Πρώτη περιβαλλοντική γειτονιά στο Ζακάκι

Πρώτη περιβαλλοντική γειτονιά στο Ζακάκι

Δήμος Λεμεσού: Έχει προκηρυχθεί η προσφορά για τα κατασκευαστικά έργα, τα οποία αναμένεται να ξεκινήσουν τον Οκτώβριο 2019

Πρώτη περιβαλλοντική γειτονιά στο Ζακάκι

Ο Δήμος Λεμεσού ανακοινώνει ότι έχει ήδη προκηρυχθεί η προσφορά για τα κατασκευαστικά έργα για την δημιουργίας της πρώτης Περιβαλλοντικής Γειτονιάς στην περιοχή Ζακακίου – Ομονοίας, στο πλαίσιο του προγράμματος δημιουργίας περιβαλλοντικών γειτονιών και δρόμων, με σκοπό την ουσιαστική αναβάθμιση τους και της βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, η πρώτη Περιβαλλοντική Γειτονιά στην Περιοχή Ζακακίου - Ομονοίας, αποτελείται από δύο μέρη, την περιοχή που περιβάλλει το Η’ Δημοτικό Σχολείο και Δημόσιο Νηπιαγωγείο και με προαίρεση για επέκταση της κατά μήκος της οδού Σαρανταπόρου.

Τα κατασκευαστικά έργα για την πρώτη γειτονιά – υπό την προϋπόθεση ότι θα τηρηθούν τα προβλεπόμενα χρονοδιαγράμματα και δεν θα προκύψει οτιδήποτε απρόοπτο στη διαδικασία των προσφορών – αναμένεται να ξεκινήσουν περί τον Οκτώβριο του 2019 και θα ολοκληρωθούν, εντός του πρώτου εξαμήνου του 2020.

Εντός Σεπτεμβρίου αναμένεται η προκήρυξη για τη δεύτερη γειτονιά, στην περιοχή Αγίου Σπυρίδωνα, μεταξύ των οδών Ηλυσίων, Νηρέως και Πήγασου.

Όπως αναφέρει η ανακοίνωση "με την έναρξη των εργασιών στις δύο αυτές περιοχές, ο Δήμος Λεμεσού ξεκινά ένα πρόγραμμα δημιουργίας περιβαλλοντικών γειτονιών και δρόμων με σκοπό την ουσιαστική αναβάθμιση τους και της βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων".

Το πρόγραμμα θα συμπεριλάβει σταδιακά γειτονιές από όλες τις συνοικίες της πόλης, ξεκινώντας άμεσα με τρεις γειτονιές, στις συνοικίες του Αγίου Σπυρίδωνα, Ομόνοιας και Αγίου Νικολάου, ενώ το έργο θα προβλέπει τον ανασχεδιασμό επιλεγμένων δρόμων οι οποίοι συνδέονται με χώρους πρασίνου και σχολεία, και θα περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, ποδηλατοδρόμους, εμπλουτισμό του πρασίνου και οργανωμένους χώρους στάθμευσης.

Σύμφωνα με το Δήμο Λεμεσού, οι γειτονιές αυτές θα αναγνωρίζονται με ειδικές σημάνσεις και μέτρα κυκλοφοριακής ύφεσης, ώστε να καταστούν πιο ανθρώπινες, πιο ασφαλείς για τα παιδιά και πιο ελκυστικές και όπως σημειώνεται, θα μπορούν να αποτελέσουν τους πυρήνες και για περαιτέρω επέκταση τους στο μέλλον

"Γενικά, οι περιβαλλοντικές γειτονιές είναι μια από τις δράσεις που στοχεύουν στην αναβάθμιση των συνοικιών της πόλης και ο στρατηγικός στόχος της ανάπτυξης στις συνοικίες μπαίνει σε πορεία υλοποίησης με τις διαδικασίες δημόσιας διαβούλευσης", αναφέρει η ανακοίνωση και προσθέτει πως "η προσοχή του Δήμου στρέφεται προς τις συνοικίες, με στόχο να τους δώσει μερίδιο από την ανάπτυξη της πόλης".

Επιπρόσθετα, η ανακοίνωση υποδεικνύει πως ο ορισμός "Περιβαλλοντική Γειτονιά" σημαίνει γειτονιές της πόλης όπου εφαρμόζεται η ιδέα της Βιώσιμης Αστικής κινητικότητας και δίνεται προτεραιότητα στον άνθρωπο, ενώ αποθαρρύνεται η χρήση του ιδιωτικού αυτοκινήτου.

"Η προσπάθεια είναι να δημιουργηθεί κατάλληλο περιβάλλον όπου οι κάτοικοι θα έχουν την δυνατότητα να μετακινούνται με ασφάλεια και σε ευχάριστο περιβάλλον είτε με τα πόδια, είτε χρησιμοποιώντας άλλα μέσα μεταφοράς, όπως π.χ. το ποδήλατο", προστίθεται.

Επίσης, οι Περιβαλλοντικές Γειτονιές περιλαμβάνουν χώρους συνάθροισης και κοινωνικοποίησης των κατοίκων, χώρους με εμπλουτισμένο το πράσινο με συνεχείς δεντροστοιχίες κατά μήκος των δρόμων, χώροι με οργανωμένους ποδηλατοδρόμους, μεγάλα και ελεύθερα πεζοδρόμια για χρήση από όλους, χωρίς εμπόδια.

Είναι, συνεχίζει η ανακοίνωση, γειτονιές με κατάλληλη κυκλοφοριακή διαχείριση και σύστημα μονοδρομοποιήσεων, για μείωση των προβλημάτων που προκαλούνται από τη χρήση του αυτοκινήτου, το όριο ταχύτητας είναι μειωμένο και προτεραιότητα δίνεται σε πεζούς και ποδηλάτες.

Ο Δήμος Λεμεσού αναφέρει ακόμη πως, για τη συγκεκριμένη πολιτική των Περιβαλλοντικών Γειτονιών, αποφασίστηκε να επιλεχθούν αρχικά περιοχές σε συνοικίες που θεωρούνται υποβαθμισμένες και οι γειτονιές που θα επιλέγονται θα πρέπει να περιλαμβάνουν δρόμους οι οποίοι θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν και για την κοινωνικοποίηση των κατοίκων, αλλά και για χρήση από παιδιά και νεαρά άτομα.

Πέραν τούτου, θα φροντίζαμε ώστε να περιλάμβανε η περιοχή τουλάχιστον ένα δημόσιο χώρο πράσινου, ο οποίος και θα μπορούσε να αξιοποιηθεί κατάλληλα και σε συνδυασμό με τις νέες προτάσεις, να αποτελούσε το επίκεντρο της ανάπλασης", αναφέρεται και υποδεικνύεται πως η πρώτη περιοχή που επιλέχθηκε, ικανοποιεί όλες τις απαιτήσεις που τέθηκαν.

Ο προϋπολογισμός για την κάθε γειτονιά είναι €1.000.000 και θα προέρχονται από το ταμείο του Δήμου .

Loader