Πρωτοπορεί η Κύπρος στην υδατοκαλλιέργεια της Μεσογείου

Πρωτοπορεί η Κύπρος στην υδατοκαλλιέργεια της Μεσογείου

Ειδικά στην εφαρμογή καινοτόμων και νέων τεχνολογιών και εξοπλισμού

Πρωτοπορεί η Κύπρος στην υδατοκαλλιέργεια της Μεσογείου

Σε έναν από τους ταχύτερα αναπτυσσόμενους κλάδους στην Κύπρο αναδεικνύεται η υδατοκαλλιέργεια, καθιστώντας τη χώρα πρωτοπόρο στον Μεσογειακό χώρο όσον αφορά τον συγκεκριμένο τομέα, ειδικά στην εφαρμογή καινοτόμων και νέων τεχνολογιών και εξοπλισμού. Η υδατοκαλλιέργεια στην Κύπρο την τελευταία δεκαετία παρουσιάζει ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης μεταξύ 5-7%.

Με αφορμή τα εγκαίνια του νέου σκάφους εξυπηρέτησης της εταιρίας KIMAGRO FISHFARMING LTD, ο Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, Κώστας Καδής, ξεναγήθηκε την Τρίτη 7 Μαΐου στις εγκαταστάσεις της εταιρείας στο Νέο Λιμάνι Λεμεσού και είχε συνάντηση με εκπροσώπους κυπριακών επιχειρήσεων υδατοκαλλιέργειας.

«Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του, ο Υπουργός διαπίστωσε το υψηλό επίπεδο επαγγελματισμού, τεχνολογίας και οργάνωσης που χαρακτηρίζουν τον κλάδο της υδατοκαλλιέργειας της Κύπρου. Τα χαρακτηριστικά αυτά την αναδεικνύουν σε έναν από τους ταχύτερα αναπτυσσόμενους κλάδους της χώρας μας και παράλληλα καθιστούν την Κύπρο πρωτοπόρο στον Μεσογειακό χώρο όσον αφορά την ανάπτυξη της υδατοκαλλιέργειας, ειδικά στην εφαρμογή καινοτόμων και νέων τεχνολογιών και εξοπλισμού», σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση.

Όπως αναφέρεται, ο Κώστας Καδής σημείωσε ότι η στήριξη του Υπουργείου του στον τομέα της υδατοκαλλιέργειας είναι δεδομένη. «Στόχος μας είναι η προώθηση, οικονομικά, κοινωνικά και περιβαλλοντικά βιώσιμων επιχειρήσεων, ούτως ώστε η βιομηχανία να μπορεί να ανταπεξέλθει στις νέες συνθήκες ανταγωνισμού, τόσο στην εσωτερική όσο και στη διεθνή αγορά, καθώς στην παραγωγή και προσφορά άριστης ποιότητας προϊόντων, που να ανταποκρίνονται στις προσδοκίες των καταναλωτών», είπε.

Κατά τη συνάντηση, ο Υπουργός εκθείασε την ποιότητα των κυπριακών προϊόντων υδατοκαλλιέργειας, τα οποία με την εφαρμογή καλών πρακτικών εκτροφής, τον σεβασμό προς το περιβάλλον και τη χρήση σύγχρονων και εγκεκριμένων συσκευαστηρίων, αποτελούν προϊόντα άριστης ποιότητας και υγιεινής, με υψηλή διατροφική αξία και διαθέσιμα σε προσιτές τιμές για όλους τους καταναλωτές.

Ο κ. Καδής εξέφρασε την ικανοποίησή του για τα αποτελέσματα της δραστηριότητας της υδατοκαλλιέργειας στην Κύπρο, η οποία την τελευταία δεκαετία παρουσιάζει ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης περίπου 5-7%, που είναι κατά πολύ μεγαλύτερος του μέσου όρου ανάπτυξης της αντίστοιχης δραστηριότητας σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Αξιοσημείωτο, επίσης, είναι το γεγονός ότι η ο κύκλος εργασιών του τομέα ανέρχεται σε περίπου 45 εκατομμύρια ευρώ ετησίως και αντιπροσωπεύει πέραν του 80%, τόσο σε όγκο παραγωγής όσο και σε αξία της συνολικής εθνικής παραγωγής αλιευτικών προϊόντων.

Ο Υπουργός, προστίθεται στην ανακοίνωση, δεν παρέλειψε να επαινέσει και τις εξαγωγικές επιδόσεις της κυπριακής υδατοκαλλιέργειας, αφού τα προϊόντα της αποτελούν το τρίτο πιο σημαντικό εξαγωγικό προϊόν σε αξία του ευρύτερου κυπριακού γεωργικού τομέα πρωτογενούς παραγωγής. Σημειώνεται ότι το 65% της συνολικής παραγωγής, αξίας περίπου 25 εκατομμυρίων ευρώ, εξάγεται σε τρίτες χώρες με όλα τα συνεπακόλουθα οφέλη για την αγροτική οικονομία του τόπου, συμπεριλαμβανομένης και της μείωσης του αντίστοιχου αρνητικού εμπορικού ισοζυγίου αλιευτικών προϊόντων.

Τέλος, ο Κώστας Καδής ενημέρωσε τους εκπροσώπους των κυπριακών επιχειρήσεων υδατοκαλλιέργειας για τις δράσεις του Υπουργείου του που αποσκοπούν στη στήριξη του τομέα, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στη δρομολόγηση των ενεργειών για τη δημιουργία του λιμανιού εξυπηρέτησης υποδομών υδατοκαλλιέργειας στο Πεντάκωμο. Άκουσε επίσης τις δικές τους εισηγήσεις και τους διαβεβαίωσε ότι μεταξύ των δύο πλευρών θα υπάρχει ανοιχτή επικοινωνία και συνεργασία με απώτερο σκοπό την περαιτέρω ανάπτυξη της υδατοκαλλιέργειας στην Κύπρο.

Loader