103 ποσοτικές δράσεις στην Κύπρο για την ισότητα των φύλων – Είναι και ποιοτικές;

103 ποσοτικές δράσεις στην Κύπρο για την ισότητα των φύλων – Είναι και ποιοτικές;

Εκκρεμεί ο κώδικας σεξουαλικής παρενόχλησης

103 ποσοτικές δράσεις στην Κύπρο για την ισότητα των φύλων – Είναι και ποιοτικές;

Της Αριάνας Χαριλάου

Υλοποιήθηκαν 103 από τις 131 δράσεις του στρατηγικού σχεδίου δράσης για την ισότητα των φύλων για την τριετία 2014-2017, σύμφωνα με την Επίτροπο Ισότητας Ιωσηφίνα Αντωνίου, η οποία κλήθηκε από την Κοινοβουλευτική Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και Ίσων Ευκαιριών μεταξύ Ανδρών και Γυναικών να ενημερώσει τους αρμόδιους φορείς για το ποιες δράσεις από τους έξι στόχους προτεραιότητας υλοποιήθηκαν. Με την ευκαιρία της ημέρας της γυναίκας που είναι η 8η του Μάρτη, η νομοθετική εξουσία εξέτασε το θέμα, ενώ στην Επιτροπή τονίστηκε πως αν και έγιναν σημαντικές δράσεις, ωστόσο δεν λύθηκαν όλα τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα μας στο θέμα της ισότητας.

Επίτροπος Ισότητας, γυναικείες οργανώσεις, βουλευτές και αρμόδιοι φορείς συμφώνησαν πως εκείνο που εκκρεμεί είναι ο κώδικας σεξουαλικής παρενόχλησης που αφορά το δημόσιο. Όλοι ζήτησαν, όπως ο συγκεκριμένος κώδικας να υλοποιείται και για τον ιδιωτικό τομέα. Η Επίτροπος Ισότητας διαβεβαίωσε την Επιτροπή πως σε δυο μήνες ο κώδικας θα είναι έτοιμος και θα κατατεθεί στη Βουλή μαζί με το νέο σχέδιο δράσης για την τριετία 2018-2021. Η Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων θα ξανασυνεδριάσει σε τρείς μήνες, ώστε να έχει την ευκαιρία να ενημερωθεί και για τα δύο ζητήματα.

Μετά το πέρας της συζήτησης, διοργανώθηκε εκδήλωση στο προαύλιο της Βουλής με πρωτοβουλία της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, με αφορμή της ημέρα της γυναίκας. Στην εκδήλωση παρέστη ο πρόεδρος της Βουλής, Δημήτρης Συλλούρης, ενώ μοιράστηκαν λουλούδια σε γυναίκες βουλευτές, μέλη των γυναικείων οργανώσεων αλλά και στις γυναίκες εργαζόμενες της Βουλής.

Χρειάζεται αλλαγή στερεοτύπων

Σε δηλώσεις της στους δημοσιογράφους, η πρόεδρος της Επιτροπής Στέλλα Κυριακίδου σημείωσε πως ο μεγαλύτερος αριθμός των δράσεων που συμπεριλαμβάνονταν σε αυτό το σχέδιο έχουν υλοποιηθεί με σημαντικές δράσεις, όπως για παράδειγμα τα θέματα που αφορούν τη βία ενάντια στις γυναίκες, ενώ φαίνεται ότι έχουμε προχωρήσει στην κύρωση της σύμβασης της Κωνσταντινούπολης. Επίσης ανέφερε, ότι έχουν προχωρήσει νομοσχέδια που αφορούν θέματα του οικογενειακού δικαίου, την παρενοχλητική παρακολούθηση και βρίσκονται ενώπιον της Βουλή. Ταυτόχρονα, είπε, έχουν προχωρήσει δράσεις που αφορούν τα θέματα ισότητας στον χώρο εργασίας, σημειώνοντας ότι όλες οι γυναικείες οργανώσεις χαιρέτησαν το σημαντικό έργο που έχει επιτελέσει το Γραφείο της Επιτρόπου Ισότητας και το Υπουργείο Δικαιοσύνης τα τελευταία τρία χρόνια. «Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι λύθηκαν όλα τα προβλήματα, υπάρχουν σοβαρά θέματα που αφορούν τα στερεότυπα. Η αλλαγή αυτή θα έρθει μέσα από την εκπαίδευση και χρειάζεται να υπάρξει μια σωστή διαπαιδαγώγηση από νεαρή ηλικία. Στο σχολείο άρχισαν πολλά προγράμματα, όμως μπορούμε να κάνουμε πολύ περισσότερα. Όταν το λέω αυτό εννοώ ότι εμείς και εσείς σαν μέσα μαζικής ενημέρωσης έχετε ένα πολύ σημαντικό ρόλο να διαδραματίσετε, όσον αφορά την αλλαγή και τη διαμόρφωση μιας κουλτούρας που να προάγει ισότητα και που να αλλάζει τα στερεότυπα που υπάρχουν τόσα χρόνια. Τα μέσα μαζικής ενημέρωσης είναι πραγματικά ένας τεράστιος σύμμαχος που να αφορά την αλλαγή των στερεοτύπων που αφορούν τα θέματα ισότητας», σημείωσε.

Αναφορικά με τον κώδικα σεξουαλικής παρενόχλησης, η κ. Κυριακίδου σημείωσε πως οι βουλευτές ζήτησαν να αφορά και τον ιδιωτικό τομέα, λέγοντας πως είναι ακόμα πιο σημαντικό λόγω του ότι οι γυναίκες είναι ακόμα πιο ευάλωτες, όσον αφορά την προστασία στην εργασία τους. «Σήμερα είχαμε την πρώτη προσωπική ανάλυση του σχεδίου δράσης 2014-2017 και όλοι έχουμε αναγνωρίσει και έχει πραγματοποιηθεί ένας μεγάλος αριθμός δράσεων. Από εκεί και πέρα δεν έχουμε ακόμη την αξιολόγηση αλλά θεωρώ ότι έχει γίνει σημαντική δουλειά σε όλους τους τομείς, όσον αφορά την υλοποίηση των δράσεων», είπε.

Χαμηλών προσδοκιών το σχέδιο δράσης

Από την πλευρά της η βουλευτής του ΑΚΕΛ Σκεύη Κουκουμά, σημείωσε πως το σχέδιο δράσης είναι χαμηλών προσδοκιών και δεν ανταποκρινόταν στα δεδομένα για να γίνουν ουσιαστικά βήματα σε σχέση με την πρόθεση της ισοτιμίας των φύλων. Η ίδια, ανέφερε πως έγινε μια ποσοτική αξιολόγηση και παρουσίαση του σχεδίου, ενώ το σημαντικό είναι να εξεταστεί κατά πόσο πραγματικά βελτιώθηκε η θέση της γυναίκας στην κοινωνία. «Όλοι αντιλαμβανόμαστε ότι δεν έχε γίνει ούτε ένα βήμα και τα θέματα οπισθοδρομούν. Παρόλα αυτά, η εκτίμησή μας είναι το σχέδιο δεν έχει ακόμα υλοποιηθεί», υπογράμμισε. Σημείωσε παράλληλα ότι τα τελευταία χρόνια έχουμε γίνει μάρτυρες καταστρατήγησης των εργασιακών δικαιωμάτων των γυναικών και είτε γιατί είναι γυναίκες είτε λόγω της οικονομικής κρίσης. «Το να μετρούμε ποσοτικά ή να έχουμε υλοποιήσει τους 15 από τους 18 στόχους, δηλαδή να έχουμε κάνει πέντε διαλέξεις αλλά δεν να μην έχουμε κάνει ούτε έρευνες ούτε μελέτες ούτε τροποποιήσεις της νομοθεσίας νομίζω ότι δεν μπορεί να θεωρείται αξιολόγηση», τόνισε, λέγοντας πως θα πρέπει να γίνει μια σωστή επιστημονική αξιολόγηση του σχεδίου που έχει λήξει για να μπορέσει να αποτελέσει και τη σωστή βάση για την ετοιμασία του νέου σχεδίου που όπως έχει αναφερθεί ετοιμάζεται για το 2018-2021.

Επιπλέον, είπε, ότι το ΑΚΕΛ έχει ζητήσει να μεταφραστεί στα ελληνικά η όγδοη περιοδική έκθεση προς την Επιτροπή των Ηνωμένων Εθνών. Για να λειτουργούμε σε μια χώρα δημοκρατίας, ανέφερε, θα έπρεπε να επιχορηγηθεί και να στηριχθεί μια σκιώδης έκθεση που πραγματικά θα δώσει και την άλλη διάσταση. «Όχι μόνο το Κράτος να παρουσιάσει στα Ηνωμένα Έθνη το τι το ίδιο εκτιμά ότι έχει υλοποιηθεί αλλά και να υπάρχει και το shadow report όπως υπάρχει και σε άλλες χώρες του κόσμου», πρόσθετε.

Να ανεξαρτητοποιηθεί ο θεσμός

Παράλληλα έκανε λόγο για ένα μεγάλο κατακερματισμό δυνάμεων και πόρων, τονίζοντας πως οι διάφοροι θεσμοί που σχετίζονται με την υλοποίηση της ισοτιμίας των φύλων θα πρέπει να ενοποιηθούν κάτω από μια ενιαία αρχή για να μπορούν να λειτουργήσουν πραγματικά. Ο θεσμός της Επιτρόπου Ισότητας των Φύλων σημείωσε, θα πρέπει να περάσει κάτω από νομοθεσία, για να μπορεί πραγματικά και ο ίδιος ο θεσμός να λειτουργήσει ανεξάρτητα. Επιπλέον, τόνισε, ότι μέσα από την αναβάθμιση και την ενοποίηση των διαφόρων αρχών θα μπορέσουν να επιτελέσουν τον ρόλο τους, αναφορικά με την εξέταση καταγγελιών και παραπόνων που αφορούν παραβιάσεις των δικαιωμάτων της γυναίκας.

Όσον αφορά τον κώδικα σεξουαλικής παρενόχλησης στη δημόσια υπηρεσία, η κ. Κουκουμά είπε πως περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο, τονίζοντας πως θα πρέπει να επεκταθεί και να καλύψει και τον ιδιωτικό τομέα, αφού τα κρούσματα σεξουαλικής παρενόχλησης είναι πολλαπλάσια. «Εκεί πραγματικά ασκείται τέτοια πίεση που είτε η γυναίκα θα χάσει τη δουλειά της είτε θα αναγκαστεί να μείνει άπραγη. Στη δημόσια υπηρεσία τα πράγματα μπορεί να είναι λίγο καλύτερα, ο κώδικας θα πρέπει να καλύψει και τη δημόσια υπηρεσία αλλά και τον ιδιωτικό τομέα», πρόσθεσε.

Αξίζει πάντως να σημειωθεί πως με τη στήριξη της Επιτροπής Θεσμών της Βουλής προωθείται νομοσχέδιο για την ανεξαρτησία του θεσμού της Επιτρόπου Ισότητας των φύλων.

Loader