Αν υλοποιηθεί η προτροπή #potavristou, οι ακτές μας θα καθαρίσουν

Αν υλοποιηθεί η προτροπή #potavristou, οι ακτές μας θα καθαρίσουν

Το Κέντρο Μελετών και Έρευνας ΑΚΤΗ επιθυμεί να μας κινητοποιήσει

Αν υλοποιηθεί η προτροπή #potavristou, οι ακτές μας θα καθαρίσουν

Στις 21 Σεπτεμβρίου, Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντικού Καθαρισμού των Ακτών, το Κέντρο Μελετών και Έρευνας ΑΚΤΗ, οργανώνει μια πρωτότυπη εκστρατεία και μας προτρέπει να #potavristou όπου και να είσαι, για να καθαρίσουμε τις θάλασσες και τις ακτές μας!

Σε όποια παραλία ή σκάφος κι αν βρεθούμε τη συγκεκριμένη μέρα, αναλαμβάνουμε δράση (ατομικά ή οργανωμένα), απλώνουμε το χέρι μας ή κατά το κυπριακόν #potavristou και μαζεύουμε οποιαδήποτε σκουπίδια δούμε γύρω μας, όπως πλαστικά και γυάλινα ποτήρια ή μπουκάλια, σακούλες, συσκευασίες τροφίμων, αναψυκτικών, αποτσίγαρα, δίχτυα κ.λ.π.

Πίσω από κάθε σκουπίδι κρύβεται η αδιαφορία κάποιου ανθρώπου και ήδη τόνοι απορριμμάτων περιμένουν τις πρώτες νεροποντές για να ξεκινήσουν τον φαύλο κύκλο τους, να φτάσουν στη θάλασσα και να επιστρέψουν στη ζωή μας «εκδικητικά», ως μικροπλαστικά!

Όλοι μας μπορούμε να κάνουμε κάτι ούτως ώστε η ποιότητα ζωής μας να είναι καλύτερη και ο τόπος μας πιο καθαρός!

Οδηγίες Ποταβρίσματος 1.Συμμετέχουμε ατομικά, με την παρέα ή τους συνεργάτες μας. 2.Όπου και να βρισκόμαστε, στην παραλία, σε σκάφος ή κάπου παραθαλάσσια, απλώνουμε το χέρι μας και … #potavristou! Μαζεύουμε ό,τι σκουπίδι βλέπουμε γύρω μας. 3.Χωρίζουμε σε ομάδες και μετράμε πόσα σκουπίδια μαζέψαμε: π.χ. τόσα πλαστικά ποτηράκια, τόσες μπουκάλες, τόσες γόπες τσιγάρων, τόσες σακούλες. 4.Βγάζουμε φωτογραφία. 5.Ανεβάζουμε τη φωτογραφία στο Twitter ή στο Instagram, με #potavristou, #teamocean και #akti, μαζί με τις πληροφορίες για τα σκουπίδια που μάζεψαμε, την τοποθεσία και πόσα άτομα συμμετείχαν στο συγκεκριμένο καθαρισμό.

Σε περίπτωση που ο λογαριασμός στο Instagram είναι ιδιωτικός (private), ο οργανισμός δεν θα μπορεί και να εντοπίσει τα # hashtag. Σε αυτή την περίπτωση, ανεβάστε τις φωτογραφίες στο facebook, στην προσωπική σας σελίδα, κάνοντας tag ΑΚΤΗ / AKTI Project and Research Centre ή στη σελίδα της ΑΚΤΗΣ κατευθείαν! Η ενέργεια αυτή είναι σημαντική για το Κέντρο Μελετών και Έρευνας ΑΚΤΗ. Έτσι θα γίνει εφικτό να καταγραφούν δεδομένα πεδίου και με αυτό τον τρόπο θα υπάρχουν συγκριτικά στοιχεία με αντίστοιχες προσπάθειες που έγιναν στο παρελθόν και θα ακολουθήσουν στο μέλλον. Αυτό είναι πολύ σημαντικό για την έρευνα!

Τι θα κάνουμε τα σκουπίδια που μαζέψαμε; Τα εναποθέτουμε στους κάδους ανακύκλωσης (κάδοι για PMD υπάρχουν αρκετοί), όταν πιάσουμε στεριά σε περίπτωση που βρισκομαστε σε σκάφος.

Loader