Με ευρωπαϊκή οδηγία εισερχόμαστε σε μια νέα εποχή σε ό,τι αφορά τις ηλεκτρονικές πληρωμές

Με ευρωπαϊκή οδηγία εισερχόμαστε σε μια νέα εποχή σε ό,τι αφορά τις ηλεκτρονικές πληρωμές

Η ζωή μας θα γίνει σύντομα πιο εύκολη, με το άνοιγμα της αγοράς πληρωμών και σε τρίτους, εκτός από τις τράπεζες

Με ευρωπαϊκή οδηγία εισερχόμαστε σε μια νέα εποχή σε ό,τι αφορά τις ηλεκτρονικές πληρωμές

Την επανάσταση στις ηλεκτρονικές πληρωμές φέρνει η ευρωπαϊκή οδηγία 2015/2336, η οποία σχετίζεται με τις υπηρεσίες πληρωμών στην εσωτερική αγορά της ΕΕ. Βάση αυτής θα δημιουργηθεί μια κοινή αγορά μέσω του SEPA (Single European Payments Area), επιτρέποντας το άνοιγμά της και σε τρίτους, πέραν των τραπεζών.

Η συγκεκριμένη οδηγία θα πρέπει να «υιοθετηθεί» από τα κράτη - μέλη μέχρι το τέλος του 2017. Το Υπουργείο Οικονομικών και το Υπουργείο Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού καταθέτει ενώπιον του Υπουργικού τέσσερα τροποιητικά νομοσχέδια, με στόχο τη μεταφορά της ευρωπαϊκής οδηγίας -και κατά επέκταση την ομοιογενή ενσωμάτωσή των προνοιών της σε όλα τα κράτη-μέλη- στο εθνικό δίκαιο της Κύπρου.

Η οδηγία αποσκοπεί στη βελτίωση των υφιστάμενων κανόνων της ΕΕ σε σχέση με τις ηλεκτρονικές πληρωμές, λαμβάνοντας υπόψη αναδυόμενες και καινοτόμες υπηρεσίες πληρωμών, όπως οι πληρωμές μέσω διαδικτύου και μέσω κινητού. Συνάμα, ενισχύει τον ανταγωνισμό στον τομέα των ηλεκτρονικών πληρωμών, με τη δημιουργία του κατάλληλου θεσμικού πλαισίου.

Παράλληλα, η οδηγία καθορίζει κανόνες σε ό,τι αφορά τις αυστηρές απαιτήσεις ασφαλείας για ηλεκτρονικές πληρωμές και την προστασία των οικονομικών δεδομένων των καταναλωτών. Σκοπός είναι η διασφάλισή της ασφάλειας της ταυτότητας τους, μειώνοντας τον κίνδυνο απάτης και εξασφαλίζοντας τη διαφάνεια των απαιτήσεων των όρων.

Την ίδια ώρα, ανοίγει την αγορά πληρωμών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και για τρίτους «παίκτες», οι οποίοι αποκτούν πρόσβαση στους τραπεζικούς λογαριασμούς καταναλωτών ή επιχειρήσεων, παρέχοντας τους σχετικές υπηρεσίες.

Εκτός των άλλων, εισάγει την απαγόρευση πρόσθετων επιβαρύνσεων (π.χ. για να πληρώσει κάποιος μέσω κάρτας) ανεξάρτητα με το αν η πληρωμή γίνεται σε κατάστημα ή σε online shop. Η οδηγία, επίσης, καλύπτει για πρώτη φορά τις αγορές προϊόντων και υπηρεσιών μέσω τηλεπικοινωνιακών οργανισμών, οι οποίοι λειτουργούν ως ενδιάμεσοι ανάμεσα σε παραδοσιακά ή ηλεκτρονικά καταστήματα και του καταναλωτή.

Το σημαντικότερο με την λόγω οδηγία είναι ότι οι Ευρωπαίοι πολίτες ενημερώνονται σωστά για τις ηλεκτρονικές υπηρεσίες πληρωμών, διευκολύνοντας την καθημερινότητά τους.

Loader