Η θεσμοθέτηση του Crowdfunding, ακόμη ένα βήμα μπροστά

Η θεσμοθέτηση του Crowdfunding, ακόμη ένα βήμα μπροστά

Καίρια και σημαντική χρηματοδοτική μορφή της ευρωπαικής ένωσης κεφαλαιαγορών

Η θεσμοθέτηση του Crowdfunding, ακόμη ένα βήμα μπροστά

Πόσο μπορεί να ενισχύσει και να συμβάλλει στην τόνωση των επενδύσεων η εισαγωγή του Crowdfunding στην οποία αναφέρθηκε η πρόεδρος της επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, Δήμητρα Καλογήρου;

Σύμφωνα με πρόσφατες δηλώσεις της προέδρου της Επιτροπής, η Κεφαλαιαγορά μελετά το ενδεχόμενο εισαγωγής εντός της επόμενης διετίας προϊόντος μαζικής χρηματοδότησης (Crowdfunding) μέσω του οποίου μια εταιρεία θα μπορεί να αντλεί κεφάλαια από μικροεπενδυτές.

Πρόκειται για μια ιδιαίτερα διαδεδομένη πρακτική και εκτιμάται ότι το 2015 είχαν συγκεντρωθεί μέσω του συγκεκριμένου εργαλείου χρηματοδότησης περισσότερα από 34 δισ. δολάρια, διεθνώς.

«Με αυτό τον τρόπο», εξηγεί, «προσθέτουμε ακόμη ένα προϊόν, πέρα των μετοχών, των ομολόγων και των παραγώγων, που θα βοηθήσει στην ανάπτυξη της κυπριακής Κεφαλαιαγοράς».

Η θεσμοθέτηση της συμμετοχικής χρηματοδότησης στην Κύπρο δεν θα ξεκινήσει από το μηδέν, καθώς λειτουργούν σχετικές πλατφόρμες στην Ευρώπη, με πλέον πρόσφατο παράδειγμα την Ελλάδα. Ο νόμος για τις συμμετοχικές χρηματοδοτήσεις που ψηφίστηκε τον περασμένο Σεπτέμβριο προβλέπει ότι θα λειτουργήσουν πλατφόρμες crowdfunding μέσω αδειοδοτημένων χρηματιστηριακών εταιρειών.

Το Crowdfunding Cyprus θεωρεί την πρόθεση της Κεφαλαιαγοράς να εξετάσει το ενδεχόμενο της συμμετοχικής χρηματοδότησης ως αναμενόμενη και ιδιαίτερα σημαντική, καθώς εδώ και καιρό όλοι οι αρμόδιοι φορείς συζητούν για την ανάγκη ρυθμιστικού και νομοθετικού πλαισίου που να αφορά το crowdfunding. Το Crowdfunding Cyprus, ως πρωτοπόρα πρωτοβουλία της KPMG και της Anirot Development Organisation, έχει προβεί σε σημαντικά διαβήματα για την εισαγωγή τέτοιου ρυθμιστικού πλαισίου ενώ στο πρώτο συνέδριο συμμετοχικής χρηματοδότησης το οποίο διοργάνωσε τον Ιούνιο, παρουσίασε λεπτομερή ανάλυση της ανάγκης ενός οικοσυστήματος συμμετοχικής χρηματοδότησης, το οποίο θα δώσει ώθηση στις επενδύσεις και στο επιχειρείν, τόσο για νεοφυείς επιχειρήσεις όσο και για υφιστάμενες.

Η πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς είχε αναφερθεί και στη νέα οδηγία MiFID 2, που θα τεθεί σε εφαρμογή την 1η Ιανουαρίου του 2018. «Θα αλλάξει», είχε αναφέρει, «αρκετά τον χρηματοπιστωτικό τομέα τουλάχιστον για το πώς λειτουργούν οι ΚΕΠΕΥ. Η νομοθεσία αυτή θα μειώσει τις εξωχρηματιστηριακές συναλλαγές και τα προϊόντα που γίνονται σήμερα εξωχρηματιστηριακά θα μεταφέρονται σε ρυθμιζόμενες αγορές που εποπτεύονται από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς», πρόσθεσε.

Κληθείσα να αναφέρει κατά πόσον συνεχίζει να υπάρχει ενδιαφέρον για απόκτηση άδειας λειτουργίας είτε για ΚΕΠΕΥ είτε για άλλους οργανισμούς που βρίσκονται κάτω από την εποπτεία της ΕΚ, η κ. Καλογήρου είπε ότι συνεχίζεται το ενδιαφέρον και σήμερα υπάρχουν κατατεθειμένες 50 αιτήσεις για απόκτηση άδειας ΚΕΠΕΥ και ακόμη 20 αιτήσεις για απόκτηση άδειας Εταιρείας Διοικητικών Υπηρεσιών, προσθέτοντας ότι συνολικά εκκρεμούν 119 αιτήσεις για αδειοδότηση, ενώ 600 οντότητες βρίσκονται υπό την εποπτεία της ΕΚ. Τέλος, τόνισε ότι μέχρι σήμερα έχουν αδειοδοτηθεί από την ΕΚ 13 Μεγάλοι Διαχειριστές (Εταιρείες Διαχείρισης Οργανισμών Εναλλακτικών Επενδύσεων) και βρίσκονται υπό εξέταση ακόμη 11 αιτήσεις, σημειώνοντας ότι οι διαχειριστές κεφαλαίων έχουν υπό διαχείριση πέραν των 2,3 δισ. ευρώ.

Η Ειρήνη Δημητρίου, ιδρύτρια του Crowdfunding Cyprus, υποστηρίζει πως η συμμετοχική χρηματοδότηση δεν είναι απλά εργαλείο συλλογής πόρων για start-ups, αλλά αποτελεί ένα πολυδιάστατο και περίπλοκο εργαλείο το οποίο χρειάζεται επαγγελματίες στη χρήση του για να ελαχιστοποιηθούν οι όποιοι κίνδυνοι. «Περιμέναμε την Κεφαλαιαγορά να προχωρήσει θετικά με το θέμα αυτό» και συνεχίζει λέγοντας πως «H πολύ πρόσφατη απόφαση του Ευρωπαικού Κοινοβουλίου, για την αύξηση του ορίου χρηματοδότησης χωρίς ενημερωτικό δελτίο (prospectus) από νεοφυείς και μικρομεσαίες επιχειρήσεις στο 1εκ. ευρώ, βάσει και της πρότασης που είχε γίνει από το European Crowdfunding Network, ανοίγει το δρόμο προς την εγκαθίδρυση της συμμετοχικής χρηματοδότησης ως καίρια και σημαντική χρηματοδοτική μορφή της ευρωπαικής ένωσης κεφαλαιαγορών. Όλοι θα επωφεληθούν, φτάνει το πλαίσιο να είναι αυστηρό μεν, φιλόξενο δε».

O Παγκράτιος Βανέζης, Principal στην ΚPMG, διευκρίνησε πως «Tο Crowdfunding Cyprus, έχει ολοκληρώσει λεπτομερές ρυθμιστικό και νομοθετικό πλαίσιο για τη συμμετοχική χρηματοδότηση στην Κύπρο. Εδώ και ένα χρόνο συμμετέχουμε σε συνέδρια στην Ευρώπη και έχουμε συλλέξει όλες τις πληροφορίες από ειδικούς, σε αντίστοιχα δίκτυα καθώς και από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε σχέση με το ιδανικό ρυθμιστικό πλαίσιο για τη συμμετοχική χρηματοδότηση. Είναι πολύ σημαντικό να εξετάσουμε τις υφιστάμενες πρακτικές, δίνοντας ιδιαίτερη προσοχή σε αυτή του Ηνωμένου Βασιλείου, η οποία μπορεί να αποτελέσει εξαιρετικό πρότυπο, λαμβάνοντας υπόψη το παρόμοιο νομικό σύστημα των δύο χωρών. Η Κύπρος μπορεί να αποτελέσει περιφερειακό κέντρο crowdfunding και να ενισχύσει τον τομέα των υπηρεσιών με την εισαγωγή ενός υγιούς πλαισίου συμμετοχικής χρηματοδότησης».

Loader