Βγάλε φωτογραφίες της φύσης και μπες στον διαγωνισμό

Βγάλε φωτογραφίες της φύσης και μπες στον διαγωνισμό

Μόνο μην καταστρέψεις κανενα λιβάδι κατά τη διάρκεια

Βγάλε φωτογραφίες της φύσης και μπες στον διαγωνισμό

Αν πιστεύεις πως η φύση μπορεί να μας δώσει τις λύσεις που ψάχνουμε, τότε μπορείς να λάβεις μέρος στον φωτογραφικό διαγωνισμό που διοργανώνει η Αναπτυξιακή Εταιρεία Λευκωσίας με την υποστήριξη της Φωτογραφικής Εταιρείας Κύπρου (Τμήμα Λευκωσίας) και του Ομίλου της Digital Tree {αυτοί είμαστε εμείς και τα αδερφικά μας sites Avant-Garde, (link}.

Μέσω του φωτογραφικού διαγωνισμού «Η φύση μπορεί να μας δώσει τις λύσεις που ψάχνουμε!», οι λάτρεις της φωτογραφίας, καλούνται να εντοπίσουν παραδείγματα «Πράσινων λύσεων» στην πόλη, στη γειτονιά και στο περιβάλλον που ζούν, να τα αποθανατίσουν και να λάβουν μέρος στον διαγωνισμό.

Ο σκοπός του διαγωνισμού είναι η ενημέρωση όλων μας για την έννοια «Λύσεις βασισμένες στη φύση» και τη σημασία εφαρμογής τους εκτενέστερα στο αστικό περιβάλλον που ζούμε.

Ο διαγωνισμός είναι ανοικτός για όλους (ερασιτέχνες και επαγγελματίες φωτογράφους, μαθητές, φοιτητές)

Λίγα λόγια για την πρωτοβουλία Connecting Nature:

Τι είναι το CONNECTING NATURE και τι στοχεύει; To έργο CONNECTING NATURE εγκρίθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος Horizon 2020, την προγραμματική περίοδο 2014–2020. Αποτελεί έργο μεγαλεπήβολο με προϋπολογισμό ύψους 13 εκατομμύριων ευρώ. Στο έργο συμμετέχουν 29 Εταίροι από 16 Ευρωπαϊκές Χώρες. Η Αναπτυξιακή Εταιρεία Λευκωσίας (ΑΝΕΛ συμμετέχει ως μοναδικός εταίρος από την Κύπρο, γεγονός που αποτελεί τεράστια επιτυχία καθώς η χώρα εκπροσωπείται σε έργο τέτοιας εμβέλειας και σημασίας.

Ο γενικός στόχος του έργου είναι η Ευρώπη να εξασφαλίσει ηγετική θέση, σε παγκόσμια κλίμακα, στους τομείς της καινοτομίας και της εφαρμογής λύσεων βασισμένων στη φύση

Tί εννοούμε με τον όρο «Λύσεις βασισμένες στη φύση»; Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ορίζει ως «Λύσεις βασισμένες στη φύση» τις λύσεις που εμπνεύστηκαν και υποστηρίζονται από τη φύση, οι οποίες αποφέρουν κοινωνικοοικονομικά οφέλη και είναι πιο ανθεκτικές και αποτελεσματικές μακροπρόθεσμα.

Απλά παραδείγματα τέτοιων λύσεων στις πόλεις είναι τα δέντρα σε ανοικτούς χώρους (όπως σε δρόμους, πεζοδρόμια, πλατείες κα), οι πράσινες οροφές και τοίχοι, τα πάρκα και γενικότερα οι περιοχές αστικού πρασίνου. Τέτοιες λύσεις προσφέρουν στο αστικό περιβάλλον μια σειρά σημαντικών οφελών όπως παρεμπόδιση της σκόνης, των τοξινών και του θορύβου, μείωση της υπερθέρμανσης της εκάστοτε περιοχής κα. Παράλληλα, αποτελούν χώρους αναψυχής και ευημερίας των κατοίκων μιας περιοχής αφού αναβαθμίζουν σε πολλά επίπεδα την ποιότητα ζωής τους στο περιβάλλον που ζουν.

Τι συμβαίνει στις πόλεις που εφαρμόζουν τέτοιου τύπου παρεμβάσεις ως πολεοδομικό εργαλείο αναβάθμισης των υποβαθμισμένων περιοχών τους; Οι πολεοδομικές παρεμβάσεις που εφαρμόζουν τέτοιου είδους λύσεις, αποσκοπούν κυρίως στην αστική ανάπλαση, αναγέννηση και ανάπτυξη μιας υποβαθμισμένης, εγκαταλελειμμένης ή περιθωριακής περιοχής. Με την αποκατάσταση και επανάχρηση / εκμετάλλευση κενών και εγκαταλελειμμένων κτιρίων ή εκτάσεων γης δημιουργούνται νέες επιχειρηματικές ευκαιρίες, προωθείται η χρήση καινοτόμων επιχειρηματικών μοντέλων που έχουν ως βασικό άξονα τις αρχές της βιωσιμότητας, ενώ οι πόλεις διαμορφώνονται σε (ζωντανά) εργαστήρια καινοτομίας, πειραματισμού, ελέγχου και αξιολόγησης της σχέσης κόστους-αποτελεσματικότητας.

Ποια είναι η γενική προσέγγιση υλοποίησης του έργου; Για την υλοποίηση του γενικού στόχου του έργου, η ομάδα έργου δημιούργησε μια κοινότητα πόλεων η οποία στόχο έχει να προάγει τη γνώση μεταξύ των ομότιμων ομάδων και την ανάπτυξη ικανοτήτων μεταξύ των προηγμένων πόλεων που έχουν εμπειρία στην παροχή λύσεων βασισμένων στη φύση μεγάλης κλίμακας και των πόλεων που ακολουθούν ταχέως, οι οποίες έχουν μεν την επιθυμία να εφαρμόσουν τέτοιες λύσεις μεγάλης κλίμακας αλλά στερούνται της εμπειρογνωμοσύνης. Όσο αυξάνεται η γνώση και η εμπειρογνωμοσύνη, τόσο η κοινότητα αυτή θα συμπεριλαμβάνει νέα μέλη, τις πόλεις πολλαπλασιαστές.

Ταυτόχρονα, οι εταίροι του έργου θα αναπτύξουν τις απαραίτητες πολιτικές και πρακτικές για αύξηση της ανθεκτικότητας των πόλεων, της καινοτομίας και της διακυβέρνησης χρησιμοποιώντας λύσεις βασισμένες στη φύση. Η προσέγγιση θα είναι ανοιχτή και καινοτόμα, ενισχύοντας την ανάπτυξη συνεργιών μεταξύ των τοπικών κυβερνήσεων, των ΜΜΕ, της ακαδημαϊκής έρευνας και των κοινοτικών εταίρων για την παραγωγή των απαραίτητων εργαλείων και καθοδηγητικού οδηγού για τις πόλεις που επιδιώκουν να υιοθετήσουν και εφαρμόσουν τέτοιου είδους λύσεις σε τοπικό επίπεδο.

Για περισσότερες πληροφορίες αποταθείτε στην Υπεύθυνη Συντονισμού και Υλοποίησης Έργου, Στέλεχος της Αναπτυξιακής Εταιρείας Λευκωσίας κα. Ελένη Μαλεκκίδου ([email protected])

Loader