Πρωτοποριακό σπόρο σιτηρών αναπτύσσουν Κύπριοι αγρότες

Πρωτοποριακό σπόρο σιτηρών αναπτύσσουν Κύπριοι αγρότες

Μπορεί να οδηγήσει σε πιο ανθεκτικές και παραγωγικές φυτείες και να συνεισφέρει και στην προστασία του περιβάλλοντος

Πρωτοποριακό σπόρο σιτηρών αναπτύσσουν Κύπριοι αγρότες

Στο χαιρετισμό του κατά την παρουσίαση ο Υπουργός Γεωργίας Αγροτικής Ανάπτυξης και περιβάλλοντος Κώστας Καδής, ανέφερε ότι η επιλογή του ονόματος «Ρε Αλέξη», μετά από εισήγηση του Γενικού Γραμματέα της Ένωσης Κυπρίων Αγροτών (ΕΚΑ) και η προσπάθεια κατοχύρωσης του ονόματος σε συνεργασία με Ιταλούς γενετιστές, δεν είναι καθόλου τυχαία.

"Η εξέγερση του Ρε Αλέξη προσομοιάζει με την επανάσταση που επιχειρεί να φέρει στον γεωργικό τομέα ο πρωτοποριακός αυτός σπόρος, ο οποίος, όπως έχω πληροφορηθεί, αντλεί τη δύναμή του από δύο άλλες ποικιλίες σπόρων από τις οποίες προέρχεται.

Πρόκειται για μια καινοτομία που, ανάλογα και με τα αποτελέσματα των πειραματικών καλλιεργειών που επιχειρούνται εδώ και τρία χρόνια, μπορεί να οδηγήσει σε πιο ανθεκτικές και παραγωγικές φυτείες», ανέφερε.

Παράλληλα, πρόσθεσε, μπορεί να συνεισφέρει και στην προστασία του περιβάλλοντος, αφού φαίνεται να μειώνει πιθανές αρνητικές συνέπειες από τη χρήση λιπασμάτων και να ενδυναμώνει σημαντικά το καλλιεργήσιμο έδαφος.

«Στην περίπτωση που τα πιο πάνω επιβεβαιωθούν, αντιλαμβάνεται εύκολα κανείς ότι το κόστος παραγωγής θα μειωθεί, οδηγώντας αλυσιδωτά σε πολλαπλά οφέλη στον τομέα της παραγωγής και διάθεσης των αγροδιατροφικών προϊόντων», είπε.

Ο κ. Καδής διαβεβαίωσε ότι το Υπουργείου στηρίζει ανεπιφύλακτα πρωτοβουλίες που εισάγουν νέες προσεγγίσεις και προωθούν καινοτόμες διαδικασίες και πρωτοποριακά προγράμματα στον αγροτικό τομέα, όπως αυτή που παρουσιάζεται εδώ σήμερα. Σημείωσε ότι στο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020 περιλαμβάνονται μέτρα που προωθούν αυτού του είδους τις καινοτομίες, συνολικής αξίας δύο εκατομμυρίων ευρώ

Πρόσθεσε ότι ΕΚΑ περιλαμβάνεται στους αιτητές των μέτρων αυτών, για πρόγραμμα που αφορά ακριβώς στην ανάδειξη της σημασίας και της αξίας των κυπριακών σπόρων, και γι’ αυτό της αξίζουν θερμά συγχαρητήρια.

Αναφερόμενος στον Ρε Αλέξη, προς τιμήν του οποίου δίνεται το συγκεκριμένο όνομα σπόρου, ο κ. Καδής είπε ότι όταν το 1426, η καταπίεση και η οικονομική αφαίμαξη των Κυπρίων από τους Φράγκους ξεπέρασε κάθε όριο, οι Κύπριοι αγρότες, κάτω από την αρχηγία του άγνωστου ως τότε δουλοπάροικου Αλέξη, κατάφεραν να θέσουν υπό τον έλεγχό τους μεγάλο μέρος του νησιού και να εγκαθιδρύσουν δική τους διοίκηση.

Οι εξεγερθέντες άντεξαν στις πιέσεις για κάποιους μήνες. Την άνοιξη του 1427, όμως, οι Φράγκοι ανέκτησαν την εξουσία, με αποτέλεσμα οι πρωτεργάτες της εξέγερσης, και ιδιαίτερα ο αρχηγός της, να έχουν φρικτό τέλος.

Τέλος συνεχάρη το Κεντρικό Συμβούλιο της ΕΚΑ για τη διοργάνωση της εκδήλωσης αλλά και τους φιλοξενούμενους της ΕΚΑ από την Ιταλία, τον καθηγητή Τζιοβάννι Λαΐτο και τον Αντονίνο Λα Μάκνα, για την καθοριστική συνεισφορά τους στη σημαντική αυτή προσπάθεια.

Loader