Η Λευκωσία τίμησε τον πρώτο Κύπριο που βραβεύθηκε με Oscar

Η Λευκωσία τίμησε τον πρώτο Κύπριο που βραβεύθηκε με Oscar

Το Τιμητικό Μετάλλιο της Λευκωσίας μαζί με το Τιμητικό Δίπλωμα της πόλης, απένειμε στον Γιώτη Κατσαμπά ο Δήμος Λευκωσίας

Η  Λευκωσία τίμησε τον πρώτο Κύπριο που βραβεύθηκε με Oscar

Με το Τιμητικό Μετάλλιο της Λευκωσίας μαζί με το Τιμητικό Δίπλωμα της πόλης τίμησε ο Δήμος Λευκωσίας τον Γιώτη Κατσαμπά, τον πρώτο Κύπριο που μαζί με την ομάδα του κέρδισε Όσκαρ για ταινία κινουμένων σχεδίων την Τρίτη 9 Ιουλίου 2019 στο Κινηματοθέατρο Παλλάς.

O Γιώτης Κατσαμπάς, Διευθυντής Τεχνολογίας στη Sony Pictures Animation και καταξιωμένος στον χώρο του Animation κέρδισε το Όσκαρ καλύτερης ταινίας κινουμένων σχεδίων 2019 με την ταινία “Spider-Man: Into the Spider-Verse και ήταν επικεφαλής της τεχνολογίας προ-παραγωγής (Head of pre-production technology) στην ταινία που σκηνοθέτησαν οι Μπομπ Περσικέτι, Πίτερ Ράμσεϊ και Ρόντνεϊ Ρόθμα.

Ο Δήμαρχος Λευκωσίας Κωνσταντίνος Γιωρκάτζης στον χαιρετισμό του ανέφερε ότι «η αποψινή εκδήλωση είναι αφιερωμένη σε έναν άνθρωπο που οραματίστηκε, αναζήτησε, εργάστηκε σκληρά και δημιούργησε. Σε έναν συμπολίτη μας που δεν δίστασε να ανοίξει τα φτερά του από νεαρή ηλικία, για να πετύχει τους υψηλούς στόχους που ο ίδιος έθεσε στον εαυτό του. Με ιδιαίτερη χαρά καλωσορίζουμε στη Λευκωσία τον Γιώτη Κατσαμπά, ένα δικό μας άνθρωπο που διαπρέπει στο Λος Άντζελες, τη Μέκκα της έβδομης τέχνης

Απευθυνόμενος στον Γιώτη Κατσαμπά ο Δήμαρχος Λευκωσίας συνέχισε: «Η πορεία και οι επιτυχίες σου κάνουν περήφανους την οικογένεια και τους οικείους σου. Την ίδια περηφάνια αισθανόμαστε κι εμείς, οι συμπολίτες και συμπατριώτες σου, γιατί με το έργο σου προβάλλεις την Κύπρο σε όλο τον καλλιτεχνικό και επιστημονικό κόσμο. Αισθανόμαστε περήφανοι για τον πολιτισμό μας, γιατί άνθρωποι όπως εσύ, φορτώσατε τη στενή λωρίδα γης που έχουμε για μικρή πατρίδα, με τόσο άφθονο και πολύτιμο φορτίο πολιτισμού.»

Στην εκδήλωση οΓιώτης Κατσαμπάς παρουσίασε έξυπνα μέσα από εντυπωσιακά βίντεο το μέχρι τώρα έργο του , όλες τις ταινίες που έχει συμμετάσχει μέχρι και την παραγωγή της ταινίας «Spider-Man: Into the Spider-Verse».

Στην αντιφώνηση του ευχαρίστησε τον Δήμαρχο Λευκωσίας και το Δημοτικό Συμβούλιο για την τιμητική διάκριση και είπε χαριτολογώντας ότι πολλοί έχουν Όσκαρ στο Χόλυγουντ αλλά μόνο αυτός θα έχει το Τιμητικό Μετάλλιο της Λευκωσίας.

Ο Διευθυντής του Grammar School Λευκωσίας και καθηγητής του Γιώτη Κατσαμπά, επαίνεσε τον χαρακτήρα και το ήθος αλλά και την αφοσίωση του στα όνειρά του «Όταν γνωρίσει κάποιος τον Γιώτη για πρώτη φορά, αυτό που θα τον εντυπωσιάσει είναι η απεραντοσύνη στο χαμόγελο του που πηγάζει αβίαστα από τον πρόσχαρο και καλοκάγαθο χαρακτήρα του.

Ειλικρινά, δεν θυμάμαι ποτέ να χρειάστηκε να κάμω στο Γιώτη παρατήρηση για τη συμπεριφορά του, η γιατί ήρθε σε αντιπαράθεση με τον οποιοδήποτε συμμαθητή του. Στη μνήμη μου ο Γιώτης κρατά πάντα ένα πληκτρολόγιο, ένδειξη της προσήλωσης του στο θέμα των ηλεκτρονικών υπολογιστών και ειδικά στο animation.

Η εποχή στην οποία αναφέρομαι είναι το τέλος του 80 με αρχές του 90, το διαδίκτυο δεν υπήρχε ακόμα και η μόνη πληροφόρηση που είχαμε ήταν μέσω βιβλίων και περιοδικών τα οποία ο Γιώτης τα καταβρόχθιζε. Και το είδος των υπολογιστών στους οποίους αναφέρομαι ήταν για τον Γιώτη το Commodore 64, δηλ. με 64 kbytes μνήμη, και οθόνη την οθόνη της τηλεόρασης! Αρχές του 90 ήρθαν και τα πρώτα PCs, με επεξεργαστή της Intel πρώτα το 8086 και μετά το 80286 κλπ.

Θεωρώ ότι σημαντικό γεγονός στη πορεία του ήταν η συνεργασία του με τον Steven Spielberg στη DreamWorks Animation, με σημεία αναφοράς τις ταινίες Road to El Dorado,Spirit και Minority Report. Εξίσου σημαντική στην εξέλιξη του ήταν και η παραγωγή της ταινίας Beowful με τη Sony Pictures που του απέφερε και τη βράβευση του ως Man of the Year το 2008.

Επιστέγασμα όλων οπωσδήποτε, είναι η φετινή βράβευση με Oscar της ταινίας Spiderman στη οποία ήταν ο Διευθυντής Τεχνολογίας. Επίσης, άξιο αναφοράς είναι και η σχεδίαση του εργαλείου Flix που χρησιμοποιείται τώρα από όλα τα μεγάλα animation studios.»

Loader