Βρετανία: Διετής βίζα σε αποφοίτους πανεπιστημίων, από το 2021

Βρετανία: Διετής βίζα σε αποφοίτους πανεπιστημίων, από το 2021

Νέους κανονισμούς ανακοίνωσε η βρετανική κυβέρνηση για Ευρωπαίους φοιτητές εφόσον υλοποιηθεί το Brexit

Βρετανία: Διετής βίζα σε αποφοίτους πανεπιστημίων, από το 2021

Η απόφαση, που θα αφορά και τους Ευρωπαίους φοιτητές εφόσον υλοποιηθεί το Brexit, ανατρέπει την πολιτική που εφάρμοσε το 2012 ως υπουργός Εσωτερικών η μετέπειτα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι, η οποία επέτρεπε τη χορήγηση βίζας διάρκειας μόνο τεσσάρων μηνών σε αποφοίτους τρίτων χωρών. Πριν από το 2012 η βίζα για ξένους αποφοίτους (εκτός ΕΕ) ίσχυε πάλι για δύο χρόνια.

Κατά τη διάρκεια της διετούς περιόδου μετά από την αποφοίτησή τους οι δικαιούχοι θα μπορούν να ζουν και να εργάζονται απρόσκοπτα στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Εφόσον βρουν θέση εργασίας που να πληροί τα κριτήρια, θα μπορούν να κάνουν αίτηση για απόκτηση βίζας εργαζόμενου υψηλής ειδίκευσης. Δε θα υπάρχει αριθμητικό όριο στους ξένους αποφοίτους που θα μπορούν να αιτούνται τη διετή βίζα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ ΕΔΩ: Brexit

Το μέτρο αφορά για όσους εγγραφούν σε βρετανικό πανεπιστήμιο για προπτυχιακές, μεταπτυχιακές ή διδακτορικές σπουδές

Στόχος της κίνησης είναι να καταστούν πιο ελκυστικά τα βρετανικά πανεπιστήμια για ξένους φοιτητές, καθώς τα δίδακτρα που καταβάλλουν είναι πολύτιμη πηγή εσόδων για τα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα.

Αυτή τη στιγμή περίπου 460.000 ξένοι φοιτητές σπουδάζουν στο Ηνωμένο Βασίλειο, αποφέροντας 20 δισεκατομμύρια λίρες το χρόνο.

Σύνδεσμος Εκπ. Συμβούλων: Καμία ανησυχία για φοιτητές λόγω Brexit

Στο μεταξύ, αρμόδιοι φορείς του Ηνωμένου Βασιλείου (ΗΒ) διαβεβαιώνουν τους φοιτητές από χώρες της ΕΕ ότι ανεξάρτητα από τις τελευταίες εξελίξεις, αυτοί που θα επιλέξουν να ξεκινήσουν την φοίτηση τους σε πανεπιστήμια της χώρας το Σεπτέμβριο του 2020 δεν θα επηρεαστούν από πιθανή έξοδο της χώρας από την ΕΕ, αναφέρει σε ανακοίνωση του, ο Πρόεδρος του Κυπριακού Συνδέσμου Εκπαιδευτικών Συμβούλων (ΚΣΕΣ) Δρ. Άδωνης Αμερικάνος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ ΕΔΩ: Σπουδές σε Βρετανία ή Ολλανδία

Αυτό μεταφράζεται, σημειώνεται, σε συνέχιση του ίδιου ύψους διδάκτρων που ισχύει και σήμερα καθ’ όλη την διάρκεια της φοίτησης τους (αν και έχει αναπτυχθεί έντονη φημολογία για πιθανή μείωση των διδάκτρων) αλλά και την συνέχιση του φοιτητικού δανείου για όλη την διάρκεια των σπουδών τους (1,3 ή και 4 έτη).

Όπως αναφέρεται, οι αρμόδιοι υπουργοί, Chris Skidmore, Υπουργός Πανεπιστημίων Αγγλίας, Kirsty Williams, Υπουργός Παιδείας της Ουαλίας και Richard Lochhead Υπουργός Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης της Σκωτίας, διαβεβαίωσαν τους ενδιαφερόμενους φοιτητές ότι η συνέχιση του ίδιου ύψους διδάκτρων καθώς και η πρόσβαση στα φοιτητικά δάνεια θα ισχύσει και στην περίπτωση της εξόδου του ΗΒ από την ΕΕ χωρίς συμφωνία.

Διαβεβαιώσεις για το πιο πάνω έχει εκδώσει και ο Σύνδεσμος Πανεπιστημίων ΗΒ, καθώς και ο πρώην Υπουργός Πανεπιστημίων του ΗΒ Jo Johnson αδελφός του νυν πρωθυπουργού Boris Johnson μετά από την παραίτηση του από το πιο πάνω αξίωμα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ ΕΔΩ: Το Ην. Βασίλειο ίσως αφαιρεθεί από τις επιλογές μας για σπουδές

Loader