Σπουδές σε Βρετανία ή Ολλανδία: Τα συν και τα πλην των δύο χωρών

Σπουδές σε Βρετανία ή Ολλανδία: Τα συν και τα πλην των δύο χωρών

Δύο καταξιωμένοι σύμβουλοι σπουδών σκιαγραφούν τα θετικά και αρνητικά της κάθε χώρας για τους μέλλοντες σπουδαστές

Σπουδές σε Βρετανία ή Ολλανδία: Τα συν και τα πλην των δύο χωρών

Της Ελένης Χαραλάμπους

Η απόφαση για σπουδές στο εξωτερικό είναι από τις πιο σοβαρές που καλείται να πάρει ο κάθε νέος, καθώς θα καθορίσει την μελλοντική επαγγελματική πορεία του. Επίσης η μετανάστευση στο εξωτερικό αλλάζει τον μέχρι τότε τρόπο ζωής των νέων, τους «ξεβολεύει» από την καθημερινότητα και την ρουτίνα τους, αλλά και τους απομακρύνει από την «προστατευτική ματιά» της οικογένειας.

Έτσι, η απόφαση για τον προορισμό των σπουδών είναι εξαιρετικά σημαντική τόσο κατά την διάρκεια των σπουδών, όσο και για την μετέπειτα πορεία του εκάστοτε σπουδαστή.

Η Ιmpossible.works λίγο πριν οι νέοι και οι υφιστάμενοι σπουδαστές αναχωρήσουν για τις χώρες όπου θα μεταναστεύσουν για την μόρφωση τους, ζήτησε από δύο καταξιωμένους σύμβουλους σπουδών να σταχυολογήσουν τα θετικά και αρνητικά των δύο αυτών προορισμών.

Συγκεκριμένα, ο σύμβουλος σπουδών στο κέντρο Diktyohub, Αντώνης Δημητρίου και ο Διευθύνων Σύμβουλος της εκπαιδευτικής υπηρεσίας Global Educational Services, Κρις Σωφρονίου, μοιράζονται μαζί μας τις επαγγελματικές εμπειρίες τους από τις δύο χώρες.

Οι γνώμες των δύο ειδικών φαίνεται να συμπίπτουν στα πλείστα σημεία. Και οι δύο τονίζουν ότι είναι αναρίθμητοι οι λόγοι για να επιλέξει κάποιος τα πανεπιστήμια σε Βρετανία και Ολλανδία για την εκπαίδευσή του, ενώ τα αρνητικά των δύο προορισμών είναι ελάχιστα.

Καταρχάς, η εκπαίδευση και στις δύο χώρες γίνεται κυρίως στα Αγγλικά, γεγονός που αποτελεί σημαντικό πλεονέκτημα για τον μέσο Κύπριο φοιτητή στο σημερινό αναπτυσσόμενο κόσμο, τόσο για επαγγελματικούς, καθώς και άλλους λόγους.

Μεταξύ άλλων, αναφέρουν ότι και οι δύο χώρες παρέχουν εκπαίδευση πολύ υψηλού επιπέδου, ενώ ταυτόχρονα διατηρούν μια ισχυρή παράδοση ακαδημαϊκών διακρίσεων, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε μια αξιόλογη επαγγελματική σταδιοδρομία στην Κύπρο ή στο εξωτερικό.

Και οι δύο σύμβουλοι επεσήμαναν επίσης, ότι η αγγλική κουλτούρα είναι πιο γνώριμη στους κύπριους από ότι η Ολλανδική.

Βεβαίως, όπως λένε, αυτό είναι και θετικό και αρνητικό στοιχείο, καθώς οι βρετανοί είναι πιο εσωστρεφείς, ενώ οι Ολλανδοί είναι πιο κοινωνικοί και εξωστρεφείς.

Σημειώνεται ότι η Ολλανδία θεωρείται μια από τις πιο αναπτυγμένες και ανοιχτόμυαλες χώρες του κόσμου, κάτι που ωστόσο μπορεί να θεωρηθεί πλεονέκτημα για κάποιους, ενώ για άλλους μειονέκτημα!

Οι δύο χώρες αποτελούν πόλο έλξης για τους κυπρίους, τόσο για τα Πανεπιστήμια τους, όσο και για κόστος ζωής και διδάκτρων τους αλλά και για την ποιότητα ζωής που προσφέρουν στους φοιτητές.

Γιατί να επιλέξετε την Βρετανία

-Οι σπουδές στη Βρετανία γίνονται σε ένα τριτοβάθμιο εκπαιδευτικό σύστημα παγκόσμιας αναγνώρισης και φήμης, με τίτλους σπουδών που βοηθούν εξαιρετικά τους φοιτητές να χτίσουν μια επιτυχημένη επαγγελματική σταδιοδρομία.

-Τα Βρετανικά πανεπιστήμια αποτελούν ιδανικό προορισμό για τους φοιτητές παγκοσμίως. Κάθε χρόνο προσελκύουν περισσότερους από 600.000 σπουδαστές από 180 διαφορετικές χώρες, με προγράμματα σπουδών σε προπτυχιακό, πτυχιακό, μεταπτυχιακό και Διδακτορικό επίπεδο.

-Τα Βρετανικά Πανεπιστήμια κατατάσσονται σταθερά στα καλύτερα στον κόσμο, σε όλες τις διεθνείς κατατάξεις (Ranking), ενώ παράλληλα συνεργάζονται με διεθνείς κορυφαίες πολυεθνικές εταιρείες και οργανισμούς που αποτελούν ευκαιρίες για άσκηση πρακτικής και ανεύρεσης της σημαντικής πρώτης θέσης απασχόλησης.

-Τα Βρετανικά Πανεπιστήμια με τα συνδεδεμένα ιδρύματα, παράγουν το 14% των εργασιών με συχνή αναφορά παγκόσμια και 5% της παγκόσμιας παραγόμενης επιστημονικής έρευνας.

-Η ακαδημαϊκή λειτουργία των Βρετανικών Πανεπιστημίων με τη μεθοδολογία διδασκαλίας και μελέτης, ενισχύουν στους φοιτητές τη δημιουργικότητα, την αναλυτική και κριτική σκέψη, διαμορφώνοντας ενδυναμώνοντας τις δεξιότητες, την αυτοπεποίθηση και την ανεξαρτησία για να διεκδικήσουν την επιτυχημένη μελλοντική τους πορεία.

-Στους φοιτητές των Βρετανικών Πανεπιστημίων παρέχεται η δυνατότητα χρηματοδότησης των σπουδών τους με φοιτητικά δάνεια (Student Loan), σχεδόν άτοκα, χωρίς εγγυητή και αποπληρωμή μετά το τέλος των σπουδών τους (οι φοιτητές πρέπει να είναι πολίτες της Ε.Ε.) και καταβολή του 10% του πλεονάσματος των εσόδων (πάνω από 25.000 ευρώ).

-Το κόστος ζωής για τους Κύπριους φοιτητές (ενοίκια, διαμονή, φαγητό κτλ), βρίσκονται σε τιμές προσιτές για το μέσο κυπριακό νοικοκυριό και περίπου στα ίδια επίπεδα με το κόστος εάν σπουδάσει σε Κύπρο ή Ελλάδα.

Αγγλική κουλτούρα είναι γνώριμη στους πλείστους κύπριους και έτσι τα προβλήματα προσαρμογής στο νέο περιβάλλον ελαχιστοποιούνται. Παράλληλα στην Βρετανία σπουδάζει μεγάλος αριθμός κύπριων και έτσι, οι νέοι δεν αντιμετωπίζουν προβλήματα κοινωνικοποίησης.

-Έχουν την ευκαιρία να έρθουν σε επαφή και να γνωρίσουν δεκάδες άλλες κουλτούρες καθώς στην Βρετανία ζουν και σπουδάζουν πολίτες σχεδόν από όλο τον κόσμο.

Τι συγκρατεί τους υποψήφιους να επιλέξουν την Βρετανία

Σύμφωνα με τους δύο ειδικούς, το σημαντικότερο πρόβλημα είναι η αβεβαιότητα που επικρατεί λόγω Brexit αλλά και οι επιπτώσεις από την απόφαση του. Το νεφελώδες τοπίο για το «διαζύγιο» του Ηνωμένου Βασιλείου με την Ε.Ε. επηρεάζει όχι μόνο τους Βρετανούς αλλά και τους φοιτητές ή ενδιαφερόμενους για σπουδές στη Βρετανία.

-Μεγαλύτερη ανησυχία για τους φοιτητές είναι η πιθανή μεταβολή του κόστους ζωής και η πιθανή μείωση των ευκαιριών που σχετίζονται με την αγορά εργασίας.

-Επίσης υπάρχουν φόβοι ότι σε ενδεχόμενο Brexit, θα προκύψουν διακρίσεις την επόμενη ημέρα και αβεβαιότητα.

-Αύξηση των διδάκτρων και κατάργηση της χρηματοδότησης των σπουδών τους με φοιτητικά δάνεια (Student Loan), μετά το Brexit.

-Καιρός: Το κλίμα της Βρετανίας είναι πιο ψυχρό από ότι της Κύπρου. Αρκετοί φοιτητές εκεί, το θεωρούν ως ένα από τα πιο αρνητικά σημεία.

-Διαφορετική κουλτούρα και τρόπος ζωής- Οι Βρετανοί ως λαός είναι εξαιρετικά συγκρατημένοι και έτσι είναι δύσκολο για κάποιους φοιτητές μας, οι οποίοι φεύγουν από ένα εντελώς διαφορετικό περιβάλλον να προσαρμοστούν.

Οι συνθήκες διαβίωσης είναι σχετικά προσιτές για τον Κύπριο φοιτητή και στις δύο χώρες. Τόσο η Βρετανία όσο και η Ολλανδία συγκαταλέγονται στη λίστα των πιο οικονομικών χωρών της ΕΕ για τον φοιτητή.

Γιατί να επιλέξετε την Ολλανδία

-Εκτός από τις συνήθεις επιλογές Κύπρου, Ελλάδας και Ηνωμένου Βασιλείου, τα τελευταία χρόνια η Ολλανδία κατέχει εξέχουσα θέση για σπουδές στις προτιμήσεις των Κυπρίων. Αυτό εντοπίζεται σε μια σειρά από λόγους, όπως το χαμηλό κόστος διδάκτρων αλλά και στην πλειάδα αγγλόφωνων προγραμμάτων που προσφέρουν τα πανεπιστημιακά ιδρύματα της.

-Στα θετικά της Ολλανδίας, είναι το γεγονός ότι μεγάλος αριθμός προπτυχιακών και μεταπτυχιακών προγραμμάτων προσφέρονται στην αγγλική γλώσσα. Συγκεκριμένα η Ολλανδία προσφέρει περισσότερα από 2000 διεθνή προγράμματα σπουδών, εκ των οποίων τα περισσότερα διδάσκονται στην αγγλική γλώσσα.

-Τα πτυχία των Κρατικών Ολλανδικών Πανεπιστημίων, είναι διεθνώς αναγνωρισμένα και το επίπεδο σπουδών βρίσκεται σε υψηλό επίπεδο βάσει της κατάταξης των ranking.

-Τα ολλανδικά πανεπιστήμια ανεβαίνουν ταχύτατα στο «χρηματιστήριο αξιών» της ευρωπαϊκής τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, κάτι που οφείλεται και στο εκπαιδευτικοό σύστημα που ακολουθούν, το οποίο είναι διαδραστικό. Αυτό θα πει ότι βοηθά τους σπουδαστές να αναπτύξουν μεταξύ άλλων, δεξιότητες όπως είναι η ομαδική εργασία, η κριτική σκέψη, η συναισθηματική νοημοσύνη και η προσαρμοστικότητα, ικανότητες που απαιτούνται ολοένα και περισσότερο από τους εργοδότες στη συνεχώς μεταβαλλόμενη και ανταγωνιστική αγορά εργασίας.

-Η Ολλανδία συγκαταλέγεται στην λίστα των πιο οικονομικών χωρών της ΕΕ για τον φοιτητή, τόσο από πλευράς διδάκτρων, όσο και διαβίωσης. Τα δίδακτρα για τη φετινή χρονιά έχουν οριστεί στα 1.951 ευρώ ανά έτος, ενώ το κόστος ζωής κυμαίνεται στα ίδια πλαίσια με της Βρετανίας.

πολυπολιτισμικός χαρακτήρα των σπουδαστών στην Ολλανδία (φοιτητές από περισσότερες από 160 διαφορετικές χώρες) αλλά και ο μικρός αριθμός Κυπρίων, δίδει την ευκαιρία στους Κυπρίους να έρθουν σε επαφή με άτομα διαφορετικής κουλτούρας και πολιτισμού και να βελτιώσουν το επίπεδο των αγγλικών τους, καθώς και να αναπτύξουν τις δεξιότητες δικτύωσής τους.

-Η Ολλανδία συγκαταλέγεται στις μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου και αποτελεί έδρα μεγάλων εταιρειών, οπότε δίδεται η δυνατότητα απορρόφησής μεγάλου αριθμού φοιτητών μετά το πέρας των σπουδών τους, κάτι το οποίο είναι εξαιρετικά ευεργετικό για τη μετέπειτα πορεία και επαγγελματική εξέλιξή τους.

-Είναι από τις πιο όμορφες χώρες στον κόσμο και οι Ολλανδοί ως λαός είναι κοινωνικοί και εξωστρεφείς. Η Ολλανδία επίσης θεωρείται μια από τις πιο αναπτυγμένες και ανοιχτόμυαλες χώρες του κόσμου.

Τι συγκρατεί τους υποψήφιους να επιλέξουν την Ολλανδία

-Το εκπαιδευτικό σύστημα της Ολλανδίας είναι πολύ διαφορετικό από εκείνο στο οποίο είναι συνηθισμένοι οι κύπριοι και μπορεί να μην τα καταφέρουν να ανταποκριθούν στις ανάγκες. Πχ. η γνώση δεν μεταδίδεται στους φοιτητές μόνο μέσω διαλέξεων από τον καθηγητή σε ένα αμφιθέατρο γεμάτο από φοιτητές, αλλά οι ίδιοι, είτε δουλεύοντας σε ομάδες είτε ακόμη και μέσω συναντήσεων με στελέχη εταιρειών από την αγορά εργασίας, απορροφούν τη γνώση, προσπαθώντας να επιλύσουν προβλήματα που τους δίδονται. Τακτική η οποία είναι άγνωστη στο κυπριακό σύστημα εκπαίδευσης, με αποτέλεσμα αρκετοί από τους νέους φοιτητές να έχουν δυσκολίες προσαρμογής ειδικά στην αρχή.

-Θα βρεθούν σε ένα εντελώς διαφορετικό περιβάλλον από αυτό που είχαν συνηθίσει μέχρι τώρα. Ένα πολυπολιτισμικού χαρακτήρα περιβάλλον, με μικρό αριθμό συμπατριωτών τους. Αναλόγως του χαρακτήρα κάθε νέου, το γεγονός αυτό, σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να αποτελέσει πρόβλημα.

-Κάποιοι από τους κλάδους που είναι ψηλά στις προτιμήσεις των κυπρίων για σπουδές, όπως ιατρική, φυσιοθεραπεία, λογιστική, κτηνιατρική κ.α., δεν προσφέρονται στα αγγλικά.

-Και οι δύο χώρες έχουν πιο ψυχρό κλίμα από την Κύπρο κάτι που ειδικά στην αρχή επηρεάζει τους νέους που μεταναστεύουν εκεί. Σημειώνεται ότι στην Ολλανδία, οι θερμοκρασίες είναι ακόμα πιο χαμηλές από ότι στην Βρετανία.

-Δεν διαθέτουν όλα τα Πανεπιστήμια φοιτητικές εστίες για τους σπουδαστές τους. Οπότε ο πιο συνηθισμένος τρόπος είναι η ενοικίαση διαμερίσματος ή και δωματίου. Θα πρέπει οι Κύπριοι φοιτητές στην Ολλανδία να βρουν από νωρίς τον χώρο διαμονής τους, καθώς η ζήτηση είναι μεγάλυτερη σε σχέση με την προσφορά.

-Το περιβάλλον δεν βοηθά στην καλή εκμάθησης της Αγγλικής γλώσσας. Πέραν από τα προγράμματα σπουδών τα οποία είναι στα αγγλικά, στην καθημερινότητα η Ολλανδική γλώσσα είναι πιο διαδεδομένη.

-Οι Υπηρεσίες στήριξης φοιτητών δεν είναι τόσο οργανωμένες όσο στην Βρετανία. Οι νέοι φοιτητές θα πρέπει να αναζητήσουν άλλους τρόπους στήριξης και κοινωνικοποιησης.

Ολλανδική κουλτούρα δεν είναι γνωστή στους Κύπριους φοιτητές. Σε αρκετές περιπτώσεις νέοι από Κύπρο, αντιμετώπισαν θέματα σύγκρουσης κουλτούρων.

-Η Ολλανδία έχει συνδέσει το όνομα της με την ελεύθερη χρήση κάποιων ναρκωτικών ουσιών- Γεγονός που δημιουργεί ανασφάλεια σε αρκετούς κύπριους γονείς.

-Δεν υπάρχουν "τακτικές πτήσεις" για Ολλανδία.

Loader