Προς δημιουργία Υφυπουργείου Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής

Προς δημιουργία Υφυπουργείου Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής

ΥΠΟΙΚ: Το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε νομοσχέδιο για την σύσταση του- Aπό την 1η Ιανουαρίου του 2020 ξεκινά λειτουργία του

Προς δημιουργία Υφυπουργείου Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής

Της Ελένης Χαραλάμπους

Το Νομοσχέδιο για την λειτουργεία του Υφυπουργείου αναμένεται να κατατεθεί την επόμενη εβδομάδα στην στη Βουλή των Αντιπροσώπων για συζήτηση και ψήφιση από την Ολομέλεια του σώματος. Στόχος της κυβέρνησης είναι η λειτουργία του Υφυπουργείου στις αρχές του νέου έτους.

Ως γνωστό, στις αρμοδιότητες του Υφυπουργείου θα περιλαμβάνεται η προώθηση της επιστημονικής και τεχνολογικής έρευνας καθώς και η καινοτομία όπως και η ηλεκτρονική διακυβέρνηση. Σήμερα, οι υπηρεσίες αυτές είναι διάσπαρτες σε διάφορα υπουργεία και στόχος είναι με τη δημιουργία του Υφυπουργείου να μαζευτούν όλες κάτω από το συγκεκριμένο Υφυπουργείο.

(embed: https://twitter.com/Georgiades_H/status/1169175442194096128?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1169175442194096128&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.kathimerini.com.cy%2Fgr%2Foikonomiki%2Foikonomia%2Fto-2020-fernei-yfypoyrgeio-ereynas-kai-kainotomias)

Σε δηλώσεις μετά τη συνεδρίαση ο Υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης δήλωσε ότι η δημιουργία του Υφυπουργείου προβλέπεται στον προϋπολογισμό του 2020, ο οποίος βρίσκεται στο στάδιο ετοιμασίας του, προσθέτοντας ότι «από την 1η Ιανουαρίου του 2020 το Υφυπουργείο ξεκινά την λειτουργία του».

Ο κ. Γεωργιάδης είπε επίσης ότι «με την δημιουργία του Υφυπουργείου γίνεται προώθηση μιας σειράς ενεργειών για την έρευνα, την καινοτομία αλλά και τον ψηφιακό σχηματισμό του κράτους που αποτελεί και την καλύτερη μορφή μεταρρύθμισής της δημόσιας υπηρεσίας».

Πρόσθεσε ακόμα, ότι έχουν γίνει αρκετά και έχουν δρομολογηθεί σημαντικές κινήσεις μέσα και από θεσμούς όπως αυτόν του επικεφαλής επιστήμονα, τον οποίο και ευχαρίστησε για την πρόοδο στην ετοιμασία του νομοσχεδίου για το Υφυπουργείο.

Ο κ. Γεωργιάδης είπε ότι έχουμε αποτελέσματα, και αυτά είναι, για παράδειγμα, τα έξι ερευνητικά κέντρα αριστείας με σημαντική εθνική και ευρωπαϊκή χρηματοδότηση.

«Το κάθε ένα από αυτά τα ερευνητικά κέντρα θα εργοδοτεί εκατό ίσως και περισσότερους επιστήμονες ερευνητές και είχαμε ασφαλώς και σημαντικές επενδύσεις στο τομέα της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης αλλά εντοπίζαμε την αδυναμία, τη στέρηση της απουσίας ενός κεντρικού συντονιστικού φορέα με εκτελεστικές αρμοδιότητες που να συντονίζει όλες αυτές τις προσπάθειες και σε αυτό απαντάμε με την δημιουργία του Υφυπουργείου και τις θέσεις του εξειδικευμένου Υφυπουργού», ανέφερε.

Σύμφωνα με τον υπουργό, το Τμήμα Υπηρεσιών Πληροφορικής περνά πλέον στο Υφυπουργείο και θα αποτελέσει τον πυρήνα της στελέχωσης μαζί με όλο το φάσμα των αρμοδιοτήτων που θα έχει.

Για τον επικεφαλής του νέου Υφυπουργείου είπε ότι αυτό αποτελεί αποκλειστική αρμοδιότητα του ΠτΔ και θα κάνει την επιλογή του όταν το ν/σ ψηφιστεί. Σύμφωνα με πληροφορίες επικρατέστερος να αναλάβει το νέο Υφυπουργείο είναι ο Επικεφαλής Επιστήμονας Έρευνας & Καινοτομίας Κυριάκος Κόκκινος

Στο τραπέζι έχουν «πέσει» και τα ονόματα κάποιων άλλων υποψηφίων, οι οποίοι έχουν τα χαρακτηριστικά που απαιτούνται για την θέση, όπως εξειδίκευση σε θέματα καινοτομίας και έρευνας, επιστημοσύνη και αξιόλογα βιογραφικά, χωρίς όμως να κερδίζουν έδαφος έναντι του ονόματος του Κυριάκου Κόκκινου.

Loader