Ισότητα; Ένα χάσμα που θα μειωθεί σε 217 χρόνια

Ισότητα; Ένα χάσμα που θα μειωθεί σε 217 χρόνια

Η ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία αναλύει την κατάσταση που επικρατεί σε κάθε ευρωπαϊκό σπίτι αλλά και κυπριακό νοικοκυριό.

Ισότητα; Ένα χάσμα που θα μειωθεί σε 217 χρόνια

Ανεξάρτητα τι θέλουμε να πιστεύουμε εμείς και τι αντιλαμβανόμαστε ως εξέλιξη από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, η Στατιστική Υπηρεσία παραθέτει τα στοιχεία και η αλήθεια που κρύβουν είναι αδιαμφισβήτητη.

Οι γυναίκες παρόλου που αποφοιτούν από τα ανώτερα εκπαιδευτικά ιδρύματα σε μεγαλύτερο ποσοστό, δεν πρόκειται να γίνουν διευθύντριες. Ανεξάρτητα από τη θέση που κατέχουν ή τη δουλειά που κάνουν, δεν πρόκειται να πληρώνονται το ίδιο με έναν άνδρα συνάδερφό τους. Την ίδια ώρα θα φροντίζουν το σπίτι, και θα μεγαλώνουν τα παιδιά. Στη Γηραιά Ήπειρο, όσο περισσότερα παιδιά κάνουν οι γυνάικες, τόσο πιο δύσκολο είναι να επιστρέψουν στην εργασία τους, γεγονός που έχει πολλαπλά αποτελέσματα σε πολλούς τομείς.

Αν λοιπόν η έγνοια μας είναι οι 6 άνδρες ευρωβουλευτές και η απουσία "αρώματος γυναίκας", καλύτερα να επικεντρωθούμε σε όσα βρωμάνε και ευθυνόμαστε εμείς.

Η ΚΥΡΙΑ ΔΙΕΥΘΥΝΤΡΙΑ Ενώ οι γυναίκες έχουν υψηλότερα ποσοστά στην αποφοίτηση από τριτοβάθμια εκπαίδευση, εντούτοις, στην Κύπρο μόλις ένα στις πέντε διευθυντικά στελέχη είναι γυναίκες.

Στον επαγγελματικό τομέα, οι άνδρες, σε γενικές γραμμές, κατέχουν ανώτερες θέσεις απ’ ότι οι γυναίκες. Για παράδειγμα, παρατηρείται ότι περίπου το ένα τρίτο (34%) των ανώτερων διευθυντικών στελεχών στην ΕΕ το 2017 ήταν γυναίκες.

Η Κύπρος βρίσκεται στον πάτο στους πίνακες της σχετικής κατάταξης. Η Κύπρος διαθέτει μόλις 21% γυναίκες διευθυντικά στελέχη και αυτό μας κατατάσσει στην δεύτερη θέση από το τέλος, μετά το Λουξεμβούργο (19%).

Σε κανένα κράτος–μέλος το σχετικό ποσοστό των γυναικών δεν ξεπερνούσε το 50%: Τα υψηλότερα ποσοστά σημειώθηκαν στη Λετονία (46%), την Πολωνία και τη Σλοβενία (41%), τη Βουλγαρία, την Εσθονία, τη Λιθουανία, την Ουγγαρία και τη Σουηδία (39%).

Από την άλλη πλευρά, τα χαμηλότερα ποσοστά καταγράφηκαν στο Λουξεμβούργο (19%), την Κύπρο (21%), την Τσεχία (25%), τη Δανία, την Ιταλία και την Ολλανδία (27%).

ΔΟΥΛΕΥΩ ΤΟ ΙΔΙΟ, ΠΛΗΡΩΝΟΜΑΙ ΤΟ ΙΔΙΟ Κατά μέσο όρο, το ποσοστό απασχόλησης των ανδρών είναι υψηλότερο από αυτό των γυναικών (73% σε σύγκριση με 62%, στην ΕΕ το 2017).

Στην Κύπρο, το ποσοστό απασχόλησης των ανδρών είναι στο 70% και των γυναικών στο 61,4%. Αξίζει επίσης, να σημειωθεί, ότι η διαφορά ανάμεσα στα ποσοστά απασχόλησης γυναικών και ανδρών αυξάνεται ανάλογα με τον αριθμό των παιδιών.

Παράλληλα, στη χώρα μας το μισθολογικό χάσμα ανέρχεται στο 13,9% και μας κατατάσσει στην 11η θέση (κάτω από το μέσο όρο). Κοντά μας βρίσκονται χώρες όπως η Βουλγαρία, Λιθουανία, Ισπανία, Ουγγαρία και Ιρλανδία.

Σε καλύτερη θέση από την Κύπρο βρίσκονται η Σουηδία (13,3%), Ελλάδα (12,5%) και Μάλτα (11%). Οι μισθολογικές διαφορές έχουν σχεδόν εξαλειφθεί σε χώρες όπως η Ρουμανία (5,2%), Ιταλία (5,3%) και Λουξεμβούργο (5,5%).

Στην ΕΕ το 2016, οι αποδοχές των γυναικών ήταν κατά 16,2% χαμηλότερες απ’ ότι των ανδρών, συγκρίνοντας τον μέσο όρο των ακαθάριστων ωριαίων αποδοχών τους. Οι μεγαλύτερες διαφορές παρατηρήθηκαν στην Εσθονία (25,3%), την Τσεχία (21,8%), τη Γερμανία (21,5%), το Ηνωμένο Βασίλειο (21,0%) και την Αυστρία (20,1%).

Από την άλλη πλευρά, οι μικρότερες διαφορές στις αποδοχές μεταξύ γυναικών και ανδρών παρατηρήθηκαν στη Ρουμανία (5,2%), την Ιταλία (5,3%), το Λουξεμβούργο (5,5%), το Βέλγιο (6,1%) και την Πολωνία (7,2%).

ΜΙΑ ΓΥΝΑΙΚΑ ΓΙΑ ΣΠΙΤΙ Για τις οικιακές εργασίες και το μαγείρεμα, οι διαφορές είναι ακόμη μεγαλύτερες. Όπως προκύπτει από τα στοιχεία, στην Κύπρο το μαγείρεμα και η καθαριότητα του σπιτιού είναι καθαρά γυναικεία ευθύνη. Συγκεκριμένα, οι Κύπριες ασχολούνται με το νοικοκυριό σε ποσοστό 81%, ενώ οι άντρες σε 27%. Η διαφορά των 54 μονάδων μάς κατατάσσει στην έκτη θέση πριν το τέλος.

Η Κύπρος βρίσκεται σε καλύτερη θέση από χώρες όπως Αυστρία (83%-28%), Πορτογαλία (78%-19%), Βουλγαρία (73%-13%), Ιταλία (81%-20%) και Ελλάδα (85%-16%). Στην ΕΕ το 2016, το 79% των γυναικών μαγείρευαν και/ή έκαναν οικιακές εργασίες σε καθημερινή βάση, σε σύγκριση με το 34% των ανδρών.

Οι μεγαλύτερες διαφορές μεταξύ γυναικών και ανδρών σημειώνονται στην Ελλάδα (85% των γυναικών και 16% των ανδρών) και την Ιταλία (81% και 20%) και οι μικρότερες στη Σουηδία (το 74% των γυναικών και το 56% των ανδρών) και τη Λετονία (82% και 57%, αντίστοιχα).

Ένας στους δύο άνδρες κάνει δουλειές σε οκτώ χώρες της ΕΕ. Στη Λετονία, Φινλανδία, Σουηδία και Δανία άνω του 55%, ενώ σε Εσθονία, Ολλανδία, Βρετανία και Ιρλανδία άνω του 48%. Τις λιγότερες δουλειές κάνουν οι άντρες σε Βουλγαρία (13%), Κροατία (12%), Ουγγαρία (14%), Σλοβακία, Τσεχία και Ελλάδα (16%).

ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΗΣ ΜΑΝΑΣ ΤΟΥΣ Σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat, η Κύπρος βρίσκεται κοντά στον μέσο όρο της ΕΕ σε σχέση με θέματα καθημερινής φροντίδας των παιδιών. Με διαφορά 21 μονάδων, οι γυναίκες ασχολούνται περισσότερο με την καθημερινή φροντίδα και εκπαίδευση των παιδιών.

Τα στοιχεία της Eurostat θέλουν τις γυναίκες της χώρας μας να φροντίζουν τα παιδιά σε ποσοστό 96% ενώ οι άνδρες σε ποσοστό 75%. Αυτή η ψαλίδα των 21 μονάδων μάς κατατάσσει κοντά στον μέσο όρο.

Η Κύπρος βρίσκεται σε πολύ καλύτερη θέση από την Γερμανία (88%-64%) και την Βρετανία (86%-62%) λόγω της μικρότερης ψαλίδας στην φροντίδα των παιδιών μεταξύ γυναικών-ανδρών, ωστόσο, το ποσοστό συμμετοχής των γυναικών στην καθημερινή φροντίδα σ’ αυτές τις χώρες είναι πολύ χαμηλότερο. Μάλιστα, οι Κύπριοι άνδρες συμμετέχουν σε ψηλότερο ποσοστό στην ανατροφή των παιδιών από ότι οι δύο αυτές οι χώρες.

Αξίζει, επίσης, να αναφερθεί, ότι το ποσοστό των ανδρών που συμμετέχουν στην καθημερινή φροντίδα των παιδιών στην Κύπρο είναι ψηλότερο και από την Δανία (64%), την Ιρλανδία (70%), την Γαλλία (74%) και την Μάλτα (56%). Επιπρόσθετα, η διαφορά που χωρίζει την Κύπρο από την Ελλάδα είναι μεγάλη καθώς μόλις το 53% των ανδρών ασχολείται με την φροντίδα των παιδιών του.

Αν λάβει κανείς υπόψη την ψαλίδα των 21 μονάδων μεταξύ γυναικών και ανδρών, τότε διαφαίνεται ότι χώρες όπως την Σουηδία (96%-90%) την έχουν σχεδόν εξαλείψει. Επίσης, η Πορτογαλία (99%-87%), η Φινλανδία (91-79%), το Λουξεμβούργο (92%-78%), το Βέλγιο (89%-75%), η Δανία (79%-64%) και η Ιρλανδία (96%-78%) είναι σε πιο καλό δρόμο από την χώρα μας.

Στην ΕΕ το 2016, το 92% των γυναικών ηλικίας 25-49 ετών (με παιδιά κάτω των 18 ετών) είχε τη φροντίδα των παιδιών σε καθημερινή βάση, σε σύγκριση με το 68% των ανδρών.

Μεταξύ των κρατών–μελών, οι μεγαλύτερες διαφορές μεταξύ γυναικών και ανδρών σημειώνονται στην Ελλάδα (το 95% των γυναικών και το 53% των ανδρών) και τη Μάλτα (93% και 56%), ενώ οι μικρότερες στη Σουηδία (το 96% των γυναικών και το 90% των ανδρών) και τη Σλοβενία (88% και 82%).

Loader