Κομισιόν: Επίτροπος Καταναλωτών και Υγείας η Στέλλα Κυριακίδου

Κομισιόν: Επίτροπος Καταναλωτών και Υγείας η Στέλλα Κυριακίδου

Αύριο Τρίτη θα ανακοινώσει τα ονόματα των νέων επιτρόπων της ΕΕ, η Ursula von der Leyenν

Κομισιόν: Επίτροπος Καταναλωτών και Υγείας η Στέλλα Κυριακίδου

Τα ονόματα των νέων επιτρόπων της ΕΕ αναμένεται να ανακοινώσει αύριο Τρίτη 10 Σεπτεμβρίου, η επόμενη Πρόεδρος της Κομισιόν Ursula von der Leyenν. Η κατανομή μπορεί να αλλάξει σε μικρό βαθμό ή και καθόλου ως αύριο, που η νέα Πρόεδρος της Κομισιόν, θα κάνει τις σχετικές ανακοινώσεις, σύμφωνα με πληροφορίες.

Aναλυτικά τα ονόματα των νέων Επιτρόπων της ΕΕ και το χαρτοφυλάκιο το οποίο αναμένεται να αναλάβουν:

Ο Μαργαρίτης Σχοινάς από την Ελλάδα αναλαμβάνει τον τομέα "Άμυνα και Διάστημα", ο Γιοχάνες Χαν από την Αυστρία, αναλαμβάνει τις εσωτερικές υποθέσεις, ο Ντίντιερ Ρέιντερ από το Βέλγιο τον προϋπολογισμό, η Μαρίγια Γκάμπριελ από τη Βουλγαρία την εκπαίδευση και τον πολιτισμό, η Ντουμπράβκα Σούικα από την Κροατία τη διεύρυνση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ ΕΔΩ: H Ευρώπη μέσα από τα μάτια της Ursula von der Leyen

Επιπλέον η Βέρα Γιούροβα από την Τσεχία το Κράτος Δικαίου και τη Δημοκρατία, η Μαγκρέτ Βέσταγκερ αναλαμβάνει εκτελεστική αντιπρόεδρος για θέματα ψηφιακής μετάβασης, η Κάντρι Σίμσον από την Εσθονία, τη διεθνή συνεργασία και ανάπτυξη, η Φιλανδή πρώην Υπουργός Οικονομικών Γιούτα Ουρπιλάινεν την οικονομία (το πρώην χαρτοφυλάκιο Μοσκοβισί), η Σιλβί Γκουλάρντ από τη Γαλλία, τον ανταγωνισμό, ο Λάζλο Τροσκάνιλ από την Ουγγαρία την ανθρωπιστική βοήθεια και ο Ιρλανδός Φιλ Χόγκαν το Εμπόριο.

Επίσης, ο Πάολο Τζεντιλόνι αναλαμβάνει τη βιομηχανία και την εσωτερική αγορά, ο Βάλντις Ντομπρόβσκις την ενέργεια, ο Λιθουανός Βιργκίνιους Σινκεβίτσιους την έρευνα, ο Λουξεμβούργιος Νικόλας Σμιντ τις χρηματοοικονομικές υπηρεσίες, και η Μαλτέζα Χελένα Ντάλι τη Δικαιοσύνη.

Τέλος ο Ολλανδός Φρανς Τίμμερμανς αναλαμβάνει εκτελεστικός αντιπρόεδρος για το κλίμα, ο Πολωνός Γιάνος Βοισέτσοφσκυ τη Γεωργία, η Πορτογαλέζα Ελίζα Φερέιρα την περιφερειακή πολιτική, ο Μάρος Σέφτσοβις την ασφάλεια, ο Σλοβένος Γιάνες Λέναρτσις την αλιεία, και η Σουηδέζα Ίλβα Γιόχανσον την απασχόληση.

Ως γνωστόν επίσης ο Ισπανός Ζοζέπ Μπορέλ αναλαμβάνει Ύπατος Εκπρόσωπος για την εξωτερική πολιτική και το ΗΒ δεν έχει ορίσει επίτροπο.Η Ρουμανια συμπληρώνει τη λίστα με δύο πρόσωπα, τους Νταν Ρίκα, ή Ροβάνα Πλάμπ, ένας εκ των οποίων θα λάβει τις μεταφορές.

(embed: https://twitter.com/vonderleyen/status/1169551725516218369)

Ποια είναι η Στέλλα Κυριακίδου

Η Στέλλα Κυριακίδου είναι βουλευτής του ΔΗΣΥ από το 2006 και Αντιπρόεδρος του κόμματος από το 2013. Είναι επικεφαλής της κυπριακής αντιπροσωπείας στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΚΣΣΕ) από το 2012. Διετέλεσε Πρόεδρος της ΚΣΣΕ, Αντιπρόεδρος, μέλος του Προεδρείου, Πρόεδρος Επιτροπών και εκπρόσωπος της ΚΣΣΕ στην Επιτροπή της Βενετίας. Διετέλεσε επίσης, Πρόεδρος και Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στη ΚΣΣΕ.

Είναι Πρόεδρος της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και Ίσων Ευκαιριών μεταξύ Ανδρών και Γυναικών του Κυπριακού Κοινοβουλίου, μέλος της Επιτροπής Υγείας της οποίας διετέλεσε αναπληρώτρια Πρόεδρος και μέλος της Επιτροπής Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων.

(embed: https://twitter.com/kyriakidestella/status/1158765829296730115)

Έχει πλούσια φιλανθρωπική δράση τόσο στην Κύπρο όσο και στην Ευρώπη ιδιαίτερα όσον αφορά τα θέματα υγείας και ανθρωπίνων δικαιωμάτων.Έχει λάβει τιμητικές διακρίσεις τόσο στη Κύπρο όσο και στο εξωτερικό ιδιαίτερα για την προσφορά της στα θέματα καρκίνου. Είναι ιδρυτικό μέλος και Πρόεδρος των Συνδέσμων Europa Donna Κύπρου και Μωρά Θαύματα. Είναι ψυχολόγος και έχει εργαστεί στις Υπηρεσίες Ψυχικής Υγείας την περίοδο 1979 – 2006.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ ΕΔΩ: Πρώτη γυναίκα Πρόεδρος της Κομισιόν η Ursula von der Leyen

  • Με πληροφορίες από ΚΥΠΕ
Loader