Λεμεσός: Διακόσια είκοσι νοικοκυριά πρασινίζουν

Λεμεσός: Διακόσια είκοσι νοικοκυριά πρασινίζουν

Αρχίζει πιλοτική εφαρμογή προγράμματος ανακύκλωσης - Παραδόθηκαν ειδικοί κάδοι σύμμεικτων απορριμμάτων και κομποστοποίησης

Λεμεσός: Διακόσια είκοσι νοικοκυριά πρασινίζουν

Συνολικά 220 νοικοκυριά έχουν επιδείξει ενδιαφέρον για συμμετοχή στο πρόγραμμα, το οποίο εντάσσεται στα πλαίσια του ευρωπαϊκού έργου "Ενίσχυση της συμμετοχής των πολιτών σε διαδικασίες ανακύκλωσης μέσω της εφαρμογής ανταποδοτικών συστημάτων", του διασυνοριακού προγράμματος Interreg – BalkanMed 2014-2020.

Οι πρώτοι κάδοι οικιακής κομποστοποίησης 220 λίτρων και κάδοι σύμμεικτων απορριμμάτων 240 λίτρων, που φέρουν ειδικό τσιπ, παραχωρήθηκαν, στην παρουσία του Δημάρχου Λεμεσού, Νίκου Νικολαϊδη, σε πάρκο της περιοχής Εκάλης.

Ο κ. Νικολαϊδης ανέφερε πως, πέραν των περιβαλλοντικών κινήτρων, υπάρχουν και οικονομικά κίνητρα για μείωση των απορριμμάτων, αφού με το κλείσιμο του σκυβαλότοπου στο Βατί και τη λειτουργία του ΟΕΔΑ Πεντακώμου, έχει αυξηθεί το κόστος διαχείρισης τους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ ΕΔΩ: Κρατική «πράσινη» χορηγία σε επιχειρίσεις

"Υπάρχουν δυο τρόποι για μείωση των απορριμμάτων και αυτοί είναι, η ανακύκλωση και η κομποστοποίηση των βιολογικών αποβλήτων, που αποτελούν και ένα πολύ μεγάλο ποσοστό των αποβλήτων στην Κύπρο", συμπλήρωσε.

Ο κ. Νικολαϊδης σημείωσε προς τους συμμετέχοντες, ότι με τη βοήθεια τους, θα βοηθήσουν και την υπόλοιπη πόλη, αφού στόχος είναι η αξιολόγηση του πιλοτικού αυτού προγράμματος και η επέκτασή του, αν είναι δυνατόν, σε ολόκληρο το Δήμο Λεμεσού.

"Έχουμε ζυγίσει τα σκουπίδια που παράγει το κάθε νοικοκυριό τους τελευταίους έξι μήνες και θα μετρήσουμε ξανά τον όγκο τους επόμενους έξι μήνες, με ειδικά συστήματα ζύγισης που τοποθετήθηκαν σε σκυβαλοφόρο και θα δούμε τι μείωση θα υπάρχει", ανέφερε.

Ο Δήμαρχος Λεμεσού υπενθύμισε πως στους συμμετέχοντες δίνονται κίνητρα, όπως μείωση στα τέλη σκυβάλων, δωρεάν είσοδος σε δημοτικούς χώρους στάθμευσης και στον ζωολογικό κήπο της πόλης για ορισμένο χρονικό διάστημα, δημιουργία/ αναβάθμιση πάρκου στην περιοχή, δωρεάν είσοδος σε διάφορες εκδηλώσεις που διοργανώνει ο Δήμος και βράβευση των κατοικιών με την αποδοτικότερη συμμετοχή.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ ΕΔΩ:

Loader