Σε εφαρμογή τίθεται συμφωνία για χρηματοδότηση ερευνητικών ομάδων

Σε εφαρμογή τίθεται συμφωνία για χρηματοδότηση ερευνητικών ομάδων

Σε εφαρμογή τίθεται συμφωνία για χρηματοδότηση ερευνητικών ομάδων

Το ΙδΕΚ, αναφέρεται, «θα στηρίξει με χορηγία μέχρι €500,000 τον πρώτο 12-μηνο κύκλο του Προγράμματος χορηγιών και υπηρεσιών του Cyprus Seeds, ως “αντίστοιχη χρηματοδότηση (matching fund)” για τις δωρεές που το Cyprus Seeds εξασφάλισε από τον ιδιωτικό τομέα και τις οποίες θα αφιερώσει στη χρηματοδότηση ερευνητικών ομάδων».

Ειδικότερα, θα υποστηριχθούν επτά ερευνητικές ομάδες οι οποίες επιλέχθηκαν μέσα από μια ανταγωνιστική διαδικασία υποβολής αιτήσεων και παρουσίασης επιχειρηματικών ιδεών σε έμπειρους επιχειρηματίες και εμπειρογνώμονες σε θέματα καινοτομίας και νεοφυούς επιχειρηματικότητας (start-ups).

Οι ερευνητικές ομάδες φιλοξενούνται στο Πανεπιστήμιο Κύπρου, το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου και το Ινστιτούτο Νευρολογίας και Γενετικής.

«Η στήριξη του Cyprus Seeds εντάσσεται στο πλαίσιο των προσπαθειών της κυβέρνησης για ενίσχυση των επιδόσεων της Κύπρου στην καινοτομία, αξιοποίηση των αποτελεσμάτων των κυπριακών πανεπιστημίων και ερευνητικών ιδρυμάτων και μετατροπή της επένδυσης σε ουσιαστικό όφελος για την οικονομία και την κοινωνία», σημειώνεται.

Η συμφωνία, προστίθεται, υπογράφηκε σε ειδική τελετή που διοργανώθηκε στα γραφεία του ΙδΕΚ τη Δευτέρα, 9 Σεπτεμβρίου 2019, μεταξύ του Επικεφαλής Επιστήμονα για την Έρευνα και Καινοτομία και Πρόεδρου του Διοικητικού Συμβουλίου του ΙδΕΚ, Κυριάκου Κόκκινου και του Πρόεδρου του Διοικητικού Συμβουλίου του Cyprus Seeds, Jeremy Downward.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε σε συνέχεια της υπογραφής Μνημονίου Συναντίληψης μεταξύ των δύο φορέων τον περασμένο Ιούνιο.

Σε δηλώσεις του κατά την υπογραφή της συμφωνίας, o κ. Κόκκινος αναφέρθηκε στη δυνατότητα του Cyprus Seeds να συμβάλει θετικά στην αλλαγή του τρόπου σκέψης των νέων επιστημόνων της χώρας μας, ώστε να τολμούν και να σκέφτονται επιχειρηματικά. Αναφέρθηκε, ακόμη, στον ουσιαστικό ρόλο που διαδραματίζουν, στην προσπάθεια επίτευξης των στόχων του Cyprus Seeds, πετυχημένοι Έλληνες και Κύπριοι της Διασποράς, σε ΗΠΑ και Ευρώπη, οι οποίοι ενεργούν ως καθοδηγητές και βρίσκονται δίπλα στις ερευνητικές ομάδες.

Από πλευράς του, ο κ. Downard εξέφρασε τις θερμές ευχαριστίες του στην κυβέρνηση για την έμπρακτη στήριξη της πρωτοβουλίας, μεταφέροντας παράλληλα, την εκτίμηση της «Ελληνικής Πρωτοβουλίας» («The Hellenic Initiative») που εδρεύει στην Νέα Υόρκη καθώς και της ελληνικής και κυπριακής διασποράς που αποτελούν τους σημαντικότερους υποστηρικτές του Cyprus Seeds.

Αναφέρεται επίσης ότι το “Cyprus Seeds” αποτελεί «μη κερδοσκοπική πρωτοβουλία που συστάθηκε πριν από ένα περίπου χρόνο με στόχο την αξιοποίηση - εμπορευματοποίηση της καινοτόμου έρευνας που διεξάγεται στα πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα της Κύπρου».

Loader