Υπό δημιουργία εταιρεία για διαχείριση αποβλήτου χαρτιού

Υπό δημιουργία εταιρεία για διαχείριση αποβλήτου χαρτιού

Με πρωτοβουλία του ΚΕΒΕ

Υπό δημιουργία εταιρεία για διαχείριση αποβλήτου χαρτιού

Τη δημιουργία συλλογικού φορέα, ο οποίος θα αναλάβει τη διαχείριση αποβλήτου χαρτιού μη συσκευασίας, σε συνεργασία με τους εμπόρους των ειδών αυτών, αποφάσισε το ΚΕΒΕ.

Η ενέργεια αυτή γίνεται σε ανταπόκριση στην ανάγκη που απορρέει από τις πρόνοιες του περί αποβλήτων διαχείρισης χαρτιού μη συσκευασίας κανονισμών του 2017, που προβλέπουν τη δημιουργία ξεχωριστού συστήματος διαχείρισης απόβλητου χαρτιού μη συσκευασίας από τους παραγωγούς.

Όπως δήλωσε σε συνέντευξη στο ΚΥΠΕ ο Πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πάφου και μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής του ΔΣ του ΚΕΒΕ Ανδρέας Δημητριάδης, μέχρι τον Σεπτέμβριο 2018,οι παραγωγοί πρέπει να μεριμνήσουν για τη δημιουργία ατομικών ή συλλογικών συστημάτων διαχείρισης αποβλήτων χαρτιού μη συσκευασίας, με τον στόχο ανακύκλωσης να φθάνει μέχρι και 75% της συνολικής ποσότητας που διαθέτουν στην αγορά τα μέλη του συστήματος, διευκρινίζοντας πως η αναφορά δεν είναι για το 75% της συνολικής διαθέσιμης ποσότητας στην κυπριακή αγορά.

Σκοπός της εταιρείας που βρίσκεται υπό δημιουργία, σημείωσε ο κ. Δημητριάδης, είναι ο διαχωρισμός του χαρτιού και η ανακύκλωσή του και, συγκεκριμένα, η δημιουργία Συλλογικού Συστήματος Διαχείρισης Αποβλήτων Χαρτιού Μη Συσκευασίας.

Σήμερα, το χαρτί μη συσκευασίας, είπε στη συνέντευξη του στο ΚΥΠΕ, δεν διαχωρίζεται στην πηγή άλλα συλλέγεται με τον ίδιο τρόπο που συλλέγονται και τα υλικά συσκευασίας από την Green Dot. Για τη διαχείριση του χαρτιού μη συσκευασίας μέχρι τώρα η Green Dot πληρωνόταν από τους Δήμους και τις Κοινότητες, οι οποίες συμμετείχαν στα προγράμματα συλλογής της Green Dot. Από την ημέρα ψήφισης της νομοθεσίας, όπως εξήγησε, η ευθύνη έχει πλέον μεταφερθεί στους παραγωγούς του χαρτιού.

Εάν το νέο σύστημα αποφασίσει ότι θα πορευτεί μόνο του -εξαιρετικά δύσκολο έως αδύνατο- τότε, είπε ο κ. Δημητριάδης, θα πρέπει να γίνει ενημέρωση του κοινού, ώστε να γίνεται διαχωρισμός στην πηγή των υλικών συσκευασίας από το χαρτί μη συσκευασίας και φυσικά ξεχωριστή συλλογή.

Εάν το σύστημα θα συνεργαστεί με την Green Dot, που ήδη κάνει την συλλογή, τότε ο διαχωρισμός θα γίνεται σε μεταγενέστερο στάδιο στις εγκαταστάσεις διαλογής των υλικών, όπως εξάλλου γίνεται και τώρα.

Τα υλικά συσκευασίας μετά τον διαχωρισμό θα χρεώνονται στην Green Dot, ενώ το χαρτί μη συσκευασίας θα χρεώνεται στο νέο σύστημα.

Επεσήμανε πως οι εργασίες του νέου συστήματος δεν είναι ανταγωνιστικές προς τις εργασίες της Green Dot και δεν είναι ανταγωνιστικές προς κανένα ιδιωτικό οργανισμό.

Ως χαρτί μη-συσκευασίας, ο νόμος εννοεί, μεταξύ άλλων, τις εφημερίδες, φυλλάδια, διαφημιστικά έντυπα σε δημοσιογραφικό χαρτί, είπε ο πρόεδρος του ΕΒΕ Πάφου. Επίσης, τα περιοδικά, έντυπα, καταλόγους, διαφημίσεις σε χαρτί ιλουστρασιόν. Χαρτί γραφείου, φακέλους, επιστολές, χαρτί από εκτυπώσεις, ταμειακές αποδείξεις, τηλεφωνικούς καταλόγους, χαρτόνι, κάρτες, θήκες αρχειοθέτησης και ταξινόμησης εγγράφων, εισιτήρια, χάρτινα καρούλια.

Επιπρόσθετα, συνέχισε, χαρτί για παραγωγή έργων τέχνης, βιβλία, σχολικά σημειωματάρια και άλλο χαρτί για σχολική χρήση και χαρτί που χρησιμοποιείται για την παραγωγή οποιουδήποτε από τα είδη που αναφέρονται πιο πάνω.

Ο κ. Δημητριάδης εξήγησε περαιτέρω πως στις 15 Δεκεμβρίου 2017 δημοσιευτήκαν στην επίσημη εφημερίδα της Δημοκρατίας «Οι Περί Αποβλήτων (Διαχείριση Χαρτιού Μη-Συσκευασίας) Κανονισμοί του 2017», οι οποίοι θέτουν το νομικό πλαίσιο υποχρεώσεων των παραγωγών χαρτιού μη συσκευασίας.

Ο νόμος προβλέπει τη δημιουργία ξεχωριστού συστήματος διαχείρισης απόβλητων χαρτιού μη συσκευασίας από τους παραγωγούς.

Οι Κανονισμοί βασίζονται στη διευρυμένη αρχή της ευθύνης του παραγωγού και επηρεάζουν κάθε φυσικό ή νομικό πρόσωπο, το οποίο για σκοπούς άσκησης των επαγγελματικών του εργασιών διαθέτει στην αγορά της Κυπριακής Δημοκρατίας χαρτί μη συσκευασίας.

Επεσήμανε επίσης πως διάθεση στην αγορά σημαίνει την πρώτη φορά κατά την οποία πραγματοποιείται προμήθεια χαρτιού μη συσκευασίας στην αγορά της Δημοκρατίας.

Δηλαδή, κατά το στάδιο της πώλησης ή χρήσης και όχι κατά το στάδιο της εισαγωγής.

Εννοείται ότι κάποιος ο οποίος μεταποιεί, επεξεργάζεται ή μεταπωλεί χαρτί μη συσκευασίας, το οποίο έχει ήδη διατεθεί στην κυπριακή αγορά δεν θεωρείται παραγωγός.

Σύμφωνα με τους Κανονισμούς, συνέχισε, οι παραγωγοί έχουν ευθύνη, εντός εννέα (9) μηνών από την ημερομηνία έναρξης της ισχύος των Κανονισμών, δηλαδή μέχρι τον Σεπτέμβριο 2018, να μεριμνήσουν για τη δημιουργία ατομικών ή συλλογικών συστημάτων διαχείρισης αποβλήτων χαρτιού μη συσκευασίας.

Το συλλογικό σύστημα συνέχισε, θα έχει στόχους ανακύκλωσης που μπορεί να ανέρχονται μέχρι και 75% της συνολικής ποσότητας που διαθέτουν στην αγορά τα μέλη του συστήματος, και όχι το 75% της συνολικής διαθέσιμης ποσότητας στην κυπριακή αγορά.

Τονίζεται ότι η ανάγκη διαχείρισης του χαρτιού μη συσκευασίας αποτελεί νομοθετική υποχρέωση όλων των «παραγωγών» χαρτιού μη συσκευασίας και όχι επιλογή.

Σύμφωνα με τον κ. Δημητριάδη, επειδή αποδεδειγμένα η υποχρέωση αυτή δεν είναι ούτε οικονομικά ούτε και πρακτικά εφικτό να αναλαμβάνεται από την κάθε επιχείρηση ξεχωριστά, συνηθίζεται να αναπτύσσονται συλλογικά συστήματα με αποκλειστικό σκοπό την ανάληψη εκ μέρους των εταιρειών της υποχρέωσης αυτής.

Το ίδιο – όπως είπε- έχει γίνει και για το υλικό των συσκευασιών με την ίδρυση της Green Dot, με τις ηλεκτρονικές συσκευές και τον ηλεκτρονικό εξοπλισμό με την WEEE Ηλεκτροκύκλωση και με τη διαχείριση των οικιακών μπαταριών με την ΑΦΗΣ Κύπρου.

Και στα τρία πιο πάνω συστήματα το ΚΕΒΕ είναι μέτοχος των συσταθέντων εταιρειών/φορέων που έχουν αναλάβει τη συλλογική ευθύνη έναντι των παραγωγών, κατέληξε.

Loader