Δημόσια δεδομένα και developers. Συνδυασμός-χρυσάφι!

Δημόσια δεδομένα και developers. Συνδυασμός-χρυσάφι!

Τα δημόσια δεδομένα είναι σημαντικό εργαλείο για τους developers και το πρώτο Open Data Cyprus crowdhackathon μόλις το απέδειξε.

Δημόσια δεδομένα και developers. Συνδυασμός-χρυσάφι!

Καλές οι ιδέες, πόσω μάλλον όταν είναι καινοτόμες και πρωτοποριακές! Αυτές οι ιδέες αξίζουν συγχαρητήρια στους εκάστοτε εμπνευστές τους αλλά και σε αυτούς που τις υλοποιούν. Για να φτάσει όμως κανείς στο τέρμα, από την σκέψη δηλαδή στην δημιουργία, χρειάζονται εργαλεία. Και αυτά, πρέπει να τους προσφέρονται απλόχερα, ειδικά όταν βρίσκονται στην διάθεση κρατικών μηχανισμών.

Αυτός ήταν και ο σκοπός του πρώτου Open Data Cyprus crowdhackathon. Να δοθούν προς χρήση νέων και πολυμήχανων μυαλών, τα δημόσια δεδομένα, τα οποία οι ίδιοι χαρακτηρίζουν “θησαυρό”. «Το βλέπαμε να γίνεται στο εξωτερικό και ανυπομονούσαμε να το δούμε στην Κύπρο» δήλωσε στο Impossible.Works o Δημήτρης της ομάδας B.Land, μιας εκ των 13 στο σύνολο ομάδων που συγκροτήθηκαν για να φτιάξουν εφαρμογές, χρησιμοποιώντας αυτά τα δεδομένα. «Έτσι δημιουργούνται ευκαιρίες για νέες επιχειρήσεις, ανοίγονται νέοι ορίζοντες για αυτούς που έχουν και την ικανότητα και την θέληση να εξελίξουν και να εξελιχθούν».

Στο Open Data Cy, αυτοί ήταν αρκετοί, όπως αρκετές ήταν και οι καλές ιδέες οι οποίες κάθε ομάδα ανέπτυξε ενδελεχώς. Και είναι ωραίο να είσαι «αυτόπτης μάρτυρας» όταν ξεκινά η καινοτομία, εκεί που δημιουργικά και πολυμήχανα μυαλά ενώνουν σκέψεις και ταλέντα και φτιάχνουν το μέλλον.

Εντυπωσιαστήκαμε! Όχι μόνο εμείς, αλλά και όσοι βρέθηκαν στο πολιτιστικό κέντρο της Τράπεζας Κύπρου, εκεί όπου οι ομάδες παρουσίασαν τις ιδέες τους σε κοινό και κριτές αλλά και εξήγησαν τον τρόπο με τον οποίο αξιοποίησαν τα δημόσια δεδομένα. “Αρκετά απ’ όσα είδαμε έχουν μεγάλες πιθανότητες να εξελιχθούν σε μελλοντικές επιχειρήσεις», ανέφερε στο Impossible.Works ο Νίκος Τσιρίδης (Διευθυντής έρευνας και ανάπτυξης, OTS – μέντορας) κι εμείς θα συμφωνήσουμε.

Η χρηστική εφαρμογή των περισσοτέρων ιδεών που παρουσιάστηκαν θα βελτίωναν κατά πολύ την καθημερινότητα μας αν τις είχαμε στην διάθεση μας, σε σημαντικούς τομείς, στην υγεία, στις συναλλαγές μας, στην ασφάλεια και στην διασκέδαση μας και θα μας παρείχαν πληροφορίες που μέχρι τώρα αγνοούσαμε, σε μορφή κατανοητή για τους πλείστους. «Για άλλη μια φορά επιβεβαιώνεται πως όταν βάλεις νέους ανθρώπους, με όρεξη και μεράκι και τους βοηθήσεις, μπορούν να κάνουν απίστευτα πράγματά», επισήμανε ο Μιχάλης Ψαλλίδας, (Managing Director “Crowdpolicy”, μέλος της οργανωτικής επιτροπής).

Πέραν των γνώσεων και των σημαντικών γνωριμιών που παρείχε στους συμμετέχοντες όμως, το crowdhackathon είχε και χρηματικό κίνητρο. Γι’ αυτό και έπρεπε να ανακηρυχθούν, μετά από αρκετή ώρα σύσκεψης μεταξύ των κριτών, οι μεγάλοι νικητές. Γι΄ αυτό και αξίζουν συγχαρητήρια στους:

1η θέση στην ομάδα Big.O, η οποία έφτιαξε μια πλατφόρμα αναζήτησης αυτών των δεδομένων.

2η θέση για τους Moufflon View οι οποίοι ανέδειξαν τις προοπτικές της βιοτουριστικής ανάπτυξης.

3η θέση για την ομάδα Gazette Cyprus, η οποία κατάφερε να βάλει σε ‘τάξη’ την εφημερίδα της δημοκρατίας και να απλουστεύσει την αναζήτηση της θεματολογίας της.

«Δικαιώνονται κάποιες προσπάθειες δικές μας. Πριν ένα χρόνο δεν υπήρχαν δημόσια δεδομένα κι αυτή τη στιγμή, με πολύ συντονισμό και πολλή προσπάθεια έχουμε περίπου 1000 σύνολα δεδομένων. Αυτή η προσπάθεια θα συνεχιστεί γιατί πέραν της αναπτυξιακής προοπτικής που ανοίγει, είναι και κομμάτι της δημοκρατίας. Τα δεδομένα δεν ανήκουν στο κράτος αλλά στον κόσμο», δήλωσε ο υφυπουργός παρά τω Προέδρω κος Κωνσταντίνος Πετρίδης, δίνοντας ραντεβού ουσιαστικά για το επόμενο #OpenDataCy ενώ ένας εκ των πρωτεργατών της προσπάθειας, ο Δημήτρης Μιχαήλ (Τμήμα Δημόσιας Διοίκησης και προσωπικού). «Δεν περιμέναμε, oύτε την τεράστια συμμετοχή από τους developer ούτε την τόση στήριξη από εταιρείες, έχουμε ξεπεράσει τις προσδοκίες μας. Είναι το πρώτο crowdhackathon και για μας αυτό είναι όπλο για να προχωρήσουμε πάρακατω».

Ο Ido Ivry (Founder της ZenCity), ένας εκ των ομιλητών αλλά και μέντορας των παιδιών δήλωσε ενθουσιασμένος για το αποτέλεσμα του crowdhackathon. “Εκπληκτική εμπειρία και εξαιρετική διοργάνωση! Υπήρχαν πολλά δεδομένα για να δημιουργηθούν αρκετές εφαρμογές αλλά είχαμε και ομάδες, τεχνικά πολύ δυνατές».

Εκ μέρους της οργανωτικής επιτροπής, εξαιρετικά ικανοποιημένη από το εγχείρημα δήλωσε πως είναι η Μόνικα Ιωαννίδου (Senior Manager, Innovation and Enterpreuneurship centre, Deloitte). «Είμαστε σ’ ένα καλό στάδιο, ένα χρόνο πριν, όταν ξεκίνησε η προσπάθεια δεν μπορούσαμε να φανταστούμε πως θα φτάναμε στο σημείο να έχουμε 13 ομάδες να επεξεργαστούν και να αναδιανείμουν αυτά τα δεδομένα’ ενώ δεν παρέλειψε να τονίσει πως «είναι σημαντικό αυτό το διήμερο. Για πρώτη φορά μπορούμε να δούμε και να εκμεταλλευτούμε τα δεδομένα του δημοσίου και πως μπορούν να μας πάρουν ένα βήμα παραπέρα, να αποκτήσουν αξία κοινωνική και οικονομική».

Με αφορμή αυτό το δημιουργικό διήμερο, το Impossible.Works συνάντησε ανθρώπους που συνείσφεραν σημαντικά στην επιτυχία του πρώτου Open Data Cyprus crowdhackathon για να μας δώσουν την δική τους αίσθηση για τα όσα διαδραματίστηκαν:

Μιχάλης Ψαλλίδας, Managing Director “Crowdpolicy”, μέλος της οργανωτικής επιτροπής. «Για άλλη μια φορά επιβεβαιώνεται πως όταν βάλεις νέους ανθρώπους, με όρεξη και μεράκι και τους βοηθήσεις, μπορούν να κάνουν απίστευτα πράγματα. Το τμήμα διοικητικής μεταρρύθμισεις μας έδωσε τα δεδομένα του δημόσιου τομέα, αυτά μετασχηματίζονται με την φαντασία των παιδιών σε χρήσιμες εφαρμογές, τόσο για την κοινωνία όσο και για την οικονομία».

Loader