Πάφος: Τα «Μπάνια» γέμισαν με θεϊκά κοχύλια

Πάφος: Τα «Μπάνια» γέμισαν με θεϊκά κοχύλια

Μοναδικό έργο τέχνης και εμπλουτισμού θαλάσσιας ζωής Θεϊκά κοχύλια Υποθαλάσσια σύνθεση γλυπτών

Πάφος: Τα «Μπάνια» γέμισαν με θεϊκά κοχύλια

Το έργο αποτελείται από 3 γλυπτικές συνθέσεις κοχυλιών υπερφυσικού μεγέθους σε 3 διαφορετικά σημεία του βυθού των δημοτικών μπάνιων στην Κάτω Πάφο.

Η κάθε σύνθεση αποτελείται από διαφορετικά κοχύλια σε σχετικά κοντινή απόσταση μεταξύ τους. Μια μικρότερη σύνθεση από κελύφη αχινών τοποθετείται έξω από το νερό μέσα στις φυσικές λεκάνες των βράχων, προδιαθέτοντας τον επισκέπτη για την έκπληξη που ακολουθεί στον βυθό.

Είναι κατασκευασμένα από ειδικό τύπο σκυρόδεμα φιλικό προς το περιβάλλον, σύμφωνα με τις οδηγίες του σχετικού πρωτοκόλλου Dumping Protocol, της σύμβασης της Βαρκελώνης για την προστασία της Μεσογείου Θάλασσας από την ρύπανση.

Σκεπτικό του καλλιτέχνη

Θεϊκά κοχύλια, φόρος τιμής στο ένδοξο παρελθόν της θεάς Αφροδίτης που άφησε τα ίχνη της σε όλο το νησί μας. Γενικά, ο συσχετισμός των κοχυλιών με την Αφροδίτη, όπου και τα δύο βγαίνουν από την θάλασσα, είναι προφανής και ερμηνεύεται με ένα συσχετισμό της θεάς που αναδύεται από την θάλασσα, πάνω σε ένα κοχύλι.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ ΕΔΩ: Κατάδυση στο Ζηνοβία έκανε 96χρονος Βρετανός δύτης

Στην αρχαιότητα φαίνεται πώς είχαν επίσης κάποια σχέση με την γονιμότητα, όμοια με εκείνη των αυγών και συνεπώς και με την Αφροδίτη. Όμορφα και μεγαλοπρεπή κοχύλια, σπάνιας ομορφιάς έχουν προσφερθεί στον ναό της Αφροδίτης, ως αναθέματα στον βωμό της θεάς της Ομορφιάς. Δεν πρέπει να ξεχνά κανείς πώς τα στρείδια, ακόμα και σήμερα εμπεριέχουν τέτοιους συνειρμούς.

Το Έργο/Οφέλη

Ένα πρωτοποριακό, αυθεντικό και καθ’ όλα φιλικό προς το περιβάλλον έργο το οποίο συνάδει με την μαγεία της θάλασσας αναμένεται να λειτουργήσει ως φυσικό σύστημα προστασίας και αναπαραγωγής της βιοποικιλότητας ενώ παράλληλα θα προσδώσει ενδιαφέρον στον κολυμβητή και θα συμβάλει τόσο στην αναβάθμιση της κολυμβητικής εμπειρίας όσο και της εικόνας του προορισμού.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ ΕΔΩ:

Η γεωμετρική τους σύνθεση και κυρίως η εσωτερική τους δομή, όχι μόνο συμβάλλει λειτουργικά στην προσέλκυση και εγκατάσταση θαλάσσιων οργανισμών, αλλά ταυτόχρονα είναι και έργο εικαστικό στον πυρήνα μιας απόλυτα προστατευόμενης ζώνης. Όπως είναι γνωστό η θαλάσσια περιοχή έχει πλέον κηρυχθεί ως προστατευόμενη και είναι το πρώτο Snorkelling Park (πάρκο ελευθέρας κατάδυσης) στην Κύπρο.

Ένα μοναδικό σημείο αναφοράς και εμπειρίας για ελεύθερη κατάδυση με πλούσια θαλάσσια ζωή, αρχαιολογικούς θησαυρούς και σύγχρονα έργα τέχνης.

Το όλο εγχείρημα έχει ενταχθεί σε ένα ευρύτερο σχέδιο της Εταιρείας Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής Περιφέρειας Πάφου ΕΤΑΠ) και περιλαμβάνει επίσης την καταγραφή και παρακολούθηση της βιοποικιλότητας, την παροχή πληροφόρησης κ.α. για ένα πιο αειφόρο και υπεύθυνο τουρισμό.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ ΕΔΩ: Ο Τιτανικός καταστρέφεται

Loader