Minthis: Tο πρώτο γήπεδο γκολφ στην Κύπρο με πιστοποίηση GEO

Minthis: Tο πρώτο γήπεδο γκολφ στην Κύπρο με πιστοποίηση GEO

Minthis: Tο πρώτο γήπεδο γκολφ  στην Κύπρο με πιστοποίηση GEO

Το σημαντικό πιστοποιητικό που δόθηκε από τον ανεξάρτητο Διεθνή Οργανισμό Περιβάλλοντος Γκολφ (GEO), αποτελεί το πιο αναγνωρισμένο σήμα αειφορίας για γήπεδα γκολφ και απονέμεται σε εγκαταστάσεις που ακολουθούν τα διεθνή πρότυπα και τις καλές πρακτικές και τηρούν την ουσιαστική δέσμευσή τους για προστασία του περιβάλλοντος και εξοικονόμηση πόρων προς όφελος της τοπικής κοινωνίας.

Το Minthis είναι το πρώτο γήπεδο γκολφ στην Κύπρο που έλαβε αυτό το πιστοποιητικό, γεγονός που τιμά ιδιαίτερα την Pafilia και επιβεβαιώνει για ακόμη μια φορά την περιβαλλοντική ευαισθησία και κουλτούρα και αναδεικνύει το υψηλό επίπεδο Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης που περιβάλλει την εταιρεία.

Η σημαντική αυτή διάκριση αναγνωρίζει επίσης, ότι οι εγκαταστάσεις του γκόλφ στο θέρετρο Minthis πληρούν τις ορθές περιβαλλοντικές πρακτικές ως προς την οικολογική διαχείριση και ανακύκλωση του νερού, τη συνετή και αποτελεσματική διαχείριση των φυσικών πόρων, τη μείωση των ενεργειακών απαιτήσεων και τη διατήρηση και ενίσχυση της βιοποικιλότητας της περιοχής.

Η τιμητική αυτή διάκριση είναι απότοκο ενός επενδυτικού προγράμματος της εταιρείας για το περιβάλλον που ξεπερνά τα 40 εκατομμύρια ευρώ.

Μεταξύ άλλων, το πρόγραμμα περιλαμβάνει τη σύνδεση με το σύστημα ανακυκλωμένου νερού του Τμήματος Αναπτύξεως Υδάτων, την εγκατάσταση ιδιωτικού βιολογικού σταθμού τριτοβάθμιας επεξεργασίας λυμάτων, τη δημιουργία συστήματος συλλογής και αποθήκευσης όμβριων υδάτων, την εγκατάσταση ενός νέου σύγχρονου συστήματος άρδευσης και την τοπιοτέχνηση και φύτευση 530 χιλιάδων φυτών και δένδρων τοπικής βλάστησης με περιορισμένες αρδευτικές ανάγκες.

Η εφαρμογή καινοτόμων δράσεων για τη βιώσιμη ανάπτυξη και προστασία του περιβάλλοντος αποτελούν βασικό άξονα της φιλοσοφίας του θερέτρου Minthis, το οποίο απλώνεται σε μια απέραντη έκταση 5 εκατομμυρίων τετραγωνικών μέτρων προστατευόμενης περιοχής του ευρωπαϊκού δικτύου «Natura 2000» για είδη χλωρίδας, πανίδας, πτηνών και οικοτόπων.

Ο Tom Mackenzie, αρχιτέκτονας του γηπέδου γκολφ του Minthis, αναφερόμενος στην απόκτηση της πιστοποίησης υπογράμμισε: «Είναι πολύ σημαντικό το γεγονός ότι το Minthis έλαβε την πιστοποίηση GEO, αποτελώντας μάλιστα και το πρώτο κυπριακό γήπεδο που πετυχαίνει κάτι τέτοιο». Πρόκειται για «μία διάκριση που αναγνωρίζει τη δέσμευση της ομάδας μας ως προς την αειφόρο ανάπτυξη, την προστασία του περιβάλλοντος, την εξοικονόμηση ενέργειας, τον περιορισμό των χημικών εισροών και τη συνεργασία με τους ντόπιους και την τοπική κοινότητα. Είναι ένα σημαντικό ορόσημο για τον Όμιλο Pafilia και είμαι υπερήφανος που συνεργάζομαι με μία εταιρεία που επιτυγχάνει κάτι τόσο σπουδαίο»

Η Ουρανία Λάσδα, ανεξάρτητη διαπιστευμένη αξιολογήτρια που πρότεινε να απονεμηθεί στο Minthis το εμβληματικό αυτό οικολογικό σήμα GEO Certified®, σχολίασε: «Στο Minthis έγιναν σημαντικές προσπάθειες όσον αφορά την περιβαλλοντική βιωσιμότητα και την προστασία του περιβάλλοντος. Έχει θεσπιστεί ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για τη μείωση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων και την ενίσχυση του φυσικού περιβάλλοντος. Η ιστορική κληρονομιά μαζί με το μοναστήρι και την εκκλησία, τα οποία αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι του γηπέδου γκολφ, είναι ένα άψογο παράδειγμα του πώς ένα γήπεδο του γκολφ μπορεί να εναρμονιστεί με το φυσικό τοπίο και να συνδυαστεί με το τοπικό περιβάλλον».

Το γήπεδο γκολφ του θερέτρου Minthis με τις 18 οπές, περικλείει ένα ιστορικό μοναστήρι του 12ου αιώνα και περιβάλλεται από ένα μοναδικό φυσικό τοπίο, το οποίο κοσμούν καρυδιές, συκιές και ελαιώνες. Το πανέμορφο και υψηλών προδιαγραφών γήπεδο με την εκπληκτική θέα στην οροσειρά του Τροόδους, σχεδιάστηκε από τον πασίγνωστο αρχιτέκτονα γηπέδων γκολφ, Donald Steel, το 1994 και ανακαινίστηκε από τους καταξιωμένους σχεδιαστές γηπέδων, Mackenzie & Ebert.

Το Minthis αποτελεί ένα άψογο δείγμα της φιλοσοφίας των Mackenzie & Ebert, οι οποίοι πιστεύουν ότι τα γήπεδα γκολφ πρέπει να εναρμονίζονται στο περιβάλλον και να ταιριάζουν στην τοπογραφία της περιοχής.

Loader