Ο Πάμπος η χελώνα, κάνει τα πιο impossible ταξίδια

Ο Πάμπος η χελώνα, κάνει τα πιο impossible ταξίδια

Ο Πάμπος η χελώνα, κάνει τα πιο impossible ταξίδια

Μία από τις μεγαλύτερες απειλές που αντιμετωπίζουν τα θαλασσοπούλια και άλλα θαλάσσια ζώα είναι η τυχαία σύλληψή τους στην αλιεία ως “παρεμπίπτοντα αλιεύματα”.

Tο έργο του Bird Life Cyprus για την παρεμπίπτουσα αλιεία (Cyprus Bycatch Project), αποσκοπεί στην κατανόηση και εξεύρεση τρόπων αντιμετώπισης του προβλήματος της παρεμπίπτουσας αλιείας ευπαθών/ευάλωτων ειδών.

Μαζί με την ανάλυση δεδομένων των επιπέδων παρεμπιπτόντων αλιευμάτων και την εφαρμογή προτάσεων μέτρων μετριασμού, έχουν τροχιοδρομηθεί και πολλές δράσεις κατάρτισης και εκπαίδευσης και προβολής των δράσεων του έργου, για να εξασφαλιστεί ότι οι αλιείς και άλλες εμπλεκόμενες ομάδες (πολιτών και ΜΚΟ) θα επωφεληθούν από τα αποτελέσματα καθ’ όλη τη διάρκειά του.

Μία από αυτές τις δραστηριότητες, που αφορά στη μελέτη χρήσης οικοτόπων από χελώνες, χρησιμοποιεί τη δορυφορική παρακολούθηση και την καταγραφή της κατάδυσης των πράσινων χελώνων και των χελώνων Καρέτα, χρησιμοποιώντας δορυφορικούς πομπούς GPS.

Βιολόγοι του SPOT (Society for the Protection of Turtles), ενός από τους εταίρους του Bird Life Cyprus στο έργο αυτό, έχουν ανακαλύψει ότι στον κόλπο της Αμμοχώστου πιάνονται κατά λάθος πολλές θαλάσσιες χελώνες σε αλιευτικά εργαλεία.

Μέσω της συγκεκριμένης δράσης, οι αλιείς δηλώνουν τις χελώνες και άλλα ευπαθή είδη που έχουν τυχαία αλιευτεί στα εργαλεία τους. Πράσινες χελώνες και χελώνες Καρέτα που πιάνονται σε αλιευτικά εργαλεία απελευθερώνονται από τους ψαράδες και οι κινήσεις τους καταγράφονται, χρησιμοποιώντας δορυφορικά συνδεδεμένα συστήματα καταγραφής δεδομένων GPS και υπολογιστές κατάδυσης.

Στο μεταξύ, έρευνες με μη-επανδρωμένο σκάφος πάνω από τον κόλπο Αμμοχώστου παρέχουν περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη θέση και την αφθονία των χελωνών.

Στόχος είναι η ενδελεχής κατανόηση του τρόπου που οι θαλάσσιες χελώνες τρέφονται στον κόλπο της Αμμοχώστου, αλληλεπιδρώντας με την αλιευτική δραστηριότητα της περιοχής.

Αυτά τα στοιχεία θα μας βοηθήσουν να αναπτύξουμε μέτρα μετριασμού που θα προστατεύουν πολλές χελώνες από το να πιάνονται σε αλιευτικά εργαλεία, και που παράλληλα θα έχουν ελάχιστες επιπτώσεις στους αλιείς.

Την παρούσα στιγμή, παρακολουθούνται 12 χελώνες οι οποίες έχουν σωθεί και στις περισσότερες έχουν δώσει όνομα οι ίδιοι οι ψαράδες.

Μια χελώνα όμως, με το όνομα Πάμπος, τράβηξε την προσοχή όλων

Ο Πάμπος είναι μια αρσενική χελώνα βάρους 43 κιλών και μήκους 71 εκατοστών, η οποία παγιδεύτηκε και εν τέλει απελευθερώθηκε από δίχτυα τον περασμένο Μάρτιο.

Σε αντίθεση με τις υπόλοιπες χελώνες, ο Πάμπος φαίνεται να κινείται συνεχώς και κατά τις πρώτες εβδομάδες παρακολούθησης μετακινόταν κατά μήκος του κόλπου Αμμοχώστου, με περιστασιακές εμφανίσεις στη θαλάσσια προστατευόμενη περιοχή του Κάβο Γκρέκο.

Στις 19 Απριλίου, ο Πάμπος άφησε πίσω του το Κάβο Γκρέκο και κατευθύνθηκε προς τον Κόλπο Επισκοπής, στον οποίο έφτασε στις 24 Απριλίου. Στη συνέχεια πέρασε ένα μήνα κοντά στον Κόλπο Επισκοπής και έπειτα συνέχισε προς την ακτή κοντά στο αεροδρόμιο της Πάφου. Στις 30 Μαΐου άφησε πίσω του το νησί μας με κατεύθυνση δυτικά και αυτές τις μέρες βρίσκεται κοντά στην Τυνησία.

Το ταξίδι του Πάμπου μέχρι σήμερα:

Η περίεργη συμπεριφορά του Πάμπου φανερώνει ότι μάλλον πρόκειται για μεταναστευτική χελώνα που ταξίδεψε στην Κύπρο για να ζευγαρώσει, και όχι χελώνα κάτοικο της περιοχής.

Είναι συναρπαστικό αν σκεφτούμε ότι μέσα στους επόμενους δύο μήνες οι απόγονοί του θα γεννηθούν στις αμμώδεις παραλίες μας...και ελπίζουμε, ότι μέσα από το έργο του Bird Life Cyprus, οι νέες αυτές χελώνες θα είναι πιο ασφαλείς από την παρεμπίπτουσα αλιεία.

Loader