Κύπρος: Έτοιμη σε 1μήνα η εθνική στρατηγική για τεχνητή νοημοσύνη

Κύπρος: Έτοιμη σε 1μήνα η εθνική στρατηγική για τεχνητή νοημοσύνη

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Βουλής, Δημήτρη Συλλούρη, μιλώντας στο δεύτερο Hongqiao Διεθνές Οικονομικό Φόρουμ στη Σαγκάη

Κύπρος: Έτοιμη σε 1μήνα η εθνική στρατηγική για τεχνητή νοημοσύνη

Η Κύπρος προωθεί τη δική της εθνική στρατηγική για την ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης, η οποία θα ολοκληρωθεί σε ένα περίπου μήνα, δήλωσε ο Πρόεδρος της Βουλής, Δημήτρης Συλλούρης, μιλώντας σήμερα στο δεύτερο Hongqiao Διεθνές Οικονομικό Φόρουμ στη Σαγκάη, σε εργαστήριο με θέμα «Τεχνητή Νοημοσύνη και Καινοτομία-Ιδέες, Τεχνολογία-Αγορές».

Ο Πρόεδρος της Βουλής διαβεβαίωσε, παράλληλα, ότι η Κύπρος εργάζεται, μέσω της αξιοποίησης των κυπριακών επιχειρήσεων υψηλής τεχνολογίας, της κοινότητας νεοφυών επιχειρήσεων και της επιστημοσύνης, προς την κατεύθυνση να καταστεί περιφερειακός κόμβος όπου θα αναπτύσσονται πλατφόρμες και εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ ΕΔΩ: Καμία πόλη δεν είναι έτοιμη για την εποχή της τεχνητής νοημοσύνης

Ο κ. Συλλούρης είπε στην ομιλία του πως η εθνική στρατηγική για την ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης στοχεύει στη δημιουργία προγραμμάτων ανάπτυξης της τεχνολογίας της τεχνητής νοημοσύνης σε όλους τους οργανισμούς (πανεπιστήμια, δημόσιο τομέα, ιδιωτικές επιχειρήσεις), στη διερεύνηση των δεξιοτήτων των εμπειρογνωμόνων της τεχνητής νοημοσύνης και του ανθρώπινου δυναμικού των οργανισμών και των επιχειρήσεων, στην ανάπτυξη μιας ηθικής και αξιόπιστης τεχνικής νοημοσύνης, καθώς στην οικοδόμηση διεθνούς συνεργασίας μέσω της συμμετοχής της Κύπρου σε πρωτοβουλίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και άλλων χωρών.

Επεσήμανε πως η τεχνητή νοημοσύνη «δεν αποτελεί ένα όμορφο απόκτημα, αλλά αφορά το μέλλον όλης της ανθρωπότητας, αφού αναμένεται να μεταμορφώσει τον σύγχρονο κόσμο, όπως συνέβη με την ατμομηχανή και την ηλεκτρική ενέργεια».

Πιστεύουμε, είπε ο κ. Συλλούρης, πως είναι ανάγκη ως κοινωνία να αντιμετωπίσουμε την τεχνητή νοημοσύνη όχι ως απειλή για τον άνθρωπο ή σαν “υποκατάστατό” του, αλλά ως κινητήρια δύναμη για την οικονομική ανάπτυξη, την αύξηση της παραγωγικότητας, τη βελτίωση των διαγνώσεων στον ιατρικό κλάδο, την ανάπτυξη πρωτοποριακών θεραπειών για ανίατες ασθένειες, τη μείωση της κατανάλωσης ενέργειας, τη βελτίωση της πρόγνωσης καιρικών φαινομένων, την έγκαιρη αναγνώριση προβλημάτων κυβερνοασφάλειας και γενικά τη βελτίωση της ποιότητας ζωής του ανθρώπου.

Σημείωσε εξάλλου πως η Βουλή των Αντιπροσώπων, ανταποκρινόμενη στις προκλήσεις της νέας εποχής, διοργάνωσε τρία συνέδρια με θέμα την Τέταρτη Βιομηχανική Επανάσταση με στόχο να λειτουργήσει ώστε η κυπριακή κοινωνία να μην υστερήσει ως προς τη δυνατότητα ενημέρωσης, παρακολούθησης και συμμετοχής στις εξελίξεις που σημειώνονται.

Ο Πρόεδρος της Βουλής ανέφερε πως «η τεχνητή νοημοσύνη συνεπάγεται τεράστιες ευκαιρίες και οφέλη. Ωστόσο», πρόσθεσε, «είναι ορατός ο κίνδυνος να γίνει κατάχρηση αυτών των τεχνολογιών και να υπάρξουν επίσης σημαντικές απώλειες στην απασχόληση».

Ο Πρόεδρος της Βουλής και μέλη της κυπριακής κοινοβουλευτικής αντιπροσωπείας που επισκέπτονται την Κίνα, με πρόσκληση του Εθνικού Λαϊκού Κογκρέσου της χώρας, παρέστησαν εξάλλου σήμερα στα εγκαίνια της 2ης Διεθνούς Έκθεσης Εισαγωγικού Εμπορίου της Κίνας, στο Εθνικό Κέντρο Εκθέσεων και Συνεδρίων της Σαγκάης και επισκέφθηκαν το κυπριακό περίπτερο εκεί.

Την αντιπροσωπεία αποτελούν οι βουλευτές Νίκος Τορναρίτης, Γιώργιος Τ. Γεωργίου, Χριστάκης Τζιοβάνης, Γεώργιος Προκοπίου, Ηλίας Μυριάνθους και Μιχάλης Γιωργάλλας. Στην αποστολή συμμετέχει, επίσης, ο Νικόλας Θεοχαρίδης, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Κυπριακού Οργανισμού Προώθησης Επενδύσεων (CIPA).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ ΕΔΩ: Εξαγορές, exits και χρηματοδοτήσεις made in Cyprus

Loader