Κίνδυνοι μεταφοράς ιού του Νείλου από μια ενδεχόμενη ανάπτυξη κροκοδείλων

Κίνδυνοι μεταφοράς ιού του Νείλου από μια ενδεχόμενη ανάπτυξη κροκοδείλων

Στη Βουλή συζητήθηκε το θέμα της δημιουργίας του θεματικού πάρκου

Κίνδυνοι μεταφοράς ιού του Νείλου από μια ενδεχόμενη ανάπτυξη κροκοδείλων

Της Αριάνας Χαριλάου

Τις αρνητικές επιπτώσεις τόσο περιβάλλον αλλά και στην ασφάλεια και υγεία των κατοίκων του νησιού από μια ενδεχόμενη δημιουργία πάρκου κροκοδείλων στα όρια της Κοινότητας της Άχνας, έθιξαν τόσο το Τμήμα Λοιμώξεων του Υπουργείου Υγείας όσο και οι περιβαλλοντικές οργανώσεις, ενώπιον της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής.

Το εν λόγω θέμα συζητήθηκε σήμερα μετά από απόφαση της Επιτροπής για αυτεπάγγελτη εξέταση του ζητήματος, έτσι ώστε να διαφανούν οι ενδεχόμενες αρνητικές περιβαλλοντικές και μη επιπτώσεις που θα προκύψουν από την πιθανή δημιουργία του Πάρκου Κροκοδείλου.

Κίνδυνος μεταφοράς ιού του Νείλου

Οι αρμόδιες υπηρεσίες του Κράτους, εξέφρασαν τις ανησυχίες τους αλλά και τους προβληματισμούς τους, για τον κίνδυνο μεταφοράς του ιού του Νείλου από τα εν λόγω ερπετά, τα οποία δυνητικά μπορούν να μεταφέρουν τον συγκεκριμένο ιό στους ανθρώπους.

Όπως εξήγησε η Υπεύθυνη της Μονάδας Επιτήρησης Λοιμώξεων του Υπουργείου Υγείας, Μαρία Κολιού, οι άνθρωποι λαμβάνουν τον ιό από τα κουνούπια, οι κροκόδειλοι λόγω του ότι είναι μεγάλα ζώα και δυνητικά μολύνονται από τον ιό, έχουν τη δυνατότητα να τον μεταδώσουν στα κουνούπια και αυτά με τη σειρά τους ενδέχεται να μολύνουν τον άνθρωπο. «Άτομα άνω των 50 ετών με χρόνια προβλήματα υγείας, είναι πιο επιρρεπής να υποστούν τον ιό», σημείωσε. Η περίοδος, ωστόσο, που μπορεί να μολυνθούν τα εν λόγω ερπετά είναι οι μήνες του καλοκαιριού.

Διαφωνία για το απαγορευτικό διάταγμα

Με τη σειρά της η Επίτροπος Περιβάλλοντος Ιωάννα Παναγιώτου, υπενθύμισε ότι με βάση το απαγορευτικό διάταγμα του Υπουργείου Γεωργίας και Περιβάλλοντος, δυνάμει του άρθρου 37 παράρτημα 1 του Περί Κτηνιατρικών Ελέγχων στο Ενδημικό εμπόριο και την εισαγωγή από τρίτες χώρες ζώων και ζωικών προιόντων καθώς και για άλλα συναφή θέματα, δυνάμει των οποίων απαγορεύεται η εισαγωγή κροκοδείλων στην Κύπρο. Σημείωσε παράλληλα, πως το θέμα δεν είναι μόνο περιβαλλοντικό, αλλά επιπρόσθετα δεν υπάρχει τεχνογνωσία και εμπειρογνωμοσύνη για τη διαχείριση μεγάλων ερπετών.

Από την πλευρά του, ο Διευθυντής των Κτηνιατρικών Υπηρεσιών Χριστόδουλος Πίπης, σημείωσε πως το εν λόγω διάταγμα δεν ισχύει για την εν λόγω ανάπτυξη, αφού δεν αφορά τα πάρκα, αλλά όσους εμπορεύονται ζώα.

80 τόνους νερό την ημέρα

Στην Επιτροπή συζητήθηκε παράλληλα και η ποσότητα του νερού που θα χρειαστεί μια ενδεχόμενη ανάπτυξη για το πάρκο κροκοδείλων, με τους εμπλεκόμενους φορείς και συγκεκριμένα τις περιβαλλοντικές οργανώσεις να αναφέρουν ότι οι 80 τόνοι νερό που θα χρειάζεται το πάρκο την ημέρα είναι αρκετά μεγάλη. Όπως ανέφεραν, οι υδάτινοι πόροι που απαιτούνται για τη λειτουργία του θεματικού πάρκου κροκοδείλων είναι απαγορευτικοί, ειδικά κατά τη φετινή χρονιά που υπάρχει έντονη λειψυδρία. «Για το πάρκο, απαιτείται κατασκευή αριθμού τεράστιων δεξαμενών – λιμνών και εγκαταστάσεων. Πέραν των μεγάλων ποσοτήτων νερού που απαιτούνται για τη λειτουργία του έργου, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα ανάπτυξης σαλμονέλας και άλλων επιβλαβών μικροοργανισμών για την ανθρώπινη υγεία μέσα στο νερό αυτό», σημείωσαν.

Βάσιλας: Δεν μας ενδιαφέρει ούτε το νερό, ούτε εάν βασανίζονται οι κροκόδειλοι

Ο Κοινοτάρχης της Άχνας Νίκος Βάσιλας ανέφερε πως το Κοινοτικό Συμβούλιο δέχθηκε μια πρόταση για θεματικό πάρκο κροκοδείλων με στόχο την ανάπτυξη του τουρισμού στην εν λόγω περιοχή. «Από πλευράς μας , είδαμε ότι εν λόγω ανάπτυξη είναι πολύ θετική και θα η περιοχή μας θα καταστεί πόλος έλξης για τους τουρίστες», είπε. Ωστόσο, ανέφερε, ένας από τους σημαντικούς λόγους για να μελετήσουμε την συγκεκριμένη ανάπτυξη είναι η πρόκληση ασθενειών. «Οι 80 τόνοι νερού δεν μας ενδιαφέρουν, ούτε εάν θα βασανίζονται οι κροκόδειλοι μέσα στα κλουβιά. Αυτό γίνεται στο παγκόσμιο. Αυτό που πρέπει να εξετάσουμε είναι εάν ο ιός του Νείλου μεταδίδεται στον άνθρωπο από τα συγκεκριμένα ζώα. Θα είμαστε εναντίον εάν τεθεί ζήτημα υγείας», είπε.

Θύελλα αντιδράσεων μέσα στην κοινότητα της Άχνας

Το θέμα ανάπτυξης του εν λόγω πάρκου με τη θετική γνωμοδότηση του κοινοτικού συμβουλίου δημιούργησε θύελλα αντιδράσεων μέσα στην κοινότητα. Η εκπρόσωπος της συντονιστικής επιτροπής αγώνας ενάντια στη δημιουργία πάρκου, Μαρία Ματαθίου Σουρουλλά, ανέφερε ενώπιον της Επιτροπής Περιβάλλοντος ότι η συντριπτική πλειοψηφία των Αχνιωτών και οι κάτοικοι του Δάσους Άχνας έδειξαν την αντίθεσή τους και είπαν όχι στη δημιουργία πάρκου 150 κροκοδείλων, ενώ παράλληλα ζήτησαν την ακύρωση της απόφασης του Κοινοτικού Συμβουλίου, απαριθμώντας λόγους που αφορούν: το απαγορευτικό διάταγμα του Υπουργού Γεωργίας και Περιβάλλοντος, τους κινδύνους για την ασφάλεια των κατοίκων αλλά και την υγεία τους, τις επιπτώσεις στο περιβάλλον, το θέμα της ποσότητας του νερού, το θέμα της γειτνίασης του πάρκου με το φράγμα της Άχνας κλπ.

Από την πλευρά της, η εκπρόσωπος των νεαρών μητέρων της περιοχής, εξέφρασε τις ανησυχίες της κοινότητας, ενώ παράλληλα κάλεσε το Κοινοτικό Συμβούλιο να αλλάξει τη στάση του και να ταχθεί υπέρ της ασφάλειας και της υγείας όλων των κατοίκων της χώρας. «Για καλή μας τύχη όλοι αρμόδιοι φορείς αλλά και οι βουλευτές τάχθηκαν υπέρ μας και ενάντια στη δημιουργία πάρκου κροκοδείλων, όχι μόνο στην Άχνα αλλά σε οποιοδήποτε μέρους του νησιού μας, ακριβώς επειδή δεν υπάρχει η τεχνογνωσία περί κροκοδείλων στο νησί μας», είπε.

Κατά του πάρκου οι βουλευτές

Σε δηλώσεις του, μετά το πέρας της συζήτησης, ο Αναπληρωτής πρόεδρος της Επιτροπής Χαράλαμπος Θεοπέμπτου, σημείωσε πως σε προηγούμενη ανάπτυξη που υπήρξε η πρόθεση για τη δημιουργία ανάλογου θεματικού πάρκου στον Ψεματισμένο, η οποία απορρίφθηκε, είχαν αίτημα για 88 τόνους νερό την ημέρα, ενώ παράλληλα υπενθύμισε πως χθες το Τμήμα Αναπτύξεως Υδάτων εξήγγειλε ότι θα σταματήσει την παροχή του νερού σε όλους τους γεωργούς και θα δίνει μόνο το 25% των αναγκών στις μόνιμες φυτείες. «Με τέτοιου είδους ανακοινώσεις διερωτάται κάποιος εάν θα πρέπει να έχουμε μια ανάπτυξη, η οποία θα απαιτεί 365 ημέρες νερό και δεν είναι αγροτική ανάπτυξη», ανέφερε, τονίζοντας και τους κινδύνους που ελλοχεύουν για την υγεία και την ασφάλεια των κατοίκων.

Ο βουλευτής του ΔΗΣΥ, Γιώργος Κάρουλας, ανέφερε ότι αυτά που λέγαμε όλες αυτές τις ημέρες είναι και αυτά που το Υπουργείο Υγείας ξεκάθαρα τόνισε, δηλαδή, ότι υπάρχει ο κίνδυνος για τη μεταφορά του ιού του Νείλου στον άνθρωπο.

Από την πλευρά του ο βουλευτής του ΑΚΕΛ, Νίκος Κέττηρος, είπε πως δυστυχώς κάποιες αρμόδιες υπηρεσίες δεν μας διαφώτισαν, όπως έπρεπε, ίσως και δικαιολογημένα, γιατί ακόμα δεν έχει υποβληθεί αίτηση από την εταιρεία. «Συμμεριζόμαστε τις ανησυχίες των κατοίκων, που αφορούν τα θέματα ασφάλειας και μετάδοσης μολυσματικών ιών, όπως ο ιός του Νείλου και σπατάλης του ιού, καθώς δεν έχουν δοθεί πειστικές απαντήσεις. Για τα θέματα υγείας και ασφάλειας δεν μπορεί να γίνει από κανέναν καμία έκπτωση. Έχουμε υποβάλει, ως ΑΚΕΛ, συγκεκριμένα ερωτήματα στις αρμόδιες υπηρεσίες αλλά και προς τους επιχειρηματίες και αναμένουμε γραπτώς τις θέσεις τους», σημείωσε.

Ο Χρίστος Ορφανίδης του ΔΗΚΟ σημείωσε πως οι ανησυχίες όλων είναι ξεκάθαρες ειδικά σε θέματα ασφάλειας και υγείας. Ανέφερε ότι το Υπουργείο Υγείας τοποθετήθηκε για τον ιό του Νείλου και ότι υπάρχει πρόβλημα το οποίο ενδεχομένως να μεταδοθεί και στον άνθρωπο και διερωτήθηκε αφού εμείς ως Κύπρος δεν έχουμε αυτές τις νόσους γιατί να τις μεταφέρουμε. Αν αυτό γίνει είπε, είμαστε άξιοι της μοίρας μας. Από πλευράς Αλληλεγγύης ο Μιχάλης Γιωργάλλας είπε πως η Επιτροπή υιοθετεί τις ανησυχίες των κατοίκων και πως διαφάνηκε ότι η ανάπτυξη αυτή θα επιφέρει περισσότερα προβλήματα.

Ο βουλευτής της Αλληλεγγύης Μιχάλης Γιωργάλλας, τόνισε ότι ακούσαμε με πολύ προσοχή τις ανησυχίες της τοπικής κοινωνίας, λέγοντας ότι η δική μας προτροπή προς την τοπική αρχή είναι να κατευθυνθεί προς σε άλλους είδους επενδύσεις γιατί η συγκεκριμένη θα φέρει περισσότερα προβλήματα από τα οφέλη που νομίζει ότι θα φέρει.

Ο Λίνος Παπαγιάννης του ΕΛΑΜ ζήτησε να υπάρξει επίσημη τοποθέτηση από τις αρμόδιες υπηρεσίες για το καταπόσο η οποιαδήποτε απειλή από τη δημιουργία πάρκου μπορεί να αντιμετωπιστεί και πρωτίστως οι υπηρεσίες να προνοήσουν να μην βρεθεί κανένας προ κινδύνου.

Με πανό το Κόμμα για τα Ζώα

Εμφανώς δυσαρεστημένος από μια ενδεχόμενη δημιουργία πάρκου κροκοδείλων εμφανίστηκε ο πρόεδρος του Κόμματος για τα Ζώα, Κυριάκος Κυριάκου, σημειώνοντας ωστόσο ότι διαφωνεί με οποιεσδήποτε αναπτύξεις που φυλακίζουν και βασανίζουν τα ζώα. Μετά το πέρας της συνεδρίας, αντί για δηλώσεις προς τους δημοσιογράφους, ο κ. Κυριάκου έφερε μικρά πανό με συνθήματα, τα οποία έγραφαν «Είμαι η φωνή για τα άγρια ζώα, γιατί η άγρια φύση είναι ο μοναδικός φυσικός πλούτος» ή «Είμαι η φωνή για τα άγρια ζώα, επειδή ανήκουν στην άγρια φύση. Δεν τα εκμεταλλευόμαστε για δική μας ψυχαγωγία».

Loader