Προτεραιότητα της Λεμεσού, ο ποιοτικός τουρισμός

Προτεραιότητα της Λεμεσού, ο ποιοτικός τουρισμός

Οι δράσεις και οι στόχοι της Εταιρείας Τουριστικής Ανάπτυξης Λεμεσού

Προτεραιότητα της Λεμεσού, ο ποιοτικός τουρισμός

Της Αριάνας Χαριλάου

Έμφαση στον ποιοτικό τουρίστα αλλά και στην αντιμετώπιση του προβλήματος της εποχικότητας δίνει η Εταιρεία Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής Λεμεσού, με την Διευθύντρια Μαρία Στυλιανού, να δηλώνει στο Impossible Works πως ο σημερινός τουρίστας είναι πιο έμπειρος και πιο απαιτητικός.

Οι δράσεις της Εταιρείας Τουριστικής Ανάπτυξης Λεμεσού επικεντρώνονται στον ποιοτικό τουρισμό, ανέφερε η κ. Στυλιανού, τονίζοντας πως η περιφέρεια της Λεμεσού προσφέρεται για εκείνους που θέλουν να ξοδέψουν. «Στην Λεμεσό δεν έχουμε πολλές κλίνες, όπως έχουν οι υπόλοιπες περιφέρειες της Κύπρου και η φιλοσοφία μας επικεντρώνεται στον ποιοτικό τουρίστα που θα απολαύσει την πόλη και θα γνωρίσει τα αξιοθέατα και την κουζίνα μας», είπε.

Οι τουριστικοί φορείς της πόλης προβαίνουν σε δράσεις που στοχεύουν στην περαιτέρω αναβάθμιση και προβολή της Λεμεσού για την προσέλκυση τουριστών που επιθυμούν να ξοδέψουν. Εκτός από την αγγλική, τη ρωσική και τη γερμανική αγορά, γίνεται μια μεγάλη προσπάθεια για ενδυνάμωση μικρότερων αγορών που παρουσιάζουν μεγάλη προοπτική.

Στόχος οι μικρότερες αγορές

Ερωτηθείσα για το εάν επηρέασε το Brexit την κυριότερη αγορά της Κύπρου στις αφίξεις, η κ. Στυλιανού σημείωσε πως υπάρχει μια εξάρτηση από το Ηνωμένο Βασίλειο και τη Ρωσία, ωστόσο ο στόχος είναι να ενδυναμωθούν οι άλλες αγορές.

Το Brexit, ανέφερε, δεν επηρέασε αρνητικά τις αφίξεις από το Ηνωμένο Βασίλειο μέχρι τώρα, ωστόσο υπάρχει μια ανησυχία για την καλοκαιρινή σεζόν όπου οι κρατήσεις παρουσιάζονται μειωμένες. «Είχαμε ικανοποιητικές αφίξεις από το Ηνωμένο Βασίλειο και δεν υπήρχε πραγματικό αριθμητικό πρόβλημα μέχρι τον Απρίλιο, ωστόσο το πρόβλημα παρουσιάζεται στην καλοκαιρινή σεζόν. Μέχρι τον Απρίλη η αγγλική αγορά είχε 2,6% αύξηση σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά, όμως οι προ κρατήσεις του καλοκαιριού δεν είναι ενθαρρυντικές διότι ο κόσμος ανησυχεί και αισθάνεται αβεβαιότητα», τόνισε. Οι μεγάλοι τουριστικοί πράκτορες της Αγγλίας είναι πρόθυμοι να σπρώξουν τον προορισμό μας στα προγράμματα τους, παρόλα αυτά υπάρχει μια γενικότερη ανησυχία των Βρετανών στο να δεσμευτούν για να ξοδέψουν μεγάλα ποσά, επειδή δεν γνωρίζουν τι μέλει γενέσθαι.

Όσον αφορά την αγορά της Ρωσίας, ο ανταγωνισμός είναι πολύ μεγάλος, με προορισμούς που είναι πολύ φθηνότεροι από τη χώρα μας, με τις αφίξεις από τη συγκεκριμένη αγορά να σημειώνουν μείωση.

Την ίδια ώρα, υπάρχει μια μεγάλη προοπτική από άλλες αγορές, όπως το Ισραήλ, ο Λίβανος αλλά και οι Σκανδιναβικές χώρες που παρουσιάζουν θετικά στοιχεία για τη χρονιά που διανύουμε. «Φέτος γίνονται αρκετές προσπάθειες με στόχο την αγορά του Λιβάνου αλλά και την αγορά του Ισραήλ, για να αυξήσουμε την γκάμα των αγορών μας και να δυναμώσουμε αυτές τις μικρότερες αγορές που παρουσιάζουν μεγάλη προοπτική, ώστε να μειωθεί η εξάρτηση από τις αγορές του Ηνωμένου Βασιλείου και της Ρωσίας που φαίνεται ότι αντιμετωπίζουν τα δικά τους θέματα», είπε η κ. Στυλιανού.

Προώθηση των ειδικών μορφών τουρισμού

Ανάμεσα στις δράσεις και τις προτεραιότητες της Εταιρείας Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής Λεμεσού είναι και η προώθηση και η αναβάθμιση των ειδικών μορφών τουρισμού, όπως ο θρησκευτικός, ο αθλητικός, ο γαστρονομικός, ο πολιτιστικός, ο περιπατητικός, ο ποδηλατικός αλλά και ο συνεδριακός τουρισμός. Η Ρώσοι τουρίστες ενδιαφέρονται αρκετά για τα εκκλησιαστικά μας μνημεία, τα ήθη και τα έθιμά μας, εξήγησε η κ. Στυλιανού, προσθέτοντας πως για το λόγο αυτό σχεδιάστηκαν διάφορες διαδρομές στην ύπαιθρο που περιλαμβάνουν εκκλησιαστικά μουσεία, εκκλησίες, διάφορα ιστορικά μνημεία που δένουν με την ιστορία της εκκλησίας.

Επίσης, για εκείνους που ενδιαφέρονται για τη τέχνη, σχεδιάστηκε μια ειδική διαδρομή καλλιτεχνών στο κέντρο της πόλης, όπου μπορούν να περιηγηθούν και να επισκεφτούν όλα τα εργαστήρια που ασχολούνται είτε με την κεραμική, είτε με τα μωσαϊκά, βιτρό, γυαλί. «Έχουν χαρτογραφηθεί όλα τα εργαστήρια που βρίσκονται στο κέντρο της πόλης και έχουν δημιουργηθεί οι διαδρομές πάνω σε ένα χάρτη που διανέμεται στα ξενοδοχεία και όποιος τουρίστας ενδιαφέρεται για το συγκεκριμένο είδος τουρισμού μπορεί να ακολουθήσει μόνος του τη διαδρομή και να περιηγηθεί στα διάφορά εργαστήρια» ανέφερε η κ. Στυλιανού.

Εκτός από την προώθηση των συγκεκριμένων ειδών τουρισμού, αναβαθμίστηκε αρκετά και ο αθλητικός τουρισμός, ο οποίος περιλαμβάνει μια αρκετά μεγάλη γκάμα δραστηριοτήτων που προσελκύουν το ενδιαφέρον αρκετών τουριστών. Πιο συγκεκριμένα, υπάρχουν μεγάλες αθλητικές διοργανώσεις που γίνονται ολόχρονα, όπως ο μαραθώνιος που φέρνουν μεγάλους αθλητές στη χώρα μας αλλά και επισκέπτες – λάτρεις του συγκεκριμένου αθλήματος.

Παράλληλα, προωθείται αρκετά η ποδηλασία και η πεζοπορία, δύο δραστηριότητες που παρουσιάζουν αυξημένο ενδιαφέρον τα τελευταία χρόνια. Σύμφωνα με την κ. Στυλιανού, εκτός από τη χρονομίσθωση ποδηλάτου που βρίσκονται μέσα στην πόλη (bike sharing) που όπως φαίνεται αρκετοί τουρίστες τη χρησιμοποιούν για να περιηγηθούν, υπάρχουν αρκετές εταιρείες που ενοικιάζουν ποδήλατα για εξόρμηση στην ύπαιθρο διοργανώνοντας διαδρομές για οικογένειες και παρέες με την καθοδήγηση οδηγού και με όλο τον εξοπλισμό που χρειάζεται.

Με αυτή την αφορμή, η Εταιρεία Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής Λεμεσού πραγματοποιεί ημερίδες για ενημέρωση των αρμοδίων του τουρισμού για αυτές τις καινούργιες υπηρεσίες που δημιουργήθηκαν στην αγορά. «Είμαστε σε επικοινωνία με τις εταιρείες ενοικίασης ποδηλάτων αλλά και τις επιχειρήσεις που ασχολούνται με τη διοργάνωση των τουριστικών διαδρομών, έχουμε υλικό που γράφουμε τις διαδρομές και τις προωθούμε στην αγορά. Για παράδειγμα στο Πισσούρι χαρτογραφήσαμε πεζοπορία σε περιοχές που ήταν αχαρτογράφητες και όποιος επιθυμεί μπορεί να περπατήσει και να συναντήσει είτε κοπάδια είτε ελεύθερα άλογα είτε μπορεί να περπατήσει στο βουνό και να έχει θέα τη θάλασσα», σημείωσε.

Ουρανοξύστες

Ερωτηθείσα ποια είναι η άποψη των τουριστών για τη δημιουργία των ουρανοξυστών, που έφεραν ως επί το πλείστων δυσφορία στους ντόπιους, η κ. Στυλιανού τόνισε πως τα σχόλια μόνο θετικά μπορεί να τα χαρακτηρίσει. «Οι επιλαμβανόμενοι τουρίστες είναι πολύ εντυπωσιασμένοι με τις αλλαγές στην πόλη, τους αρέσε πολύ η ανάπτυξη που πήρε το κέντρο, η μαρίνα και το παλιό λιμάνι», ανέφερε.

Σημειώνει ωστόσο, πως εκείνο που απασχολεί τους τουρίστες είναι τα πρακτικά θέματα που έχουν να κάνουν είτε με την κυκλοφοριακή κίνηση είτε με το εάν ένας ουρανοξύστης τους κόβει την σκιά από την ηλιόλουστη παραλία.

Loader