Με το ΔΡΑ.Σ.Ε. τίποτα δεν είναι impossible

Με το ΔΡΑ.Σ.Ε. τίποτα δεν είναι impossible

H Eυρωπαϊκή Ένωση στηρίζει Κύπριους μαθητές μέσω του εκπαιδευτικού προγράμματος ΔΡΑ.Σ.Ε.

Με το ΔΡΑ.Σ.Ε. τίποτα δεν είναι impossible

Ενόψει της νέας σχολικής χρονιάς, η Ευρωπαϊκή Ένωση παρουσιάζει το εκπαιδευτικό πρόγραμμα ΔΡΑ.Σ.Ε. (Δράσεις Σχολικής και Κοινωνικής Ένταξης), το οποίο ξεκίνησε να υλοποιείται το 2015 και θα ολοκληρωθεί το 2023, - έχοντας ως στόχο την στήριξη μαθητών και μαθητριών σε δημόσια σχολεία της Κύπρου που είτε ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας - είτε βρίσκονται αντιμέτωποι με κίνδυνο της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού.

Με τη χρηματοδότηση €25 εκατομμυρίων από την Ε.Ε., το ΔΡΑ.Σ.Ε. βελτιώνει τα μαθησιακά αποτελέσματα και αναμένεται - να συμβάλει στη μείωση των ποσοστών σχολικής αποτυχίας, της παραβατικότητας και της πρόωρης εγκατάλειψης του σχολείου. Αναμένεται επίσης να ενισχύσει την κοινωνική ευημερία και να συμβάλει στην ομαλότερη κοινωνική ένταξη των οικονομικά ασθενέστερων ομάδων του πληθυσμού.

Το πρόγραμμα έχει στηρίξει μέχρι σήμερα πάνω από 15,000 μαθητές και μαθήτριες, και απασχολεί περίπου 825 εκπαιδευτικούς και 20-25 συμβουλευτικούς και κλινικούς ψυχολόγους κάθε χρόνο.

Το πρόγραμμα ΔΡΑ.Σ.Ε. υλοποιείται σε 96 νηπιαγωγεία, δημοτικά σχολεία, γυμνάσια, λύκεια και τεχνικές σχολές και απασχολεί περίπου 825 εκπαιδευτικούς και 20-25 συμβουλευτικούς και κλινικούς κάθε χρόνο. Μέχρι σήμερα, από το πρόγραμμα έχουν επωφεληθεί πάνω από 15,000 μαθητές και μαθήτριες.

«Η τεράστια συνεισφορά της Ευρωπαϊκής Ένωσης συμβάλλει στην παροχή καλύτερης εκπαίδευσης για τους Κύπριους μαθητές», δήλωσε η Γιάννα Δημητρίου, Κεντρική Συντονίστρια του προγράμματος ΔΡΑ.Σ.Ε. για την Μέση Εκπαίδευση στην επαρχία Λεμεσού.

Στο πλαίσιο του προγράμματος, παρέχεται στους μαθητές επιπλέον διδασκαλία ελληνικών, μαθηματικών, λογοτεχνίας, φυσικής, χημείας, βιολογίας και οικονομικών, και μία σειρά από δημιουργικά προγράμματα, όπως χορός, τέχνη, πληροφορική, φυσική αγωγή, θέατρο, μουσική κ.ά.

«Πιστεύω ότι με τη βοήθεια της Ε.Ε. μπορούμε να ανταποκριθούμε στις ανάγκες - όλων των μαθητών και να τους βοηθήσουμε να προοδεύσουν», ανέφερε ο Μιχάλης Χατζηβασιλείου, εκπαιδευτής του ΔΡΑ.Σ.Ε.

Αξίζει να σημειωθεί πως, εκτός από το ΔΡΑ.Σ.Ε., η Ε.Ε. έχει χρηματοδοτήσει άλλα 17 προγράμματα για νέους στην Κύπρο, στο πλαίσιο της έμπρακτης στήριξής της σε έργα που προσφέρουν πραγματικά οφέλη και κάνουν τη διαφορά σε τοπικό επίπεδο.

«Η Ε.Ε. δίνει μεγάλη έμφαση στον τομέα της εκπαίδευσης, που αποτελεί μακροπρόθεσμη επένδυση για το μέλλον κάθε κοινωνίας, καθώς ποιοτική εκπαίδευση σήμερα σημαίνει καλύτεροι πολίτες αύριο. Η Κύπρος αξιοποιεί τα χρηματοδοτικά κονδύλια που δίδονται μέσω του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου για την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής , τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας του - εκπαιδευτικού συστήματος και την ενίσχυση της απασχόλησης των νέων», τόνισε ο Επικεφαλής της Αντιπροσωπίας της Ε.Ε. στην Κύπρο, κ. Ιερόθεος Παπαδόπουλος.

Σημειώνεται πως κατά την επταετία 2021-2027, η Ε.Ε. πρόκειται να εφαρμόσει το πρόγραμμα Invest EU, που έχει ως στόχο του να ενισχύσει περαιτέρω τη δημιουργία θέσεων εργασίας και να στηρίξει τις επενδύσεις και την καινοτομία. Το πρόγραμμα θα συνενώσει υπό την ίδια στέγη τα πολυάριθμα χρηματοδοτικά μέσα που διαθέτει η Ε.Ε. για στήριξη των επενδύσεων στην Ε.Ε., καθιστώντας την ενωσιακή χρηματοδότηση απλούστερη, αποδοτικότερη και πιο ευέλικτη.

Το InvestEU σκοπεύει να ενεργοποιήσει 650 δις ευρώ σε πρόσθετες επενδύσεις σε όλη την Ευρώπη.

Μπορείτε να ενημερωθείτε για τα προγράμματα και σχετικές δράσεις που υλοποιούνται κοντά σας, στην ιστοσελίδα ΕΔΩ

Loader