σε δημοσιογραφική διάσκεψη για την παρουσίαση του Σχεδίου Προώθησης Οπτικοακουστικής Βιομηχανίας.

Το σχέδιο που ετοιμάστηκε από την Μονάδα Διοικητικής Μεταρρύθμισης σε συνεργασία με το Υπουργείο Οικονομικών και τον Κυπριακό Οργανισμό Προώθησης Επενδύσεων (CIPA), έχει ολοκληρωθεί και εγκριθεί από το Υπουργικό Συμβούλιο.

Σύμφωνα με τον Υπουργό Εσωτερικών, το σχέδιο θα επιτρέψει την **εισροή κεφαλαίων από διεθνείς παραγωγές στην Κύπρο, ενώ σύμφωνα με μελέτες, για κάθε ένα (1) ευρώ που ξοδεύεται για ανάπτυξη του τομέα, προκύπτει υπεραξία επτά (7) ευρώ**.

«Μέσα από την προβολή της Κύπρου ως ελκυστικού προορισμού για οπτικοακουστικές παραγωγές, σημαντικός στόχος του σχεδίου είναι η προώθηση της χώρας ως τουριστικού προορισμού και η ανάδειξη του πολιτισμού της διεθνώς», πρόσθεσε. Ο κ. Πετρίδης κάλεσε τη Βουλή να προχωρήσει άμεσα στη ψήφιση του σχεδίου, λαμβάνοντας υπόψη τα αναπτυξιακά, οικονομικά και πολιτιστικά οφέλη που θα επιφέρει στην Κύπρο η εφαρμογή του.

Μιλώντας στη διάσκεψη ο Υπουργός Εσωτερικών ανέφερε ότι το σχέδιο αυτό δεν προέκυψε τυχαία, αφού σε επιχειρηματικές αποστολές στις οποίες συμμετείχαν τόσο η Κυβέρνηση όσο και ο CIPA υπήρξε ενδιαφέρον για την Κύπρος από ξένες εταιρείες παραγωγής. Όπως είπε η Κυβέρνηση στο πλαίσιο της αναπτυξιακής μεταρρύθμισης, μαζί με τον CIPA, θεωρεί ότι πλέον μια σύγχρονη προσέγγιση είναι να βλέπει τις ανάγκες που υπάρχουν από το εξωτερικό και να προσαρμόζει την οικονομική της πολιτική. Όπως είπε αφού υπήρξε συγκεκριμένο ενδιαφέρον, το θέμα μελετήθηκε,** εξετάστηκαν πρακτικές άλλων χωρών όπως η Ιρλανδία και η Μάλτα και έγινε προσπάθεια, με τις συμβουλές εμπειρογνωμόνων, να γίνει η Κύπρος πιο ανταγωνιστική.**

«Πιστεύουμε ότι με τη συνεργασία όλων των υπηρεσιών καταφέραμε να κάνουμε ένα σχέδιο πολύ ανταγωνιστικό που θα φέρει τέτοιες επενδύσεις στην Κύπρο», είπε. Τόνισε επίσης τη σημασία του Υπουργείου Ανάπτυξης, αφού όπως είπε ένα από τους ρόλους του θα είναι να διαφοροποιεί το σύστημα και το μοντέλο ανάπτυξης ανάλογα με το τί γίνεται στον κόσμο στενευμένα. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, η διευθύντρια του CIPA Νατάσα Πηλείδου ανέφερε ότι το ενδιαφέρον που ήδη υπάρχει, προέρχεται κυρίως από την Ινδία, την Ευρώπη και ιδιαίτερα την Ανατολική Ευρώπη. Είπε επίσης ότι με την έγκριση του Σχεδίου από τη Βουλή ο CIPA έχει σχέδιο προώθησή του στο εξωτερικό αλλά και στην Κύπρο και κάτι τέτοιο είναι μέσα στις προτεραιότητες του οργανισμού για το 2018.

Ο Υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης, μιλώντας στην παρουσίαση, είπε ότι πρόκειται για ένα επενδυτικό έργο το οποίο συνδυάζει πολύ ικανοποιητικά και πολύ σημαντικά φορολογικά κίνητρα, ελαφρύνσεις και χορηγίες για την ενθάρρυνση αυτής της πολύ σημαντικής υποσχόμενης βιομηχανίας, η οποία θα έχει μέχρι το 2020 σε παγκόσμιο επίπεδο, κύκλο εργασιών που θα ξεπερνά τα 50 δισεκατομμύρια.

Η Κύπρος είπε μπορεί να επωφεληθεί και να διεκδικήσει μερίδιο από αυτή τη μεγάλη και σημαντική βιομηχανία αξιοποιώντας ουσιαστικά όχι μόνο το σχέδιο που ανακοινώνεται σήμερα αλλά και όλα τα υπόλοιπα συγκριτικά πλεονεκτήματα που προσφέρει η χώρα ως επενδυτικός προορισμός. Ανέφερε επίσης ότι το σχέδιο έχει προβλεφθεί και περιλαμβάνεται στον προϋπολογισμό του 2018 με €1,5-€2 εκ.

Το σχέδιο συνδυάζει χορηγίες και φορολογικά κίνητρα, όπως επιστροφές χρημάτων, φορολογικές πιστώσεις και εκπτώσεις, καθώς και επιστροφές ΦΠΑ επί επιλέξιμων δαπανών.

Όπως εξήγησε κατά την παρουσίαση του σχεδίου η Γενική Διευθύντρια του CIPA Νατάσα Πηλείδου, η εισροή κεφαλαίων από παραγωγές στην Κύπρο, η παροχή υπηρεσιών από Κύπριους επαγγελματίες και η δημιουργία εμπειρογνωμοσύνης και νέων θέσεων εργασίας, είναι μερικά μόνο από τα οφέλη που θα προκύψουν από την προώθηση της οπτικοακουστικής βιομηχανίας.

Τα πλεονεκτήματα της Κύπρου είναι ηλιοφάνεια και ο σταθερός καιρός, οι κοντινές αποστάσεις, η πληθώρα εναλλακτικών τοπίων και η κοντινή της απόσταση από σημαντικές γειτονικές χώρες. Η κα. Πηλείδου είπε επίσης ότι θα παρέχεται επίσης συνεχής στήριξη στους επενδυτές από τον CIPA σε θέματα έκδοσης αδειών, εισαγωγής και εξαγωγής εξοπλισμού, παροχή πληροφοριών και οδηγιών, σε συνεργασία πάντα με τα αρμόδια υπουργεία και τμήματα.

Πρόσθεσε ότι για την αποτελεσματικότερη αξιοποίηση του σχεδίου έχουν θεσπιστεί συγκεκριμένα πολιτιστικά κριτήρια, βάσει των οποίων θα γίνεται αξιολόγηση των προτεινόμενων έργων. Οι επιλέξιμες παραγωγές είναι μεταξύ άλλων κινηματογραφικές ταινίες, τηλεοπτικές σειρές, κινηματογραφικά και τηλεοπτικά ντοκιμαντέρ, ψηφιακή ή και αναλογική ταινία κινουμένων σχεδίων, τηλεοπτικά προγράμματα έρευνας και φυσικής ιστορίας.

Ενδεικτικά κριτήρια που χρησιμοποιούνται στο πολιτιστικό τεστ, με βάση το οποίο θα παρέχονται τα κίνητρα, είναι η συμμετοχή ντόπιων ηθοποιών στους πρωταγωνιστικούς ρόλους, η ανάδειξη πολιτιστικών στοιχείων ή στοιχείων κυπριακής ή παγκόσμιας κουλτούρας στην παραγωγή, η χρήση της γλώσσας που χρησιμοποιείται στην χώρα κ.α.

Αρμόδια Αρχή για το σχέδιο κινήτρων θα είναι το Υπουργείο Οικονομικών και αργότερα το Υφυπουργείο Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας.

Loader