Οι μαθητές θα πρασινίσουν τα σχολεία και τις γειτονιές

Οι μαθητές θα πρασινίσουν τα σχολεία και τις γειτονιές

Σύσκεψη για το Περιβαλλοντικό Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα «Πρασινίζω το Σχολείο – Πρασινίζω τη Γειτονιά» στο Υπουργείο Παιδείας

Οι μαθητές θα πρασινίσουν τα σχολεία και τις γειτονιές

Ο Υπουργός Παιδείας, σε τοποθέτηση του κατά την έναρξη της σύσκεψης είπε ότι το συγκεκριμένο πρόγραμμα προέκυψε μετά από εισήγηση του Προέδρου του Κινήματος Οικολόγων-Συνεργασία Πολιτών Γιώργου Περδίκη αναφορικά με την ενίσχυση των δεντροφυτεύσεων στα σχολεία και δομήθηκε ως πρόγραμμα από την Μονάδα Εκπαίδευσης για το περιβάλλον και την αειφόρο ανάπτυξη του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου.

«Το συγκεκριμένο πρόγραμμα εντάσσεται μέσα στην ευρύτερη πολιτική του Υπουργείου μας για να καταστούν τα θέματα της εκπαίδευσης, του περιβάλλοντος και της αειφόρου ανάπτυξης στο επίκεντρο της εκπαιδευτικής διαδικασίας και είναι στενά συνυφασμένο με την ποιοτική αναβάθμιση των σχολικών χώρων και την ποιοτική αναβάθμιση της παιδείας», είπε ο κ. Χαμπιαούρη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ ΕΔΩ: Κύπρος

Πρόσθεσε ότι η συνάντηση έχει ως στόχο να ενημερώσει για τον προκαταρκτικό σχεδιασμό του προγράμματος. « Η επιτυχία του προγράμματος, αποτελεί ένα φιλόδοξο στόχο, γιατί εστιάζει στην καθολική εφαρμογή του στο σύνολο των σχολικών μονάδων» είπε.

Παρουσιάζοντας το Πρόγραμμα, η Γενική Συντονίστρια Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης/Ενιαίας Αειφόρου Ανάπτυξης Αραβέλλα Ζαχαρίου είπε, μεταξύ άλλων, ότι ο σκοπός του Προγράμματος είναι η ενίσχυση του πρασίνου σε τοπικό επίπεδο, ξεκινώντας από το σχολείο εκτεινόμενο στην Κοινότητα, με στόχο την βελτίωση του μικροκλίματος, την αύξηση του αστικού πρασίνου, την ανάπτυξη του εθελοντισμού και την περαιτέρω ενίσχυση της περιβαλλοντικής συνείδησης και δράσεις όλων των εμπλεκομένων μέσα από συμμετοχικές διαδικασίες.

«Οι στόχοι του προγράμματος είναι πολυεπίπεδοι και δεν καλύπτουν μόνο το κομμάτι, το οποίο αφορά την περιβαλλοντική διάσταση, αλλά έχουν έντονο κοινωνικό και παιδαγωγικό πλαίσιο αναφοράς και διέπονται από την γνωριμία των μαθητών όχι μόνο με τη διαδικασία της δεντροφύτευσης, αλλά κυρίως της συντήρησης και της διατήρησης των χώρων πρασίνου», πρόσθεσε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ ΕΔΩ:

Το Πρόγραμμα, συνέχισε, επιδιώκει την ανάπτυξη συμμετοχικών δράσεων στο σχολείο, την ανάδειξη της προσωπικής ευθύνης και της ενεργούς συμμετοχής όλων, στοχεύει στο άνοιγμα του σχολείου στη κοινότητα και στη δικτύωση και συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων μερών, στη συστηματοποίηση και ανάδειξη των σχετικών πρωτοβουλιών.

Όπως ανέφερε, μέσα από ένα ολοκληρωμένο σχεδιασμό τα σχολεία θα αποτελέσουν «φυτώρια» ανάπτυξης πρασίνου, όπου στις περιφράξεις των σχολείων θα φυτευτούν δέντρα ή αναρριχητικά φυτά, δημιουργώντας συνάμα ένα φυσικό ηχοπέτασμα, οι σχολικές αυλές όπου είναι δυνατό θα μετασχηματισθούν σε μικρά δασύλλια και μικρούς βοτανόκηπους.

Σημείωσε ότι στις περιπτώσεις όπου η σχολική μονάδα δεν διαθέτει τον ανάλογο χώρο για να καταστεί η ίδια χώρος πρασίνου, σε συνεργασία με τους Δήμους και τις Κοινότητες μπορούν να υποδειχθούν χώροι όπου το κάθε σχολείο μπορεί να υιοθετήσει ένα μικρό κομμάτι και ανάλογα να το αναδείξει και να αναλάβει την ευθύνη του εθελοντισμού.

Ανέφερε, επίσης, ότι κατά την υλοποίηση του προγράμματος, θα γίνουν ενημερωτικές εκπαιδευτικές συναντήσεις, ώστε οι εκπαιδευτικοί να ενημερωθούν αναλυτικά για την εφαρμογή του προγράμματος, ενώ προτείνεται η διοργάνωση πράσινων φεστιβάλ, όπου θα δοθεί η δυνατότητα στα σχολεία ανά Επαρχία να προβάλουν και να αναδείξουν μαζί με το Τμήμα Δασών και όλους τους εταίρους , το αποτέλεσμα της δουλειάς τους.

Όπως είπε, το πρόγραμμα αναμένεται να ξεκινήσει το Δεκέμβριο 2019, αρχές Ιανουαρίου 2020, αλλά θα επεκταθεί σε βάθος τριετίας και αυτός, βεβαίως, θα καθορισθεί με βάση της συζήτησης η οποία θα γίνει.

Καταλήγοντας, η κ. Ζαχαρίου είπε ότι κάθε σχολείο και οι μαθητές/τριες του στο τέλος κάθε σχολικής χρονιάς θα λαμβάνουν το σχετικό πράσινο πιστοποιητικό, το οποίο θα εκδίδεται από το Υπουργείο Παιδείας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ ΕΔΩ: Εκατομμύρια νέοι σε όλο τον κόσμο, στους δρόμους για το κλίμα

Loader