Εμπρός στο δρόμο για τα τρία Yφυπουργεία

Εμπρός στο δρόμο για τα τρία Yφυπουργεία

Mε τη δημιουργία των Υφυπουργείων στοχεύεται η εκπόνηση πολιτικής, η εφαρμογή της και ο έλεγχος σε ζωτικούς τομείς για την οικονομία.

Εμπρός στο δρόμο για τα τρία Yφυπουργεία

Ο Υφυπουργός Παρά τω Προέδρω Κωνσταντίνος Πετρίδης κατά την παρουσίαση του νομοσχεδίου για τη δημιουργία Υφυπουργείου Τουρισμού, στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών, ανέφερε ότι με τη δημιουργία των Υφυπουργείων στοχεύεται η εκπόνηση πολιτικής, η εφαρμογή της και ο έλεγχος σε ζωτικούς τομείς για την οικονομία με εξειδίκευση στους τομείς αυτούς και με ευελιξία.

Ο κ. Πετρίδης πρόσθεσε ότι οι Υφυπουργοί θα διορίζονται από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και θα λογοδοτούν απευθείας στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, θα έχουν αυτοτελή προϋπολογισμό και διοικητική αυτονομία.

Στο σχετικό σημείωμα προς την Επιτροπή αναφέρεται επίσης ότι οι Υφυπουργοί θα παρακάθονται στις συνεδρίες του Υπουργικού Συμβουλίου και θα μπορούν να υποβάλλουν απευθείας προτάσεις πολιτικής, αλλά δεν θα μπορούν να ψηφίσουν και να υποβάλουν απευθείας νομοθετικές προτάσεις, λόγω συντάγματος, οι οποίες θα κατατίθενται από άλλα Υπουργεία, ανάλογα με την αρμοδιότητα.

Ο Υφυπουργός είπε πως από τη μελέτη του τρόπου ανάπτυξης του τουριστικού προϊόντος διεφάνη ότι υπάρχει αδυναμία στην επιβολή οριζόντων πολιτικών, που είναι απαραίτητες για την εφαρμογή ολοκληρωμένης εθνικής στρατηγικής για τον τουρισμό.

Ο κ. Πετρίδης πρόσθεσε ότι τα Υφυπουργεία δεν θα δημιουργήσουν διόγκωση του κράτους, αλλά θα αποτελούν μετεξέλιξη τμημάτων και δεν προϋποθέτουν αυξημένο διοικητικό κόστος. Αντίθετα, συνέχισε, αν απαλειφθούν οι αλληλοκαλύψεις είναι δυνατόν να υπάρξουν εξοικονομήσεις.

Για τον ΚΟΤ, ο οποίος θα καταργηθεί επήλθε συμφωνία και όσοι εκ των υπαλλήλων θέλουν θα μπορούν να ενταχθούν σε σχέδιο εθελούσιας αφυπηρέτησης, ανέφερε ότι το καθεστώς των ωρομισθίων δεν ρυθμίζεται με νόμο για αυτό και έγινε συμφωνία με τις συνδικαλιστικές οργανώσεις

Παράλληλα, μια προσεγμένη πολιτική θα αναβαθμίσει την ανταγωνιστικότητα, κάτι που αδυνατούσε να προωθήσει ο ΚΟΤ του οποίου το ΔΣ συνίσταται από πολιτικούς διορισμούς, μελών μερικής απασχόλησης.

Συμφωνούν όλοι οι φορείς για τη δημιουργία Υφυπουργείου Ναυτιλίας

Ο Κωνσταντίνος Πετρίδης, παρουσιάζοντας ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών το νομοσχέδιο για τη δημιουργία Υφυπουργείου Ναυτιλίας, σημείωσε πως η ναυτιλία είναι ένας τομέας της οικονομίας στον οποίο η Κύπρος παρουσιάζει συγκριτικά πλεονεκτήματα, τα οποία πρέπει να αξιοποιηθούν αποτελεσματικά σε συνδυασμό με τις νέες ευκαιρίες που προκύπτουν διεθνώς.

Ανέφερε ότι στον τομέα απασχολούνται 4.500 υπάλληλοι και 55.000 ναυτικοί, και πρόσθεσε ότι ο κυπριακός είναι ο τρίτος μεγαλύτερος στόλος στην ΕΕ, έχει πολύ θετικές προοπτικές περαιτέρω ανάπτυξης και θα ήταν καλύτερο να αποτελεί χωριστό τμήμα του δημοσίου.

Πρόσθεσε πως υπάρχει ανάγκη για αποτελεσματική διοίκηση με άτομο που θα ασχολείται αποκλειστικά με τη ναυτιλία και η σύσταση Υφυπουργείου θα αποτελεί ξεκάθαρο μήνυμα για τη στήριξη προς τη ναυτιλία.

Θετικοί οι εμπλεκόμενοι φορείς της οικονομίας για Υφυπουργείο Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας

Όπως ανέφερε ο Κωνσταντίνος Πετρίδης, είναι κοινή παραδοχή ότι υπάρχει θεσμικό κενό όσον αφορά τη χάραξη πολιτικής σε θέματα μικροοικονομίας και προώθησης οριζόντιων δράσεων για κάλυψη των κενών και αδυναμιών σε θέματα ανταγωνιστικότητας και ανάπτυξης, και αντιμετώπιση της γραφειοκρατίας.

Αφού ανέφερε στους Βουλευτές ότι θεσμικά είναι λάθος να αμφισβητείται η γνωμάτευση του Γενικού Εισαγγελέα για τα Υφυπουργεία, είπε πως, εάν υπάρξει διαφορά, το κόστος από τη δημιουργία του Υφυπουργείου θα είναι από 5.000 μέχρι 10.000 ευρώ που δεν είναι σημαντικό να συζητείται στη Βουλή.

Εξήγησε ότι το Υφυπουργείο Ανάπτυξης θα έχει οριζόντιες εξουσίες, για βελτίωση της αποδοτικότητας με αρμοδιότητες, συν των άλλων στην ηλεκτρονική διακυβέρνηση, στα θέμα έρευνας και καινοτομίας που είναι διάσπαρτα.

Ανέφερε περαιτέρω ότι σήμερα δεν υπάρχουν κατευθυντήριες γραμμές για τον επενδυτή για αυτό και η Κύπρος βρίσκεται πολύ χαμηλά στον τομέα έρευνας και καινοτομίας.

Ανέφερε περαιτέρω πως απαιτείται δομή και ανέφερε ότι σε αυτήν θα ενταχθεί ο Κυπριακός Οργανισμός Προσέλκυσης Επενδύσεων (CIPA), καθώς η παρούσα διακυβέρνηση του και η μη οργανική σύνδεση του με το κράτος δεν του επιτρέπει να προσφέρει τα αναμενόμενα.

Στη δομή θα υπάρχει ένας πολιτικός προϊστάμενος και σε αυτήν θα εντάσσεται η διεύθυνση επενδύσεως, εξήγησε και είπε ότι ο επενδυτής θα βλέπει μόνο ένα στη διεύθυνση επενδύσεων ο οποίος θα αναλαμβάνει και θα διαχειρίζεται τα ζητήματα που αφορούν τα διάφορα τμήματα.

Loader