Έρχονται βαριές «καμπάνες» για όσους ρυπαίνουν

Έρχονται βαριές «καμπάνες» για όσους ρυπαίνουν

Σειρά μέτρων για αντιμετώπιση των προβλημάτων από το κλείσιμο του Κοτσιάτη, ετοιμάζουν Υπουργείο Γεωργίας και Δήμοι

Έρχονται βαριές «καμπάνες» για όσους ρυπαίνουν

Η δυνατότητα επιβολής αποτρεπτικών ποινών σε όσους ρυπαίνουν ελεύθερους χώρους στους δήμους και η δημιουργία νέων πράσινων σημείων, είναι τα βασικότερα όπλα με τα οποία εφοδίασε τους δήμους ο Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος Κώστας Καδής.

Οι δήμαρχοι της Λευκωσίας συναντήθηκαν με τον Υπουργό Γεωργίας την Παρασκευή 2 Αυγούστου για να συζητήσουν τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν στη διαχείριση των σκυβάλων μετά το κλείσιμο του Κοτσιάτη, με κυριότερα το αυξημένο κόστος της μεταφοράς των σκουπιδιών στη Μονάδα Ολικής Επεξεργασίας Απορριμμάτων (ΧΥΤΥ) Κόσιης, αλλά και την ανεξέλεγκτη απόρριψη σκυβάλων από τους δημότες σε ελεύθερους χώρους στους δήμους.

Στην έκκληση των δήμων για οικονομική ενίσχυση τους ώστε να ανταπεξέλθουν στη μεταβατική περίοδο που δημιουργείται με την αλλαγή της φιλοσοφίας στη διαχείριση των αποβλήτων, το Υπουργείου απάντησε με στήριξη των δήμων για δημιουργία υποδομών, που σε αυτό το στάδιο φαίνεται να τους αφήνουν ικανοποιημένους.

Μετά τη σύσκεψη οι δράσεις επικεντρώθηκαν στην δημιουργία περισσότερων πράσινων σημείων στου δήμους, στην ανάληψη εκστρατείας ευαισθητοποίησης των πολιτών σε συνδυασμό με αποτρεπτικά πρόστιμα από τους δήμους για την απόρριψη αποβλήτων σε ελεύθερους χώρους και στη λειτουργία του διαμετακομιστικού σταθμού στη Λευκωσία, όπου τα σκυβαλοφόρα των δήμων θα μπορούν να παίρνουν τα σκουπίδια για να μεταφερθούν στη συνέχεια στην Κόσιη.

Τρία νέα πράσινα σημεία Μιλώντας μετά την συνάντηση ο Υπουργός Γεωργίας ανακοίνωσε την πρόθεση του Υπουργείου να πυκνώσει τα πράσινα σημεία με τη δημιουργία τριών νέων σημείων στην περιοχή της Λευκωσίας, όπου οι πολίτες θα μπορούν να αφήνουν δωρεάν ογκώδη απόβλητα οικιακής προέλευσης.

Τα τρία νέα πράσινα σημεία θα δημιουργηθούν στους δήμους Αγλαντζιάς, Λατσιών και Λακατάμιας, ενώ ο Υπουργός εξήγγειλε ότι σύντομα ο αριθμός των πράσινων σημείων θα πολλαπλασιαστεί σε ολόκληρη την Κύπρο.

Όπως ανέφερε ενώ υπήρχε προγραμματισμός να δημιουργηθούν πολύ περισσότερα σημεία από αυτά τα οποία λειτουργούν σήμερα, υπήρχε αρχικά μια επιφύλαξη και μια άρνηση από την τοπική αυτοδιοίκηση που δεν επέτρεψε να δημιουργηθούν. Αυτή τη στιγμή, πρόσθεσε, υπάρχει μια αντίθετη τάση και πολλές περιοχές ζητούν τη δημιουργία πράσινων σημείων και για αυτό το Υπουργείο προχωρεί με τον προγραμματισμό, έχοντας ήδη τα ανάλογα κονδύλια στον προϋπολογισμό του.

Αυστηρά πρόστιμα

Παράλληλα το Υπουργείο, σε συνεργασία με τους δήμους και το Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών, προχωρούν σε μια εκτεταμένη εκστρατεία ευαισθητοποίησης, αφού όπως λέχθηκε, πολλά από τα προβλήματα προκύπτουν μέσα από τη μη υπεύθυνη στάση των ίδιων των πολιτών.

Ο κ. Καδής είπε επίσης ότι θα δοθούν και νομικά εργαλεία στους δήμους, ώστε εκεί που δεν υπάρχει ευαισθητοποίηση να υπάρξουν οι ανάλογες ποινές. Συγκεκριμένα θα οριστούν επιθεωρητές με διάταγμα που θα εκδοθεί από το Υπουργείο μέσα στις επόμενες μέρες, ώστε εκεί που παρατηρούνται παρατυπίες να μπορούν να επιβάλουν εξώδικα πρόστιμα. Πρόθεση του Υπουργείου είναι να εξαντλήσει την αυστηρότητά του, ώστε να αποφευχθούν φαινόμενα απόρριψης σκουπιδιών σε ελεύθερα οικόπεδα ή σε ποταμούς.

Όπως εξήγησε ο Υπουργός, αυτή τη στιγμή υπάρχει δυνατότητα επιβολής προστίμων μέχρι και 4000 ευρώ από έναν πολύ μικρός αριθμός επιθεωρητών του Τμήματος Περιβάλλοντος. Με το διάταγμα που θα εκδοθεί αυτή τη δυνατότητα θα διευρυνθεί, δίνοντάς την και στους εκπροσώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης που θα υποδειχθούν από τους δήμους.

«Το Υπουργείο θα είναι αμείλικτο σε αυτές τις περιπτώσεις και θα εξαντλεί την αυστηρότητά του. Δε θα δεχθούμε πλέον παράνομες απορρίψεις σκουπιδιών όπου να ’ναι», είπε.

Δημιουργία υποδομών αντί οικονομικής ενίσχυσης

Στο αίτημα των δήμων για οικονομική ενίσχυση λόγω του αυξημένου κόστους που επέφερε η μετάβαση από το απλό θάψιμο των σκουπιδιών στην ολοκληρωμένη διαχείριση, το Υπουργείο αντιπρότεινε τη δημιουργία υποδομών για καλύτερη διαχείριση των αποβλήτων.

Ο Υπουργός ανέφερε ότι η «δεν θέλουμε τα ποσά που θα δώσουμε να πάμε σε μια μαύρη τρύπα» και εξέφρασε την επιθυμία να « πάνε στοχευμένα στη δημιουργία των υποδομών που θα στηρίξουν την προσπάθεια για καλύτερη διαχείριση των αποβλήτων».

«Είμαστε σε συνεννόηση με τους δήμους ώστε αυτές οι υποδομές να δημιουργηθούν το συντομότερο δυνατό και έχουμε στους προϋπολογισμούς μας τα απαραίτητα κονδύλια για να στηρίξουμε αυτή την προσπάθεια», είπε.

Συνάντηση και με τους διαχειριστές σκιπ

Ο Υπουργός είχε επίσης συνάντηση με εκπροσώπους των σκιπ, κατά την οποία έγινε συνεννόηση για το πως θα διαχειριστούν αυτή τη νέα κατάσταση. Τα προβλήματα προκύπτουν λόγω του αυξημένου κόστους και από την ώρα που λειτουργεί μόνο μια μονάδα για ολοκληρωμένη διαχείριση αυτού τους είδους των αποβλήτων.

Ο Υπουργός είπε ότι υπάρχει μια μείωση της αρχικής τιμής που έδωσε αρχικά αυτή η μονάδα ώστε να μπορέσουν να υλοποιήσουν τις υποχρεώσεις τους οι διαχειριστές σκιπ μέσα στην επόμενη περίοδο και από εκεί και πέρα «θα τους διευκολύνουμε ώστε και οι ίδιοι να κάνουν προκαταρκτική διαχείριση που θα τους περιορίζει το κόστος αφενός και αφετέρου θα βοηθήσουμε όσο μπορούμε τις διαδικασίες δημιουργίας επιπρόσθετων μονάδων, ώστε μέσα από τον ανταγωνισμό να καθοριστούν και χαμηλότερες τιμές».

Ικανοποίηση δήμων από τις αντιπροτάσεις του Υπουργού

Μιλώντας μετά τη συνάντηση ο Δήμαρχος Στροβόλου Ανδρέας Παπαχαραλάμπους ανέφερε ότι το κλείσιμο του σκυβαλότοπου του Κοτσιάτη που πολύ σωστά έγινε έχει επιφέρει μια σειρά από προβλήματα που βρήκαν τους δήμους απροετοίμαστους.

«Εμείς ως τοπικές αρχές αντιμετωπίζουμε καθημερινά αυτά τα προβλήματα. Θέσαμε ενώπιον του αρμόδιου υπουργού, του κ. Καδή, τα ζητήματα που μας απασχολούν και φεύγουμε από αυτή τη σύσκεψη ενθαρρυμένοι ότι τα προβλήματα θα βρουν σιγά-σιγά τη λύση τους», ανέφερε.

Είπε επίσης ότι δεν είναι εύκολη η διαχείριση της νέας κατάστασης, η οποία απαιτεί και επιπλέον χρήμα και κάποια περίοδο προσαρμογής. «Πρέπει όμως να κάνουμε αυτά που πρέπει έτσι ώστε αυτή η περίοδος προσαρμογής να είναι όσο το δυνατό πιο μικρή», είπε. Τόνισε επίσης τη σημασία οι δημότες να αντιληφθούν ότι δεν μπορούν να πετάνε ότι φτάσουν στο διπλανό οικόπεδο, δημιουργώντας πολύ άσχημες περιβαλλοντικές επιπτώσεις για την πόλη.

Ευχαρίστησε τον Υπουργό για την άμεση ανταπόκριση και εξέφρασε την βεβαιότητα ότι θα καταφέρουν να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα που προέκυψαν με τη συνεργασία όλων.

«Μας ικανοποιεί η πρόταση του Υπουργού, μπορεί να είναι και η αντιπρόταση του Υπουργού η πιο σωστή για να πάνε τα λεφτά εκεί που πρέπει. Η πιο σημαντική υποδομή είναι η δημιουργία ενός διαμετακομιστικού σταθμού εντός της Λευκωσίας για να μπορέσουμε να επιφέρουμε μια μεγάλη μείωση στα σκυβαλοφόρα που πηγαίνουν στην Κόσιη με αποτέλεσμα να υπάρχει αυτό το τεράστιο κόστος για τους δήμους μας», σημείωσε.

Πρόσθεσε ότι για τη λειτουργία του διαμετακομιστικού σταθμού έχει γίνει μελέτη και έχει παραδοθεί στον Υπουργό, ο οποίος ξεκαθάρισε ότι είναι μέσα στις προθέσεις του Υπουργείου να την εξετάσει και να την στηρίξει.

Loader